UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-07-01 10:04

Chicago és a Bundesliga

Lehmann Bencének a nyár beköszöntével kezdődött a szezon. A tizenhét éves tiszaújvárosi triatlonista már gőzerővel készül a júliusi junior Eb-re, amelyen nem kisebb a tét, mint a chicagói korosztályos világbajnokságon való részvétel. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja a német Bundesligában is versenyez.

Pusztai Viola „Hogy melyik sportágat válasszam? Nem volt kérdés. Édesapám, Lehmann Tibor triatlonozott, már egészen kicsi koromban tudtam, hogy a nyomdokaiba lépek. Amikor a világbajnokságon versenyzett, mellette futottam és elképzeltem, milyen lenne, ha egyszer én is eljutnék a vb-re” – emlékszik vissza a kezdetekre Lehmann Bence, aki hét éves kora óta űzi a sportágat. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottjának kívánsága már teljesült, hiszen a korosztályos világversenyeken nemhogy részt vett, de remek eredményeket ért el. Tavaly ezüstérmet nyert az európai váltó tagjaként a nandzsingi ifjúsági olimpián.
Lehmann Bence már gőzerővel készül a junior Európa-bajnokságra Forrás: MOB
Lehmann Bence már gőzerővel készül a junior Európa-bajnokságra Forrás: MOB
„Kicsit csalódott voltam az egyéniben elért nyolcadik helyem után, azt gondoltam, előbb is végezhettem volna. A váltó viszont mindenért kárpótolt. Ha most rágondolok, akkor is libabőrös leszek. Őszintén, az ifjúsági olimpia felülmúlta az elképzeléseimet, egyszerűen szavakkal leírhatatlan az a miliő, ami körülvett bennünket.” A tiszaújvárosi TVK-Mali Triatlon Klub tizenhét éves versenyzője leginkább a versenyek hangulatát szereti a sportágban. No, meg az érzést, amikor elégedetten érkezhet a célba. Az elmúlt hetekben volt oka örömre, hiszen lehetősége nyílt kipróbálnia magát a német Bundesliga első osztályában, miután a PV-Triathlon Witten a portfóliója alapján leigazolta: „Eddig két versenyen vettem részt, a másodikon a csapatom legjobbja voltam. Ez nagy kitörési lehetőség, mert a német ligában olyan profi triatlonosokkal mérhetem össze magam, akik álltak már világbajnoki dobogón. A teljesítményemmel egyébként már az első alkalommal meggyőztem a Witten szakmai vezetőit, akik biztosítottak arról, számítanak rám. Jeleztem, hogy a következő versenyen nem veszek részt, de külön megkerestek, még plusz pénzt is fizetnének, ha mégis, mert szükségük van rám. Amúgy az utazást és a szállást is a klub állja.” A következő versenye viszont a hétvégi országos bajnokság lesz, amelyen eldől, kik utazhatnak a júliusi, genfi korosztályos Európa-bajnokságra. Az már a viadal előtt biztosnak tűnik, hogy Bence és klubtársa, Dévay Márk az utazó keret tagja, hiszen idén felváltva osztoztak a kvalifikációs versenyek első helyén. A kontinensviadal dupla téttel bír: az első tizenöt helyezett kvalifikálja magát a szeptemberi, chicagói junior-világbajnokságra. „Édesapámmal, aki az edzőm is egyben, arról beszélgettünk, hogy ez teljesen reális cél. Még a tízbe kerülés sem távoli. Gőzerővel készülünk, hogy minél jobb eredményt érjek el.” Minden feltétel adott, hiszen a Héraklész-program kiemelt kategóriájába sorolták, illetve bekerült az öt versenyzőből álló „Tokió 2020”-keretbe is. Ez elsősorban több edzőtáborozási és versenyzési lehetőséget jelent, a szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával. Bence teljesítményével idén először kiérdemelte a Mol Új Európ Alapítvány támogatását: „Az összegből versenykerék szettre ruházunk be, remélem, az is hozzásegít az eredményekhez.”