UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2016-02-20 18:39

Petra-ezüst, Fruzsina-bronz csapatban

Ha valaki azt gondolta, hogy a lillehammeri ifjúsági téli olimpiai utolsó előtti napján nem lesz kiért, miért izgulnunk, nagyot tévedett. A lélegzetelállító, hamari Barlangcsarnokban ugyanis Jászapáti Petra – nem éppen erős vegyes váltó tagjaként – ezüstérmet nyert a rövid pályás gyorskorcsolya „közösségi” napján. A napot a műkorcsolyázó Medgyesi Fruzsina bronza zárta, ugyancsak nemzetközi brigád tagjaként.

Munkatársainktól Szombaton rendezték a rövid pályás gyorskorcsolyázók vegyes váltóversenyét, s természetesen mindhárom magyar shorttrackest beosztották a nyolc csapat egyikébe. Ilyenkor természetesen sok múlik azon, milyen társak alkotják a stafétát. Liu Shaoang például erős váltóba került, mellette korcsolyázott az 1000 méteren második dél-koreai lány, Li Szu-jon. Mégsem sikerült a legjobb négy közé jutniuk, sőt, az elődöntőben kizárták őket, így még az 5-8. helyért sem harcolhattak. Az 1000 méteren ötödik Sziklási András legalább ez utóbbiban jégre korcsolyázhatott, és a váltójával hatodik lett. Ellenben volt egy leány azon a bizonyos gáton... A japán Kiicsi Sigehiro ugyan negyedik lett a fiúk ezer méteres versenyében, de sem az ausztrál Julia Moore, sem a holland Tjerk de Boer nem ért el jelentős eredményt az egyéni küzdelmekben. Sőt, az ausztrál lány kimondottan ballasztnak tetszett Jászapáti Petra stafétájában... A társaknak több taktikájuk is volt arra, hogyan leplezzék a váltó hiányosságait, végül a versenybíróságon az a verzió ment át, hogy Moore jóval kevesebb kört fut, mint a társai. Az elődöntőben azzal együtt is szükség volt némi szerencsére, mert a legjobbnak tartott csapat elesett, rajta keresztül pedig másik bukott el, így már a Petráék féle hármas elnevezésű alakulatnak sem kellett maximális fordulatszámon pörögnie. A döntőben viszont remekül rajtolt a magyar lány, némi előnyt is szerzett a kvartettje. A kettes csapat azonban a 26 körös verseny felét követően, a 13. körben az élre tört, és nagy küzdelemben, de végig megtartotta vezető helyét. „Nem gondoltam, hogy aranyérmet szerezhetünk, még az A döntőt sem tartottam reálisnak – nyilatkozta az immár kétszeres ezüstérmes Jászapáti Siklós Eriknek, a MOB helyszínen tartózkodó marketing- és kommunikációs igazgatójának. – Muszáj volt úgy alakítanunk, hogy az ausztrál lány kevesebbet fusson, mint mi, mert túl nagy lett volna a hátrányunk. Nagyon boldog vagyok a két második hellyel, igaz, azért sokáig eszembe fog még jutni, hogy ötszázon sokáig az élen haladtam." Műkorcsolya Nem véletlenül küldött néhány nappal ezelőtt lelkes sms-t a korcsolyaszövetség sajtómunkatársa, jelezve, hogy Medgyesi Fruzsina remek csapatba került a sportág csapatversenyén.
Fruzsina Fotó: Szalmás Péter/MOB
Fruzsina Fotó: Szalmás Péter/MOB
Ahogyan az utánpótlás ötkarikás eseményeken megszokott, az országoktól független mixegyütteseket állítanak össze, így csöppent a magyar lány a második helyezett lett fiú, a negyedikként záró kanadai jégtánc- és a hetedik kínai műkorcsolyapáros mellé. A csapat, a Team Discovery aztán nem is maradt adós az eredményekkel. Denis Vasiljevs a legjobb eredményt érte el a nyolc csapat fiú műkorcsolyázói közül, így a maximális nyolc pontot szerezte meg. A Ju-meng Gao és Bo-ven Lee páros a hatodik lett, míg a Marjorie Lajoie, Zachary Lagha kanadai táncosduó a harmadikként zárt. Medgyesi elmaradt a riválisoktól, nyolcadik lett a maga kategóriájában. Viszont az összesítésben elért 18 pont így is a dobogóra repítette a magyar csapatot. Az alsó fokára ugyan, de azáltal Fruzsina is bronzérmes lett. Ahogy mondani szokás: a sikert nem kell megmagyarázni. A győzelem – orosz menőknek köszönhetően – a szárnyaló Team Desire-é lett.  

A NAP OLIMPIAI BAJNOKAI Alpesi sí. Parallel műlesiklás. Vegyes csapat: Németország – Lucia Rispler (leány), Jonas Stockinger (fiú) Bob. Egyesbob. Leányok: Laura Nolte (Németország). Fiúk: Jonas Jannusch (Németország) Műkorcsolya. Vegyes csapat: Műkorcsolya. Vegyes csapat: Desire csapat – Dmitrij Alijev (Oroszország), Xiangning Li (Kína); Rose Sarah, Joseph Goodpaster (páros, Egyesült Államok); Anasztaszija Szkopcova, Kirill Aljoskin (jégtánc, Oroszország) Rövid pályás gyorskorcsolya. Vegyes váltó: Ane By Farstad (Norvégia), Kim Dzsi-dzso (Koreai Köztársaság), Stijn Desmet (Belgium), Quentin Fercoq (Franciaország).  A magyar versenyzők helyezése Műkorcsolya: 3. Medgyesi Fruzsina Rövid pályás gyorskorcsolya. Vegyes váltó: 2. Jászapáti Petra, 6. Sziklási András; Lius Shaoang négyese kiesett

  Előzmények Ünnepélyes megnyitó, február 12. 1. versenynap, február 13. 2. versenynap, február 14. Az első lillehammeri érmesünk 3. versenynap, február 15. 4. versenynap, február 16. Jászapáti Petra, az ezüstlány 5. versenynap, február 17. 6. versenynap, február 18. 7. versenynap, február 19.