UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2016-02-16 15:52

Már az elkaszált Petra ezüstje a legfényesebb érmünk

Jászapáti Petra megérdemelten nyert ezüstérmet a rövid pályás gyorskorcsolya 500 méteres számában. Noha a döntőben nem ért célba… A merész hajrája közben ugyanis az egyik dél-koreai ellenfél elkaszálta. Aztán a másikat is kizárták, így Petra teljesen jogosan lett második. Az alpesi viadalon egy másik magyar leány, Archam Chiara hozta ki magából a maximumot: az első húszban végzett az óriás-műlesiklásban.

Munkatársainktól Ha arra gondolunk, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang két napja bronzérmet szerzett a gyengébb számában, 1000 méteren, okkal reméltük, hogy 500-on még fényesebbre képes. Különösen azért, mert a harmadik hellyel sem volt elégedett, ráadásul az MTK Budapest versenyzője nemrég a junior-világbajnokságon ezen a távon futott korosztályos világcsúcsot, és szerzett ezüstérmet. Aztán kedden hamar kiderült Hamarban, hogy a csodálatos gjøviki Barlangcsarnok mégsem hoz neki olyan sikert, amilyet remélt. Történt ugyanis, hogy az előfutam eredményét látva – egyéb módon nem követhettük az versenyt, hiszen nem közvetítették az egyik leglátványosabb eseményt – megdöbbentünk: „no time". Elkaszálták? Elesett? A megoldásért Bánhidi Ákos válogatott edzőt kerestük Norvégiában, aki kisegített minket a válasszal: nem tudott technikus velük tartani az ifjúsági játékokra, Shaoang pengéje pedig nem volt elég jó. Így bukott, és maradt a lehetőség a C vagy D döntőért, azaz a 9-16. helyért. Nem éppen az, amire számított...
Liu Shaoang: innen már nem volt visszaút... Fotó: Szalmás Péter/MOB
Liu Shaoang: innen már nem volt visszaút... Fotó: Szalmás Péter/MOB
A 17 éves fiú nagy lelkierőről tett tanúbizonyságot, mert mindkét következő futamát megnyerte: előbb 44,349-es idővel, Sziklási Andrást leheletnyivel megelőzve (44:651) került a C jelű döntőbe, amelyben hasonló különbséggel (44:366) előzte a holland Tjerk de Boert (44:695), így az esést követően kihozta a maximumot, kilencedik lett. Sziklási Andrást viszont ugyanott kizárták, így a 16. helyen végzett. Az aranyat a 17. születésnapját január elején ünneplő dél-koreai Hong Kjung-hvan nyerte. Ami a fiúk között nem jött össze, az az egy szem magyar leányversenyzőnek sikerült. Nem véletlenül nyilatkozta Jászapáti Petra 1000 méteren a bravúrral felérő negyedik helyet követően, hogy óriási önbizalmat adott neki a döntő. Hogy mennyire, azt az elvileg gyengébb távján, 500 méteren bizonyította. Dél-koreai riválissal, az 1000 méteren Hamarban aranyérmes Kim Jo-jóval haladt kéz a kézben, hiszen előbb a selejtezőben, majd az elődöntőben „futottak össze". A sportági nagyhatalomból érkező 16 éves rivális előbb a távon jelentősnek mondható előnnyel, hat tizeddel, majd csupán 28 századmásodperccel előzte meg, de nem számított, mert az első-második helyen meneteltek. Egészen a fináléig. Két napja Petra már futott döntőt a játékokon, akkor a negyedik helyen zárt, s ha a célbaérkezés eredményét vettük volna alapul, hasonlóan végez. Az utolsó körben azonban merész előzést hajtott végre, mindenkit maga mögé utasított, ám az öröme csupán pillanatokig tartott: az egyik dél-koreai elkaszálta. A sportágban persze a legtöbbször nem marad megtorlatlanul az ilyen eset. És szerencsére ezúttal is bűnhődtek a vétkesek:
Petra, immár éremmel
Petra, immár éremmel
és Li Szu-jont is kizárták, így bár a magyar lány nem fejezte be a viadalt, a dobogó második fokára állhatott fel. Nála magasabbra csak az összetettben junior-világbajnoki ötödik helyezett kínai Yize Zang jutott. Petra nevelőedzője, Szabó Krisztián, aki alkalmanként még most is foglalkozik vele, boldogan nyugtázta az eredményt: „Előzetesen ugyebár nem tudhattuk, kik indulnak az olimpián, így azt gondoltam, hogy az első nyolcba kerülés reális cél lehet. Aztán a nevezettek névsorára pillantva úgy éreztem, jó sorsolással, pályával a döntő is elérhető. Tudni kell, hogy kissé kétarcú volt a mezőny: akadtak nagyon erős ellenfelek és jóval gyengébbek is. Petrának mindkét táv fekszik. Az ötszáz, mert jól rajtol és védi a pályát, az ezer pedig, mert mindezek mellett végig erős tempóra képes. Ötszázon vezetett a döntőben, és ha a koreai nem próbálkozik belülről, és löki ki, akár a győzelmet is megszerezhette volna." A Szegedi Korcsolyázó Egyesület edzője hozzátette, csakhogy mindent még pontosabban közöljünk: a másik dél-koreai a kínaival szemben szabálytalankodott, őt azért zárták ki.

