UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-10-10 09:01

Párosban aranyos az élet

Nehezen, párváltással kezdődött, de parádésan folytatódott a szezon a 17 éves Racskó Fruzsinának, aki különböző távokon az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon, továbbá az Olimpiai Reménységek Versenyén is győzött a kajak kettősök között.

reb Legyen szó bármilyen sportágról, a páros siker több mint az indulók egyéni tudásának az összege. Bár a Racskó Fruzsina, Jenei Virág kajakkettős sem volt rossz – tavaly például negyedik lett K2 500 m-en a franciaországi Európa-bajnokságon –, Racskó mégis úgy érezte, hogy az idén váltania kell. Az MTK Budapest versenyzőjének, Sólyom Dórának pedig az U23-asok közé lépett át a korábbi társa, így egy hajóba került a két tini.
racsko_fruzsina_digi
racsko_fruzsina_digi
„Az első versenyen, a rangsorolón elvertek minket, a második helyen zártunk, és akkor mi is, és főleg az edzők elbizonytalanodtak, hogy van-e értelme folytatni, leszünk-e jók – gondol vissza a startra a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott Racskó. – Mondtuk Dórival a mestereknek, hogy nyugalom, minden oké lesz!” És aztán tényleg ment minden, mint a karikacsapás. Az első és a második világbajnoki válogatót is megnyerték, így kétség sem férhetett indulásukhoz a montemor-o-velhói viadalon. Ahogyan az ottani sikerükhöz sem. Pedig nem kezdődött jól a vb, hiszen bár remek előfutamot produkáltak a négyessel, a a fináléban „csupán” a hatodik helyen zártak. „Akkor azért kicsit megdöccentünk – folytatja a KSI kajakosa. – Nem beszéltünk egymással, mert mindenki a másikat tartotta hibásnak, de mert én ültem elöl, főleg engem tettek felelőssé. Dórival egy szobában aludtunk, este már megfogadtuk, hogy a párost igenis be kell húzni. És persze többiekkel is hamar helyrejött a viszony.” K2 500 méteren már nem volt pardon, a Racskó, Sólyom kettős ért elsőként célba, jelentős fölénnyel. A győztes duó a hazai ünneplés helyett Marokkó felé vette az irányt, s meghívásos versenyen pihent. „Nem kellet megerőltetnünk magunkat a sikerekért, jutalomút és nyaralás is volt egyben.”
racskoek_fb
racskoek_fb
Bár kapott némi pihenőt, a KSI kajakosa is azok közé tartozott, akik egészen szeptember végéig „húzták az igát”, hiszen a bascovi Európa-bajnokságon és a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén is szerepelt. Az Eb-re speciel úgy harcolta ki a részvételt, hogy hajnali háromkor ért haza az afrikai országból, délben pedig már lapátolt… Megérte a fáradozás, hiszen ismét diadalmaskodott, de ezúttal másik partnerrel. A kontinensbajnokságon Rekop Csengével ült össze (Sólyom inkább a győri maratonvébére készült, amelyen nyert is egyesben). Lengyelországban aztán hat számban is indult, s 1000 m-en Rekoppal, 500 és 200 m-en pedig Jenei Virággal gyűjtötte be az elsőséget. „Az egyest nagyon elrontottam, és az edzőm, Gintl Andrea vagy nyolcszor elmondta, hogy az mennyire gyenge volt. Pedig gondoltam: köszi, elsőre is megértettem… Egyébként nagyon szeretem őt, s bár tartja a három lépés távolságot, olyan, mintha a második anyukám lenne, és persze barátnő is.” Vélhetően utóbbi minőségében nógatta már egy ideje a tanítványt – annak „valódi” édesanyjával együtt –, hogy menjen el bulizni, hiszen minden fiatal ezt teszi. Fruzsi aztán beadta a derekát, így a héten valamikor kilép kicsit a mindennapokból, amelyekben egyébként főleg az iskolai elmaradásokat pótolja. Hamarosan kezdődnek az edzések, így nem sok ideje van a partizásra. „Kicsit félek, hogy az idei teljesítményemmel magasra tettem magamnak a lécet. Van bennem némi félsz, hogy mi lesz, ha jövőre nem tudok ugyanígy teljesíteni. Persze önbizalmat is adnak a sikerek. Mindenben maximalista vagyok, mindig a legjobb akarok lenni. Néha előfordul, hogy bár lenne időm megoldani egy feladatot, mégis rosszul, de a leggyorsabban csinálom meg.” A versenyszellem és az mellé társuló sikerek miatt néha nem felhőtlen a hangulat a csoportjával. Csak lányok alkotta társaságban készül, így néha nem teljes az összhang – előfordult, hogy szezon közben külön edzett. Fruzsi azt mondja, elsősorban lelkileg lehet kikészíteni: „meg kell tanulnom, hogy néhány dolog az egyik fülemen be, a másikon ki.” Ikertestvére, a szintén kajakos Márk sokat segít ebben. És másban is: a vb-n például olyan szép és biztató levelet írt neki a négyes „kudarca” után, hogy egyből feldobódott. A kedves viszonyt jelzi, hogy Fruzsi a saját részvételénél is jobban örült annak, hogy Márk is indulhat Bascovban. Így is, úgy is, párosban szép az élet.