UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2015-12-12 13:30

Mercédesz, az úttörő

Szigetvári Mercédesz hat korosztályos világversenyen indult idén, az EYOF-on bronzérmes lett, négyszer pedig pontszerző helyezést ért el. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott cselgáncsozó a tokiói olimpiát tűzte ki célul.

Lakner Gábor A Bajai Mogyi Judo Clubban versenyző Szigetvári Mercédesz családi indíttatásból lépett először tatamira, de nem volt eleve elrendelve, hogy dzsúdós lesz. „Hat éve, tizenkét éves koromban kezdtem el cselgáncsozni, még otthon, Siklóson. Korábban apukám is ezt a sportágat űzte, én pedig a bátyámat követve mentem le először edzésre. Felnézek rá, így a sportban is próbáltam utánozni. Mondhatjuk, hogy továbbviszem a családi hagyományokat, csakhogy a lányok közül én vagyok az első, aki cselgáncsozni kezdett. Meg akartam mutatni, hogy én is képes vagyok rá.” A sportág először még csak hobbi volt a zenélés mellett, aztán ahogy jöttek az eredmények, a zene a háttérbe szorult, a sportolás pedig előrelépett. Mercédesz hamarosan Bajára igazolt, azóta a junior női válogatottat is vezető Radics Attila irányításával készül.
20150927_Belgrade_O78 Mercedesz Szigetvári
20150927_Belgrade_O78 Mercedesz Szigetvári
„Nagyon jó a kapcsolatom Attilával, rendkívül nyíltan tudunk beszélni egymással. Sok mindent meg tudok osztani vele, az is kell ahhoz, hogy a tatamin jó teljesítmény nyújtsak. Előnye és hátránya is van annak, hogy a juniorválogatottban is dolgozik. Előfordult, hogy az ifjúsági tornán nem tudott mellettem lenni, de a juniorok között a saját edzőm segíthet a válogatott versenyeken is.” Azokból idén nem volt hiány: Mercédesz különböző korosztályokban hat világversenyen indult. A legjobban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szerepelt, Tbilisziben a dobogó harmadik fokára állhatott fel. „Az eredmény miatt is az EYOF volt a legkedvesebb versenyem idén. Keveseknek adatik meg, hogy részt vehetnek rajta, így nagy élményt jelentett a grúziai verseny. Minden tekintetben az olimpiát idézte a körítés. Eddig is szerettem volna eljutni felnőttolimpiára, ezután még inkább. Hiányérzet egyedül az ifjúsági Európa-bajnokság miatt van bennem, világranglista-vezetőként nem bírtam el a nyomást, és nem az elképzelésemnek megfelelően szerepeltem.” Az ifjúsági világbajnokságon, a junior Európa- és világbajnokságon, valamint az U23-as Európa-bajnokságon pontszerző helyen végzett, az edzője elégedett. „Mozgalmas éve volt Mercinek, szerintem az eredmények közül a legtöbbet az EYOF-bronzérem és a junior-világbajnoki hetedik hely éri. Előzetesen azt vártam tőle, hogy a korosztályában szerezzen egy érmet, ami megtörtént, a felsőbb korosztályokban elért eredmény már csak a ráadás. Ezt az évet arra szántuk, hogy belekóstoljon abba, mi vár rá jövőre, és a kép nagyon biztató” – mondja Radics Attila. És hogy mi vár Mercédeszre jövőre? „Még erősebb, rutinosabb és technikásabb ellenfelek, akikhez még sokat kell erősödnöm. Felnőtt Európa- és Világ Kupa-versenyeken is indulok. Előre tekintek: szeretnék részt venni a 2020-as tokiói olimpián. Mindent annak rendelek alá, hogy sikerüljön, de hosszú út vár még rám.” Az érettségire is készülő sportoló a MOL Új Európa Alapítvány támogatását eszközvásárlásra fordította, hogy minden feltétel adott legyen a felkészülésre és a versenyzésre.