UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-09-02 13:40

Hősként, ló nélkül

Bence Balázs hiába bújhat bármelyik hős bőrébe lovastorna közben, a hétköznapok neki sem egyszerűek. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja egy éve sporttörténelmet írt: első magyarként junior Európa-bajnok lett. A siker viszont nem hozott magával saját lovat.

Pusztai Viola Gondolkodtak már azon, milyen lenne Robin Hood, vagy Aladdin bőrébe bújni? Nos, a lovastornász Bence Balázs nemcsak elképzelte, de meg is valósította. A Disney mesehőseként egy éve történelmet írt: első magyarként junior Európa-bajnoki címet szerzett. Azóta már a felnőttek között bontogatja a szárnyait, s miután a szenior mezőnyben a kötelező és kűr mellett a technikai kűrben is bizonyítania kell, így vált a tolvajok fejedelmévé. Meseszerű is lehetne a Kaposvári Lovasakadémia SC tizenkilenc éves versenyzőjének története, de a mindennapok mégsem egyszerűek. Nincs saját lova, ami a gyakorlást és a viadalokon való részvételt is megnehezíti:
Zakariással a nyolcadik helyet szerezte meg az Eb-n Bence Balázs Fotó: Somogyi Tibor
Zakariással a nyolcadik helyet szerezte meg az Eb-n Bence Balázs Fotó: Somogyi Tibor
– Az akadémia lovain edzek, amelyek közül több is sánta. A versenytársaimnak jobbak a körülményei, de azzal az állománnyal oldom meg a gyakorlást, ami a rendelkezésre áll. A nehézségek ellenére a juniorok után a felnőttek között is az élmezőnybe tartozik. Az idei nemzetközi versenyeken Ausztriában felállhatott a dobogó legalsó fokára, Szlovákiában és a legutóbbi hollandiai viadalon pedig negyedik lett. Idén először indult felnőtt Eb-n, már azzal elégedett lett volna, ha a tíz között végez, végül nyolcadik lett. A felkészülését nehezítette, hogy néhány nappal a kontinensviadal előtt még nem tudta, milyen lóval indul, végül Zakariás lett a befutó. – Ilyenkor mindig körbeírunk az ismerősöknek az interneten, megvannak már a kapcsolatok, hiszen hosszú ideje kölcsönzöm a lovakat. A bérlés és a szállítási költség is magas, de a tartása még drágább lenne, ezért alkalmazzuk a nemzetközi versenyeken ezt a megoldást. Minden segítség számít, így különösen boldog volt, hogy a tavalyi év után idén is elnyerte a MOL Új Európa Alapítványt támogatását. Korábban az összegen felszereléseket vásárolt, most utazásra és lószállításra költi. Bár a lovastorna az élete, ebben az évben más fontos esemény is történt vele. Sikeresen letette az érettségit, és teljesült a vágya: felvették a Kaposvári Egyetem lovasedzői szakára.