UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2016-02-17 18:30

Kis magyar bravúrok alpesiben és biatlonban

Az olimpiai érmekhez, főleg aranyakhoz szokott magyar sportfogyasztó ingerküszöbét valószínűleg nem lépi át, de szép eredményeket produkáltak a fiataljaink Lillehammer mai versenynapján. Szöllős Barnabás a tizennegyedik helyet szerezte meg óriás-műlesiklásban a Hafjell lejtőjén, és a két biatlonosunk, Veres Mirella és Herneczky Áron ugyancsak befért az első húszba a vegyes csapatok versenyében. Azt azonban fogadjuk el, hogy a „gyerekek” megtették, amit mindenki elvárt: hozzák a tőlük telhető maximumot az ifjúsági téli olimpián.

Munkatársainktól A magyar alpesi sízők egyik bűvös száma a 20-as. A nagy versenyeken a húszba kerülni, az már valami. Amit pedig Miklós Edit produkál – most már rendszeresen – azzal, hogy az első tízbe is eljut, az inkább csak a vágyálmok világa. A kisebbik Szöllős testvér, Barnabás valahogyan a kettő közé képzelte magát: a játékok előtt a legjobb tizenötbe kerülést sem tartotta elképzelhetetlennek. A tizenhatodik hely volt az eddigi legjobbja Lillehammerben. A szuper-óriásműlesiklásban sikerült elérnie a magyar mércével mindenképpen szép eredményt. Ma viszont megcsinálta: 14. lett az óriás-műlesiklásban.
Bravúros Barnabás
Bravúros Barnabás
A távolból, az eredmények alapján megítélve, bölcsen versenyzett. Megbízható első futamot produkált, az első időellenőrző pont mellett a 18. helyen haladt el  (45.64), végül a 22. idővel (1:21.28) ért célba. De beért, ami nagyon fontos!... Hátránya bő négy másodperc volt az amerikai River Radamus mögött, aki elképesztő teljesítményt, eddig mindkét számban megszerezte az aranyérmet. Sőt, gyakorlatilag óriási-műlesiklásban is már az első futam után a nyakában érezhette, hiszen több mint fél másodperc volt az előnye az olasz Pietro Canzio előtt. Elég komolyat kellett volna hibáznia ahhoz, hogy ne jöjjön össze a triplázás, amivel az olimpia eddigi legeredményesebb szereplője. Másodikra nem a leggyorsabb volt a mezőnyben, „csak” harmadik, de így is bő egymásodperces előnnyel hódította el az újabb bajnoki címet, ezúttal éppen Johei Kojama előtt.
River ráharap az aranyára
River ráharap az aranyára
Nem csoda, hogy a helyi beszámolók szerint már a második győzelme után is komoly rajongói akadtak az autogramvadászok norvég gyerekek körében. Az első futam megbízható támaszával Szöllős Barnabás a másodikban már „támadta” a pályát. Sikerrel. A Nivelco SE versenyzőjének az 1:19.50 perces ideje a 11. legjobb volt a mezőnyben, és az hozta meg neki végül az igen értékes tizennegyedik helyet. BIATLON Herneczky Áron és Veres Mirella ezúttal közösen, a vegyesváltóban próbálkozott meg azzal, hogy bravúrt érjen el Lillehammerben. Amihez nagyjából az kellett volna, hogy a 27 csapatos mezőny első tizenöt helyének valamelyikén végezzen. Veres ennek megfelelően kezdett, négy lövőhibával, 10:45.9 perces idővel a 19. helyen adta át a stafétát. Bár az egyéni számokban Herneczky szerepelt jobban, ezúttal sokat rontott, korábbi parádés lövészeteivel ellentétben ötször is hibázott, így a 23. helyre csúszott vissza.
Mirella remekelt
Mirella remekelt
Veres azonban szenzációs napot fogott ki! Újabb négy lövőhiba, de kiváló futás után a közel kétperces hátrányból felet eltüntetve a 14. helyen adta át a helyet a hajrára Herneczkynek, mondani sem kell, mekkora eredmény lett volna, ha meg tudja tartani. Nem sikerült, pedig mindent megtett érte a fiú, csupán háromszor rontott a lövészetben, ettől függetlenül tizenkilencedikként haladt át a célvonalon, 45:42.0 perces idővel. Közelebb az előttünk végzett bolgárokhoz, mint amennyivel mögöttünk az osztrákok (!) célba értek. De a húszban benne volt a magyar váltó! Az élen egyébként elképesztő csatát láthatott az igen szép számú közönség a kínaiak befejező embere, Zhu Zhenyu és a norvégok utolsó futója, Fredrik Qvist Bucher-Johannessen között. A hazai a közvetlen hajrá előtt jó tízméteres hátrányban volt, aztán elképesztőt sprintelt, de későn robbantott: két tizeddel kikapott ázsiai ellenfelétől. Érdekesség, hogy a kínai vegyesváltó egyik tagja sem végzett a közvetlen élmezőnyben egyik egyéni számban sem, de csapatként náluk jobban senki nem dolgozott

