UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-06-04 12:14

Klagenfurt, sikerállomás

A világ- és Európa-bajnok íjász, a 16 éves Orosz Viktor legutóbb a klagenfurti junior Európa Kupán bizonyított: nyert. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja korábban vízilabdázott, most kondiedzésekkel szerzi meg a szükséges erőnlétet.

reb Lassan letehetik az íjat az ellenfelek, ha Orosz Viktor nevét látják a nevezési listán. A Letizia SC versenyzője a „kisebb” világszervezet, az IFAA kétszeres korosztályos teremíjász Európa-bajnokaként állt rajthoz tavaly márciusban a World Archery nimes-i világbajnokságán, amelyet országos csúccsal nyert meg a junior csigás kategóriában. A francia várost akár kedvenc versenyhelyszínének is nevezhetjük, hiszen januárban ugyanott junior Világ Kupa-viadalon diadalmaskodott, ráadásul a sikert nagyszerű jutalommal honorálták, mert vadonatúj csigás íjat kapott. Az csupasz íj, nincs rajta felszerelés, például kifutó, irányzék vagy stabilizátor, de így is nagyjából 400-450 ezer forint értékű, ami komplett íj árának hozzávetőlegesen a felét teszi ki. Mondani sem kell, az íjászat is azon mostohább sorsú sportágak közé tartozik, amelyben legtöbbször a szereplők – támogatás híján – önerőből fedezik a sportolásuk költségeit.
orosz_viktor01
orosz_viktor01
Ezért is jelent sokat a nyeremény, vagy az, hogy a Mol Új Európa Alapítvány 2013 óta, immár harmadik éve felszerelés megvásárlásában segíti a fiatal íjászt. Viktor márciusban egyébként történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy egy éven belül a vb után az Európa-bajnokságon is az élen végzett. Ráadásul alig egy hete – már a szabadban – a klagenfurti junior Európa Kupán sem talált legyőzőre, pedig hideg és esős időjárás hátráltatta. „Ahhoz képest, hogy nagyjából hat éve egyszerű gyerekíjjal kezdtem el a sportágat, nem is rossz, ahol tartok – mondja. – Nagyon tetszett akkoriban a kütyüs szerkezet, elszórakozgattam vele, aztán kaptam egy komolyabb változatot, és utána már folyamatosan jöttek az eredmények, tehát a tábla előtt maradtam.” Nem sokkal a start után a szülők vízilabdára is beíratták a fiúkat, mondván, az íjászat túlságosan egyoldalú műfaj. Évekig párhuzamosan űzte a két sportágat, s a pólósok között megszerzett erőnlét sokat segített a több kilós íj megtartásában. Csak, hogy el tudjuk képzelni: a vb címe előtti felkészülésben nagyjából 12 ezerszer célzott, és lőtt… „Minél nehezebb az eszköz, annál jobb, hiszen kevésbé veszi át a kéz remegését, a szél sem lökheti meg annyira, mint a könnyebb íjat. Szükség van az állóképességre és az erőre ahhoz, hogy a versenyeken nyugodtan koncentrálhassak a célzásra. A vízilabdával viszont időközben felhagytam, mostanában inkább konditeremben edzem magam.” A következő nagy cél a hamarosan kezdődő az egyesült államokbeli Yanktonban rendezendő pályaíjász ifjúsági világbajnokság, amely az év legjelentősebb versenye a korosztályban. Viktor ezúttal a 17 év alattiak, azaz a kadetek mezőnyében indul, méghozzá esélyenként. S mi már tudjuk, ahol ő szerepel a nevezési listán, ott nem sok jóra számíthatnak a riválisok.