UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-01-25 17:51

Eszményi (fél) hét

Nagyjából a megálmodott csapattal, eszményi hetet tudhat maga mögött a junior férfikézilabda-válogatott, Gyurka János szövetségi edző vezetésével. A szombat-vasárnap rendezett, második helyet hozó Dobó-kupa pedig kimondottan jól szolgálta a felkészülést a dániai Európa-bajnokságra.

reb Hasznos munkával töltötték az elmúlt hetet a junior kézisek. Gyurka János fiai néhány napot közösen edzettek, majd a hétvégén az NB I B-s csapatokat, továbbá az élvonal újoncát, a házigazda Egert felvonultató Dobó-kupán vettek részt. A mester higgadtan értékel. „Két részre bontom az időszakot, mert az egyik feléről, klubkötelezettség miatt, hiányzott néhány játékos. Három napig két edzéssel készültünk, volt módunk javítani az állóképességen is. A második szakaszban néhány játékelemet gyakoroltunk, plusz a védekezést. Fontos, hogy finomhangolásokkal, következetesen járjuk tovább a nyári ifjúsági vébé előtt elkezdett szakmai utat. Segített a néhány nap, plusz a négy mérkőzés.”
juhasz_adam_marcsek_aron
juhasz_adam_marcsek_aron
Mivel sem a felnőtt, sem a korosztályos NB I nem indult még el, kíváncsiak voltunk, miért szólított el néhány játékost klubkötelezettség. Gyurka elmondta: lekötött felkészülési meccse volt a kérdéses egyesületnek. Ők pedig törekednek a klubokkal való jó kapcsolatra, ezért semmiképpen sem szerettek volna gátat vetni a játékosok részvételének. A pár nap alatt egyébként jó benyomást tettek a mesterre a srácok. Igaz, úgy látja, fontos lenne, hogy erőfejlesztésből többet kapjanak a fiatalok, mert abban elmaradnak a nemzetközi élvonaltól. Némi kikapcsolódásra is jutott idő a kemény munkában, hiszen egyrészt moziba ment a társaság, illetve meghívást kapott az M4 Sport stúdiójába, a Németország-Magyarország mérkőzésre. Mint ismert, Talant Dujshebaev csapata 29-19-es vereséget szenvedett, és egyébként is gyenge formát mutat a kontinensviadalon. A juniorok szövetségi edzője tartózkodik a kritikától, de egy-két gondolatot megfogalmaz. „Kissé déjà vu-érzésem volt, hiszen hasonlóan sok lerohanásgólt kaptunk a nyári világbajnokságon, mint ezúttal a felnőttek. Nem láttam rá a felkészülésre, ezért nem teljes a kép. Összeszokatlanság érződik a válogatotton, de ez természetes, nyilván sokkal hosszabb idő kell a játék elsajátításához, mint amennyi rendelkezésre állt.” Visszatérve a juniorokra: a Nyíregyháza ellen 31-21-re, a Győr ellen 30-18-ra, a Balassagyarmat ellen 24-21-re nyert a társulat, így következhetett a döntő az Eger ellen, amelyet 31-29-re elveszített.

Megsérült Győri Győri Mátyás válla kellemetlenül találkozott az egyik beálló könyökével, így megsérült a kulcscsont. A röntgen nem mutatott ki törést vagy repedést. Az orvosok döntik el, mennyi kihagyás vár a balatonfüredi átlövőre.

„Nekünk minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy fejlődjön a játékunk, s a célt jól szolgálta a torna. A döntő kimondottan izgalmas meccset hozott, váltakozva vezetett a két csapat, kijött az Eger fizikális fölénye.” Összességében azonban pozitív tapasztalatokkal zártak. A játékosként vb-ezüstéremig jutó tréner szerint fontos, hogy a srácok komolyan vették a feladatot, de egyúttal jó hangulatban is dolgoztak: összetartó volt a csapat. „Fontos lenne, hogy a klubok is mellénk álljanak, hiszen a jó csapategység megtartásához szükség van arra, hogy rendre a kiszemelt játékosokkal tudjunk dolgozni.” Mindez pedig ahhoz kell, hogy nyáron jól szerepeljen a juniorválogatott a dániai korosztályos Európa-bajnokságon. Két éve, az U18-asok között ezüstérmet szereztek a fiúk, legutóbb tizedikként zártak az U19-es vb-n, a sorminta alapján tehát szép eredmény következhet…

DOBÓ-KUPA, EGER 1. Eger SBS Eszterházy, 2. Magyar juniorválogatott, 3. ÓAM-Ózdi KC, 4. Balassagyarmat Kábel SE, 5. Vecsés SE Él-Team, 6. SZESE Győr, 7. Juhász ’99-Füzesabonyi SC, 8. Nyíregyháza KC