UtánpótlásSport
2024. április 12.
  • instagram
Ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokság, Porec (Horvátország) Kadét- és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-02-29 14:09

Junior Eb Kaposváron

Kaposvár lesz a házigazdája nyáron a junior ökölvívó Európa-bajnokságnak. Csötönyi Sándor szerint ez köszönhető többek közt a korábbi kiváló rendezéseknek (és az annyira mégsem rossz sportdiplomáciának). Az esemény a sportág remek reklámja lehet.

Nagy-Pál Tamás Honlapunk már decemberben megszellőztette a hírt, amely most vált hivatalossá: Kaposvár rendezheti június 18-26. között a junior Európa-bajnokságot. „Ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire rossz a sportdiplomáciánk” – kezdte megkeresésünkre a szövetség elnöke, Csötönyi Sándor, utalva arra, hogy többek között ez is elhangzott a támadások során, amelyek mostanában érik a MÖSZ élén végzett munkája miatt.
Csötönyi Sándor
Csötönyi Sándor
„Pedig évek óta sikeresen pályázunk. Az elmúlt húsz évben Eb-t és vébét rendeztünk, gyakorlatilag minden korosztályban. Most is erős ellenfeleink voltak, hiszen a litvánok, az angolok és a bolgárok is szerették volna hazavinni a kontinenstornát. Komoly harc folyik az elmúlt években, mindenki szeretné otthon látni a fiatalokat, mégis csak más hazai környezetben érmet nyerni.” Az elmúlt években Keszthely volt a rendszeres helyszín, ezúttal azonban Kaposvár mellett döntöttek. „A helyi klub az elmúlt tíz évben hihetetlen eredményeket ért el, megérdemli az Eb-t. A feltételek adottak, a csarnok mellett színvonalas kollégium, uszoda és étterem is található, vagyis minden egy helyen. Nem ismeretlen a városnak ez a terep, komoly tradíciója van ott a boksznak, nagy versenyeket is rendeztek már. Emlékszem, én is bokszoltam ott fiatalként a színházban, be sem lehetett férni, annyian voltak.” Hiába lesz ez a nyolcadik világverseny itthon az elmúlt két évtizedben, a sportvezető azt nem merné kijelenteni, hogy rutinból megy a rendezés. „Mindig új feladatok vannak, folyamatosan változnak a szabályok. Ellenben az igaz, hogy a rendezőgárda már rutinos. Eddig mindegyik tornát magas színvonalon rendeztük, és büszke is vagyok a munkatársaimra. Ez a pályázatban is komoly fór volt.” Volt hátrány is: állami támogatást igényelni nem tudtak az európai szövetség sajátos rendszere miatt. Ugyanis csak az év elején szokás dönteni a versenyek helyszínéről, a támogatást addigra pedig már régen meg kellene igényelni – és ugye azt, „semmire” nem lehet. „Így a városnak és a szponzoroknak is jelentős összeggel kell hozzájárulniuk a rendezéshez. Tavaly a leány utánpótlás Eb-n harminchárom zsűritagnak a repülőjegyét és a napidíját kellett állni a szállítás, a szállás és az étkezés mellett.” De a befektetett pénz maximálisan megtérül, hiszen kiváló reklámja lehet az Eb a sportágnak. „Sokat küzdünk azzal, hogy egy-két kivételtől eltekintve keveset szerepelünk a médiában. Ezért kell ekkora érdeklődést kiváltó eseményeket idehoznunk. Minden évben megpróbálkozunk vele, jövőre is így lesz, de még nem tudom, melyik versenyt pályázzuk meg. Addig is remélhetőleg nagyon sikeres Eb vár ránk.”

Csötönyi Sándor kisebb bravúrt hajtott végre azzal, hogy már vasárnap délelőtt a rendelkezésünkre állt, hiszen szombat este rendezték a hagyományos bokszgálát. Természetesen ezúttal is díjazták 2015 legjobbjait, s utánpótlás-kategóriában ezúttal nem fiú, hanem leány nyert a korosztályos Európa-bajnok Petrovics Gabriella személyében (aki egyébként éppen kaposvári versenyző). „Szédületesen tehetséges kislány, nem érdemtelenül lett a kontinens királynője. Négy meccset kellett megnyernie, ami leány utánpótlásban komoly terhelés. Kiváló teljesítményt nyújtott, tényleg nem volt jobb nála a hazai utánpótlásban" - értékelt az elnök.