A két magyar versenyző nyilatkozott a verseny után a MOB marketing- és kommunikációs igazgatójának, Siklós Eriknek. Liu Shaoang: „Reggel úgy keltem fel, hogy biztosan érmet nyerek. Aztán nem sikerült...– Leginkább a pengémmel voltak problémák. Az a baj, hogy nem jött velünk technikus. A bemelegítéskor még úgy éreztem, minden rendben, de aztán a versenyben már nem ment. Amikor elestem, egyből arra gondoltam, hogy jó ég, miért velem történik ez. Azt hiszem azonban, már túl is tettem magam a kudarcon, és annak ellenére élveztem a döntőt, hogy nem szerepeltem benne." Jászapáti Petra: „Ha reggel azt mondja nekem valaki, hogy érmes leszek, kinevetem, és valószínűleg közlöm vele, hogy ne poénkodjon. Én tényleg ezer méteren vártam magamtól többet, viszont most nagyon jól mentek a futamok. A koreai a döntőben kilökött, de nem volt bennem harag, ez ilyen sportág, a juniorok pedig különben is hajlamosak meggondolatlanabbul versenyezni. Egyébként a lány elnézést is kért tőlem a döntőt követően. Fantasztikus érzés olimpiai ezüstérmesnek lenni, kívánom, hogy mindenki éljen át hasonlót."

ALPESI SÍ Az első húszba kerülni! Továbbra is ez volt a jelmondata Archam Chiarának, miután szuper-óriásműlesiklában és kombinációban sem sikerült elérni a vágyálmot. Harmadszor óriás-műlesiklásban próbálkozhatott a 17 éves lány a Hafjell-pályán, és az első futam után nagyon közel került hozzá. Az első időmérő pontnál 46.45-ös idővel ugyan még csak 28. volt, de a következő szakaszokon nagyot ment, és az 1:23.71 perces ideje a 19. legjobb lett. Nem kímélte a pálya egyébként az 53 fős mezőnyt, hiszen már az első futamban tucatnyian kiestek. Közben az élen nagyon komoly csata volt kibontakozóban a kombináció német bronzérmese, Katrin Hirtl-Stanggassinger (nem mellesleg az osztrák juniorbajnokság legjobb óriás-műlesiklója) és svájci ezüstérmese, Mélanie Meillard között, hiszen mindössze négy tizedmásodperc különbséggel teljesítették a pályát, előbbi állt az első helyen. Aztán utóbbi előzött. De hogyan! Meillard a második futam első mérőpontján 42.51 másodperces idővel haladt át, amely mindössze a tízedik legjobb volt, vagyis úgy tűnt: nemcsak az aranyról, de a dobogóról iskell mondania. Ahhoz képest (vagy éppen amiatt) a pálya második felében elképesztő tempóval sikerült tökéletesen teljesítenie, 1:15.44 perces ideje pedig a második legjobb lett. A két eredmény alapján végül úgy győzte le Hirtl-Stanggassingert egy tizeddel (2:33.28), hogy az említett mérőponton még fél másodperc volt a hátránya.
Fotó: Szalmás Péter/MOB
Fotó: Szalmás Péter/MOB
S mind e közben az Ausztriában élő magyar lány mit csinált? A második futamban a pillanatnyi ötödik helyre ugrott, persze, a mezőny első fele még hátravolt, vagyis izgulhatott. Végül mindössze tizenöt vetélytárs teljesítette a futamot nála gyorsabban. Végül sikerült! Bár rezgett a (sí)léc, ugyanis Chiara már akkor a 20. helyen állt, amikor még tíz versenyző hátravolt. Többen azonban már nem tudták megelőzni, így megszerezte a hőn áhított 20. helyet. A még hátralévő szlalomban így már felszabadultan versenyezhet. És abból már sok minden kijöhet. SÍFUTÁS A norvég Thomas Helland Larsen visszavágott a dél-koreai színekben induló, de norvég gyökerekkel rendelkező Magnus Kimnek a klasszikus sprintben. A szombati krosszban Kim 1,17 másodperccel előzte meg a norvégot, kedden azonban fordult a kocka az 1994-es, „nagy” olimpiára felépített Birkebeineren Stadionban. Mindössze 0,33 másodperccel ugyan, de Larsen volt a gyorsabb kettejük különversenyében, így ő lett az olimpiai bajnok. A dobogót teljesen kibérelték a norvégok, a harmadik helyet ugyanis Vebjørn Hegdal szerezte meg, mindössze 1,1 másodperccel lemaradva az első helyezettől. A magyar Gyallai Máté János nem jutott tovább a selejtezőből, mégis dicséret illeti. Nyolc versenyzőt megelőzve, a negyvenedik helyen ért célba, 30,76 másodperccel elmaradva a selejtező legjobb idejét futó finn Lauri Manillától. A továbbjutást érő harmincadik pozíció azért messze volt tőle, 12,5 másodperc különbséggel maradt le a negyeddöntőről. A GYÖTRI sportolójára még egy próbatétel vár, csütörtökön a 10 kilométeres távon, szabadstílusú síelésben. A lányok küzdelmében is a krossz versenyszám ezüstérmese lépett elő az első helyre. A svéd Johanna Hegström klasszikus sprintben nagynak mondható, 2,4 másodperces előnnyel győzött. Az orosz Julija Petrova lett az ezüstérmes, a dobogó harmadik fokára – hogy ne maradjunk norvég nélkül – Martine Engebretsen állhatott fel. A krosszbajnok svéd Moa Lundgren ezúttal lecsúszott a dobogóról, negyedik lett. MŰKORCSOLYA Bizonyos szempontból nem éppen Medgyesi Fruzsina napja volt a kedd a hamari Olimpiai Amfiteátrumban. Persze, már az is szép teljesítmény a Jégcsillag SE korcsolyázójától, hogy megmutathatta tudását az ifjúsági olimpián, csakhogy éppen ez nem sikerült. A rövidprogramban 43,45 pontot kapott, és a 14. helyről várt a folytatást, s ha az összképet nézzük, nem változott semmi, ugyanott is fejezte be a versenyt. Csakhogy a kűrben – bár később nem látszott elkeseredettnek, ha mégis, csupán egy-egy pillanatra árulta el – többször is hibázott. A második ugrásban elesett, onnantól pedig eltört valami, szinte egyik ugrása sem sikerült: vagy a kezét tette le, vagy kiforgott belőle. Tokaji-Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán tanítványa 74,16 pontot ért el a szabadon választott gyakorlatban. Bár az első felvonást követően a mindössze 14 éves japán Juna Sirajva (60,87) vezetett, a kűrben hárman is megelőzték az érthetően elkeseredett tinit. Ahogyan az a felnőttmezőnyben már-már természetes az Európa-bajnokságokon, az oroszok taroltak ezúttal is: a pozsonyi junior Grand Prix-győztes Polina Curszkaja káprázatosan korcsolyázott, a 127,39 ponttal, összesítésben 186,04 egységgel lekörözte a mezőnyt, Marija Szockova követte őt (116,10, 169,50). A dobogó harmadik fokára a kazah Elizabet Turszinbajeva állhatott fel (176,88).

