UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-03-03 19:55

Dupla diadal

Kétszer is szólt a magyar himnusz a kadetek csapaversenyének első napján az újvidéki Európa-bajnokságon. A leány kard- és a fiú párbajtőrcsapat sem talált legyőzőre.

Pusztai Viola Bár az ezüstéremmel sem lettek volna szomorúak a kadet kardozó lányok, mindenképpen szebben csillog a nyakukban az arany. A szenzációs egyéni szereplés után − egy arany, egy ezüst, egy bronz – már nemcsak titkon remélte az ember a Bérczy Dorottya, Kern Bianka, Koós Gréta, Pusztai Liza alkotta együttestől az érmet, abból is a legfényesebbet. Csak hát vívásban sosem lehet biztosra menni.
A kadet kardozó lányok ellenállhatatlanul vívtak Forrás: FIS
A kadet kardozó lányok ellenállhatatlanul vívtak Forrás: FIS
Nos, a csapat az elődöntőig rendkívül magabiztosan menetelt, a szerbektől csupán kilenc tust kapott, és a németek által adott huszonhárom sem egetrengetően sok. Némi riadalmat keltett azonban, hogy az elődöntőben az egyéni Európa-bajnok Pusztai 0-5-tel kezdett az oroszok ellen, de csak addig tartott, míg Bérczy remek vívással helyre nem billentette a világ rendjét. Onnan a vetélytárs tisztes távolból követte a magyarokat, akik 45-39-re nyerték a meccset. A franciák elleni döntőben Bérczy remekül kezdett, 5-2-es előnnyel adta át a kardot Kernnek, aki azonban két tus hátránnyal lépett le a pástról. Pusztai percei következtek, hiszen a saját asszóját 7-2-re hozta Poupinet ellen. És máris 15-12-re vezettek a lányok. Mire újra ő következett, már 12 tus volt az előny, Koós szépen tartotta az eredményt, míg Bérczy Laportétól találatot sem kapott. A meccs második felében igazából nem volt miért izgulni, a magyar lányok higgadtan meneteltek az aranyérem felé, s végül fölényes, 45-31-es győzelmet arattak a döntőben. A fiú kadet párbajtőrcsapatnak – Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid − nem volt könnyű útja a döntőig. Mindjárt a tizenhat között a rendkívül erős cseheket kapta, igazi ki-ki meccs lett belőle. A nyolcadik párig csupán egy-egy tus volt a két csapat között, s az utolsóra Andrásfi csupán három találat előnnyel adta át stafétát Nagynak. A Vasas vívója kettőt megtartott belőle, így 45-43-ra a magyar csapat nyert.
Pokoli nehéz út vezetett a fiú kadet párbajtőrcsapatnak az aranyéremig Forrás: FIS
Pokoli nehéz út vezetett a fiú kadet párbajtőrcsapatnak az aranyéremig Forrás: FIS
Megnyugodni ezután sem lehetett, hiszen a franciák ellen hasonló meccs várt a fiúkra, akik továbbra is álltak a kihívás elé. Pedig a vetélytársak akkor sem adták fel, amikor Andrásfiék már kilenc tussal vezettek az utolsó asszó előtt, a vége 45-40 lett. Az elődöntőben azok a lengyelek jöttek, akiket az európai körverseny klagenfurti állomásán a döntőben egy tussal vertek. Ezúttal egyértelmű volt a meccs sorsa: a csapat végig vezetve, 45-34-re nyert. A döntőben az első kiemelt izraeliek elleni csata 1-1-ig volt szoros. A pástra lépő Andrásfi, Koch és Nagy is magabiztosan vívott, még az egyéni győztes Sztaniszlav Galper sem talált ellenszert. A fiúk a 45-35-ös győzelmükkel Európa-bajnokok lettek. A csütörtöki aranyvadászatból a fiú kadet tőrcsapat – Bényei Erik, Mendrey Tamás, Nedeljkovic Mateja, Wolf Ádám – kimaradt, miután a tizenhat között 45-40-re kikapott a papíron gyengébb spanyoloktól. A helyosztókon először legyőzte a szerbeket, majd kikapott a britektől, s végül a 11. helyett szerezte meg a belgák elleni 45-25-ös sikerrel. A fegyvernem döntője a két résztvevőt nézve akár nagy csatát is hozhatott volna, de a három egyéni versenyben dobogós vívót is a soraiban tudó oroszok játszi könnyedséggel győzték le az olaszokat 45-25-re. Ezzel egyébként már két duplázója van a kadetek viadalának, hiszen a serdülőkorú Pusztai Liza, illetve az orosz Kirill Borodacsev is kétszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A kadetek Európa-bajnoksága pénteken a fiú kardozók, illetve a leány tőrözők és a párbajtőrözők csapatversenyével zárul. Szombattól a juniorok veszik birtokba a pástokat. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.