UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-03-10 11:21

Súlyos sikerek

Korosztályváltáson esett át a 17 éves Mikovics Attila. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott nyíregyházi súlyemelő immár a juniorok világversenyeire készül, ám az elmúlt időszak nem telt zökkenőmentesen: majdnem három hónapot hagyott ki, sérülések miatt.

reb Legutóbb nagyjából egy éve írtunk Mikovics Attiláról, aki akkortájt végzett ötödik helyen a limai ifjúsági világbajnokságon. „Attila tehetséges fiatal, a jövő embere, Tokióra érhet be” – nyilatkozta róla akkor a Nemzetközi Súlyemelő szövetség főigazgatójaként dolgozó Ádámfi Attila. „Három éve ismerkedtem meg a sportággal – idézi fel a kezdeteket az immár a juniorok között, a +105 kg-ban induló versenyző. – A testnevelőtanárom úgy látta, jó az alkatom, passzolna a súlyemeléshez, azért is választottam a sportok közül ezt. Szimpatikus volt a társaság, és az is megtetszett, hogy látszik a munka eredménye. Ha rendesen edzek, akkor jól szerepelek a versenyeken.”
mikovics_attila_nemzetkozi_szovetseg
mikovics_attila_nemzetkozi_szovetseg
A másoknak ijesztően nehéz tárcsáktól sem riadt el, így azóta is elsősorban azok emelgetése, és az egyéb edzések teszik ki a mindennapjait. Igaz, a limai vb óta összesen két és fél hónapot töltött a „partvonalon”, térd- és hátsérülés kényszerítette pihenőre. Bár egyrészt élvezte, hogy több a szabadideje, hiányoztak neki a súlyok. Talán ebből is érthető, hogy edzője, az olimpiai bronzérmes, világbajnok Feri Attila miért fogalmaz úgy: minden tréner Attilához hasonló tanítványról álmodik. „Két éve foglalkozom vele, de soha egy rossz szava sem volt, mindent megcsinál, minden feladatot elvégez, tudja, mi kell ahhoz, hogy még jobb legyen. Szófogadó és alázatos, pedig ezek a tulajdonságok sok mai fiatalból hiányoznak.” Úgy látja, a fiúban valódi őserő lakozik, és ha a megfelelő technikai tudással is felvértezik, megállíthatatlan lesz. Mikovics egyelőre a közelgő diákolimpiai versenyekre készül, de a célkeresztben már inkább a legközelebbi junior Európa- és világbajnokság szerepel. „Még nagyon sokat kell erősödnöm ahhoz, hogy tényleg labdába rúgjak ebben a korosztályban.” Ha az erő és a technika még kell is, felszerelésekben már biztosan nincs hiány, hiszen a Mol Új Európa Alapítvány támogatásának köszönhetően új tréningeszközöket vásárolhatott az elnyűtt darabok helyett. Ki tudja, talán a 2020-as játékok egyik sikerkovácsát öltöztették fel?

A riói olimpiára aspiráló U21-es Európa-bajnok, Universiade-győztes Nagy Péter is jó véleménnyel van a nyíregyházi fiúról.  „Bár egymástól távol készülünk, több hetet töltöttünk közösen edzőtáborban, így ismerem Attilát. Szép eredményeket mondhat magáénak, az ifjúsági világbajnoki ötödik hely önmagáért beszél. Jó felépítésű, erős versenyző, akinek előnye, hogy idejében elkezdte a súlyemelést. Nálam is korábban választotta a sportágat, s a későbbiekben még nagyon jól jöhetnek neki ezek a plusz esztendők. Tehetséges, szép jövő áll előtte, de fontos, hogy a klubja is megfelelően tudja követni a pályafutását, és a lehető legjobb felkészülésben részesüljön. Ha így történik, komoly sikereket várhatunk tőle.”