A NAP OLIMPIAI BAJNOKAI Alpesi sí. Óriás-műlesiklás. Leányok: Mélanie Meillard (Svájc) Északi összetett. Fiúk: Tim Kops (Németország) Műkorcsolya. Leányok: Polina Curszkaja (Oroszország). Jégtánc: Anasztaszija Spiljevaja, Grigorij Szmirnov (Oroszország) Rövid pályás gyorskorcsolya. 500 méter. Leányok: Yize Zang (Kína). Fiúk: Hong Kjung-hvan (Koreai Köztársaság) Sífutás. Sprint, klasszikus. Leányok: Johanna Hegström (Svédország). Fiúk: Thomas Helland Larsen (Norvégia) Síugrás. Leányok: Ema Klinec (Szlovénia). Fiúk: Bor Pavlovčič (Szlovénia) Snowboard. Krossz. Vegyes csapat: Németország – Jana Fischer, Celia Funkler, Sebastian Pietrzykowski, Cornel Renn Szánkó. Vegyes váltó: Németország – Hannes Orlamünder, Jessica Tiebel, Paul Gubitz, Paul-Lukas Heider Ügyességi jégkorong (Skills Challenge). Leányok: Szena Takenaka (Japán) A magyar versenyzők eredménye Alpesi sí. Óriás-műlesiklás. Leányok: 20. Archam Chiara Műkorcsolya. Leányok: 14. Medgyesi Fruzsina Rövid pályás gyorskorcsolya. 500 méter. Leányok: 2. Jászapáti Petra. Fiúk: 9. Liu Shaoang, 16. Sziklási András Sífutás. Sprint, klasszikus. Fiúk: 40. Gyallai Máté János Síugrás. Leányok: 13. Vörös Virág. Fiúk: 19. Molnár Kristóf

Előzmények Ünnepélyes megnyitó, február 12. 1. versenynap, február 13. 2. versenynap, február 14. Az első lillehammeri érmesünk 3. versenynap, február 15.