UtánpótlásSport
2023. március 29.
  • instagram
IFJÚSÁGI TORNÁSZ-VILÁGBAJNOKSÁG, ANTALYA
Keresés:

Sportágak

Vívás

2016-03-21 10:57

Bravúrok Budapesten

Hazai pástokon mutatták meg magukat a fiatal magyar párbajtőrözők. A junior közül Bányai Zsombor és Siklósi Gergely a nyolcaddöntőig jutott, míg Buta Levente a 32 között fejezte be a versenyt a budapesti felnőtt Grand Prix-viadalon. A kadet Nagy Dávid ugyancsak főtáblára jutott.

Pusztai Viola A budapesti párbajtőr Grand Prix-versenyen a fiatalok bekopogtattak a felnőttek feliratú ajtón, s ha már kinyitották nekik, átléptek a küszöbön. Miközben mindenki a rutinos rókáktól várta a MOM Sportközpont pástjain a remek szereplést – az sem maradt el, hiszen Boczkó Gábor bronzérmes lett, Imre Géza ötödikként végzett, míg Szász Emese a hatodik helye mellett riói olimpiai kvótát vihetett haza –, a juniorok, sőt, az egyik kadetversenyző is megmutatta, lesz kikre építeni Rio után. Siklósi Gergely ott folytatta Budapesten, ahol két hete Újvidéken a junior Európa-bajnokságon abbahagyta. Bár pénteken a főtábláig vezető úton úgy érezte, nem megy a vívás, és a viszonylag könnyű ágon minden asszóért meg kellett küzdenie, vasárnap már másképp állt pástra. Úgy érezte, ismét jó napot fogott ki, ezt pedig a 64 között mindjárt a londoni olimpia bronzérmese, a dél-koreai Csong Dzsin-szon ellen bizonyíthatta: – Miután megtudtam, hogy vele vívok, megnéztem az asszóit videón, elemeztem a vívását. Amatőr hibát követtem el, 14-11-re vezettem, és egy perc volt hátra; gondoltam, van idő, hogy együttest szúrjak. Nem sikerült, ő egyenlített, így egy tuson dőlt el, az én javamra.
Siklósi Gergely a junior Eb után a felnőttek között is szenzációsan vívott Fotó: Burger Zsolt
Siklósi Gergely a junior Eb után a felnőttek között is szenzációsan vívott Fotó: Burger Zsolt
Ez már önmagában is nagy siker, de Szalay Gyöngyi tanítványa a következő körben rátett még egy lapáttal: legyőzte a világranglista harmadik svájci Max Heinzert. Mint  mondja, be akarta bizonyítani, hogy képes megverni, ezért kezébe vette az irányítást, ellenfele azt csinálta, amit ő akart. Ez az eredményben is megmutatkozott, hiszen Siklósi 10-2-re is vezetett: – Előtte őt is emelemztem az interneten található videók segítségével, például megnéztem a kazanyi vb-n hogyan kapott ki. Feküdt a vívása, és kicsit le is nézett második számú juniorversenyzőként, s bár a végére felzárkózott, 15-10-el sikerült befejeznem az asszót. A nyolcaddöntőben a nála tizenöt évvel idősebb holland Bas Verwijen ellen vívott, akitől végül 15-12-es vereséget szenvedett. – Egyáltalán nem szeretem a stílusát, s bár az asszó elején vezettem, egyszerűen nem láttam, mikor támad, és az okozta a problémát. Ha én támadtam, abból mindig tust adtam, és 10-6-ról vissza is jöttem, de egy szerencsétlen találat az ő oldalára állította a lélektani előnyt. Korábban nemzetközi felnőttversenyen nem jutottam tovább a hatvannégynél, így ez jó eredmén. De lehetett volna jobb is. A szintén a tizenhatig jutó Bányai Zsombor leginkább amiatt volt elégedetlen, hogy a nyolcaddöntőben Boczkó Gáborral nem vívott olyan szoros asszót, mint szokott. Illetve az eredményen nem látszott, hogy milyen jó formában van. Csak akkor vette észre, melyik az a két hibája, amelyet az ellenfele folyamatosan kihasznál, amikor már tetemes hátrányban volt. Úgy véli, Boczkó jól érezte, mikor indul, illetve rendszerint el tudott lépni a támadásai elől, védett, majd tust