A két kőszegi síugró (amint a helyezésüket tegnap már közöltük), Vörös Virág és Molnár Kristóf egyaránt utolsóként zárt. A híres Lysgårdsbakkene Síugró Arénában rendkívül erős mezőny indult, így a magyarok célja nem lehetett más, mint a tisztes helytállás. Más sportágakkal ellentétben a legjobbak már tizenévesen is résztvevői a Világ Kupának, ráadásul sokan az élmezőnyhöz tartoznak. A Kőszegi SE szakosztályvezetője, Szilágyi János azt is hozzátette, hogy mivel minden országból csak egy versenyző indulhatott, kizárólag a legjobbak utaztak el Lillehammerbe. A sportolók dolgát nehezítette, hogy összesen hat ugrást hajthattak végre gyakorlásként a verseny előtt, így nem tudtak kellőképpen megismerkedni a sánccal. „Kristóf például a kilencedik és a tizedik ugrása között tíz métert javult, annak alapján úgy gondolom, ha lett volna még néhány ugrása, akkor közelebb végzett volna a mezőnyhöz. Persze az sem jelenti azt, hogy megelőzi a Világ Kupában edződő sportolókat, de hetven-nyolcvan méteres ugrásra képes lehetett volna.”

 CURLING A vegyes párosok döntőjét és bronzmérkőzését ugyan ma játszották a lillehammeri Curlingcsarnokban, de az eredményeket látva az igazi finálé a tegnapi Kanada–Svájc elődöntő volt. A kanadaiak nagy csatában, 7-5-re nyertek, hogy aztán az aranyéremért 10-4-re lemossák az Egyesült Államok csapatát. A svájciak hasonló könnyedséggel szerezték meg a bronzérmet, 11-3-ra múlták felül az oroszokat. A pjongcsangi felnőtt téli olimpia programjában már szerepel a vegyes párosok küzdelme, így Palancsa Zoltán utánpótlás-kapitány szerint teljesen logikus lépés, hogy az ifjúsági olimpián is abban a számban rendeztek versenyt: „A NOB nem egy olimpiára, hanem tartósan számol a sportággal. A fiatalok az ifjúsági téli olimpiának is köszönhetően abba nőhetnek bele, így később jóval eredményesebbek lehetnek, mint azok, akik már felnőttként tanultak a vegyes párosba. A nemzetközi erőviszonyok alapján nem meglepő egyik csapat négy közé jutása sem, egyedül az amerikaiak döntős szereplése váratlan. Persze előfordulhat, hogy a mostani különlegesen tehetséges korosztály.”

A NAP OLIMPIAI BAJNOKAI Alpesi sí. Óriás-műlesiklás. Fiúk: River Radamus (Egyesült Államok) Biatlon. Vegyes váltó: Meng Fanqi, Zhu Zhenyu (Kína) Curling. Vegyes csapat: Kanada – Mary Fay, Karlee Burgess (leányok), Tyler Tardi, Sterling Middleton (fiúk) Gyorskorcsolya. Vegyes csapat: 6. számú csapat – Noemi Boazza (Olaszország) és Szumija Bujantogtoh (Mongólia) leányok, Csang Dzse-vung (Koreai Köztársaság) és Shen Hanyang (Kína), fiúk A magyar versenyzők helyezése Alpesi sí. Óriás-műlesiklás. Fiúk: 14. Szöllős Barnabás Biatlon. Vegyes váltó: 19. Veress Mirella, Herneczky Áron

Előzmények Ünnepélyes megnyitó, február 12. 1. versenynap, február 13. Az első lillehammeri érmesünk 3. versenynap, február 15. 4. versenynap, február 16. Jászapáti Petra, az ezüstlány