UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-01-05 15:28

Precizitás és elegancia

Remekül zongorázik, finom eleganciával válogatja meg fellépőruháit, és kitűnően korcsolyázik – Borovoj Alexandert jellemeztük röviden. A Mol Új Európa Alapítvány 16 éves támogatottjának jelenleg az a legfontosabb célja, hogy megszerezze a debreceni junior-világbajnokságon való indulás jogát.

reb Magyar bajnokság Csehországban? Nem tévedés, a műkorcsolyázók ugyanis a Třinecben rendezett Négy Nemzet-viadalon vetélkedtek az ob-címekért. A versenyen remekül szerepelt a 16 éves Borovoj Alexander, hiszen összesítésben a 12. lett a felnőttek között, ami a hazai összevetésben ezüstérmet ért. „Ez volt az első felnőttbajnokságom, a legfőbb cél az volt, hogy tapasztalatot szerezzek. Elkövettem apróbb hibákat, szóval, van még min dolgoznunk" – örült visszafogottan Alexander.
borovoj_alexander_fb
borovoj_alexander_fb
A munka a márciusi debreceni junior-világbajnokságon csúcsosodhat ki. Három válogatóverseny összesített pontszáma dönti el, ki indulhat hazai pályán. A Sebestyén Korcsolyázó SE fiatalja reméli, hogy ő lesz a befutó, ha pedig jégre léphet a korosztályos vb-n, ott döntőbe jutna. Mint mondja, ezért készül nap mint nap, rengeteg edzéssel. Sokan hajlamosak lányos sportágnak, ezáltal könnyűnek tekinteni a műkorcsolyát, amivel ő messzemenően nem ért egyet. „Sokan gondolják azt, hogy nem is olyan nehéz az egész, csak csúszkálunk a jégen, és néha ugrunk egyet. Pedig ez nagyon nem így van. Szerintem a mienk az egyik leginkább összetett sportág. Mindig észnél kell lenni, mert apró kihagyás is elég, és megsérülhetünk. Ráadásul a fiúk négyfordulatos ugrása az emberi teljesítőképesség határait feszegeti. Rengeteg munkát és nagy precizitást igényel a műkorcsolya, nem mindenki alkalmas rá." Ő egyébként négyéves korában ismerkedett meg a sportággal, és éppen a legnehezebb – egyben az általa legjobbnak vélt – elemek, az ugrások fogták meg. Egy-két évvel később azonban másik művészeti ágba is beleszeretett, zongorázni kezdett. Bár a zenét nehéz összehozni az élsporttal és a tanulással, máig sem hagyta el, szabadidejében rendszeresen játszik.
borovoj_alexander_fb01
borovoj_alexander_fb01
„Megnyugvást találok a zenében, segít a tanulásban és a sportban is. Más feladatokkal foglalja el az agyamat, így kikapcsol. Két kedvenc zeneszerzőm van, Chopin és Liszt.” Arra azonban nincs ideje, hogy netán magának komponáljon zenét a kűrjeihez. A ruhaválasztásba sem szól bele, az édesanyjára és az edzőjére, Sebestyén Júliára bízza a döntést. Igaz, néhány szempontot figyelembe kell venniük. „Elsősorban az a fontos, hogy kényelmes legyen, ne szorítson sehol, és ne legyenek rajta fényes kövek. Nem szeretem, ha egy fiún nagyon csicsás a ruha, inkább a klasszikus darabokat kedvelem, amilyeneket száz-kétszáz évvel ezelőtt hordtak az urak.” Borovoj a Mol Új Európa Alapítvány támogatásából az idén eljutott az Egyesült Államokban rendezett nemzetközi táborba, s szintén annak köszönhetően szerepelhetett több külföldi versenyen. A megszerezett tapasztalatokat márciusban, idehaza kamatoztatná a vb-n.