adott. A 15-8-as vereség ellenére Halla Péter tanítványa pozitívan értékel: – Örülök, hogy sikerült megmutatnom, képes vagyok a felnőttek között is jól teljesíteni. Ez ebben a szezonban nem fordult elő. Nehéz nap elé néztem, miután olyan ellenfelek vártak rám a táblán, akik rendszerint megvernek. Az izraeli Freilichet jól ismerem, még a juniormezőnyből, sosem nyertem ellene, a csoportban is kikaptam tőle. De azt hiszem, érett már a győzelmem. Végig fej-fej mellett haladtunk, majd átvettem a vezetést, és meg tudtam csinálni azt, amit elterveztem. A 32 között vasasos klubtársával, Buta Leventével találkozott, aki a felnőtt és a junior országos bajnokságon is felülmúlta. Éppen ezért tartott tőle, de amellett, hogy megfelelően koncentrált a páston, az is az ő malmára hajtotta a vizet, hogy ellenfele gondolatait a wireless találatjelző foglalta le.
Buta Levente és Bányai Zsombor ugyancsak remekelt a felnőttek között Fotó: Burger Zsolt
Buta Levente és Bányai Zsombor ugyancsak remekelt a felnőttek között Fotó: Burger Zsolt
A tizenkilenc éves vívó korábban ugyanis még sosem vívott úgy, hogy nincs bekötve, s elmondása szerint azt sem tudta, melyik vezetéket hová kell kötni. A zsűri segítségét pedig hiába kérte: – Kiderült, hogy valamit nem jól biztosítottam rá, nem mindig volt benne kontakt, ezért nem szólalt meg a pengém. Már 11-3-as hátrányban voltam, amikor Imre Géza elmondta, mit kellene vele csinálnom, és utána már nem is akadt vele probléma. Emiatt van bennem némi hiányérzet, hiszen a szezonban kétszer is megvertem Zsombit, és úgy érzem, ha ez nem történik, most is lett volna esélyem. A 64 között azért ő is nagy halat fogott ki, hiszen az orosz Pavel Szuhov a világ élvonalába tartozik. Siklósihoz hasonlóan az interneten található videók alapján elemezte ellenfelét, amellett tanácsot kért Boczkó Gábortól. Ezeket mestere, Halla Péter instrukcióival ötvözte, ami sikert hozott. Az asszó elején megszerezte a vezetést, így az orosznak kellett támadnia, ami neki kedvezett. Aztán, amikor ellenfele váltott, elhúzott 12-9-re, de Buta zsinórban négy tust adott, így megint nála volt az előny. 14-14-nél hagyta volna aranytusra, de az orosz flesselt, azt kivédte, majd parádriposzttal megadta „a kegyelemdöfést.” Nem kisebb szenzációt keltett a kadet Nagy Dávid főtáblára kerülése, akit végül a világelső francia Gauthier Grumier – a viadal győztese – búcsúztatott a 64 között. A Vasas ígérete az esélytelenek nyugalmával indult a felnőttversenyen,  és nagynevű ellenfelével szemben nem vallott szégyent, sőt, 11-8-ra vezetett ellene. Bár nem sikerült megtartania az előnyt, a 15-12-es eredmény így is rendkívül hízelgő számára. A fiatalok tehát bizonyítottak a felnőttek között, de ahogy arra Siklósi is rávilágít, ettől a néhány győzelemtől még nem jegyzi meg mindenki a nevüket. Ahhoz, hogy ez megtörténjen a Világ Kupa- és a Grand Prix-versenyeken folyamatosan jól kell teljesíteniük. S miután nem titkolt szándékuk, hogy a riói olimpia után bekerüljenek a felnőttcsapatba, az is a céljuk. Bányai hozzáteszi, amellett, hogy biztató eredményeket értek el, külön örül, hogy hazai közönség előtt sikerült: – Nagyon sokan eljöttek szurkolni, a szüleim, nagyszüleim, barátaim és a csoporttársaim is. Emellett olyanok is láthattak vívni, akik korábban még nem, már csak ezért is meg akartam mutatni, mit tudok. Nagyon jó érzés, hogy drukkoltak nekem, élményt jelentett. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.