UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-04-22 12:26

Pálya helyett parkett

Gyerekként még a foci foglalkoztatta, a szülei tanácsára táncolni kezdett, s végül egy neki tetsző lány miatt a parketten ragadt a most 19 éves Hidi Balázs. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja és párja, Karcagi Laura rövid távon az U21-es világbajnokságra, hosszú távon világhírnévre készül.

reb A 19 éves Hidi Balázs és párja, Karcagi Laura nyerte meg a múlt hét végén rendezett felnőtt-ifjúsági latin ranglistaversenyt. A fiú szerénységére jellemző, hogy azonnal megjegyzi: edzőpárosa, a magyar bajnok Andrea Silvestri (olasz származású), Váradi Martina kettős ezúttal nem nevezett. „Még nem tartunk ott, hogy megelőzzük a mestereinket, viszont ha már nem szerepeltek, akkor mindenképpen nyerni akartunk” – folytatja a Valcer Táncstúdió versenyzője, aki évekig Szőke Zsuzsanna oldalán ért el sikereket.
hidi_balazs_karcagi_laura
hidi_balazs_karcagi_laura
Csakhogy a közösen töltött évek alatt megromlott a viszony, így új párt keresett, Karcagi pedig ideális társnak látszott. „Táncosként Laura már hosszú ideje nagyon tetszett, mert tudtam róla, mennyire alázatos a sport iránt, és óriási áldozatokra képes érte. Bár örömmel mondott igent a megkeresésemre, kellett három hónap, amíg összecsiszolódtunk. Jól választottam: olyan személyiség, aki képes motiválni.” A könnyed mozgás, a vérpezsdítő tánc, a mosoly, a zsongás vonzó, a sportág hazai háttere viszont cseppet sem az. „Ha szabad, ha nem, kimondom, szinte semmilyen segítséget nem kapunk a szövetségtől – jelzi a Mol Új Európa Alapítvány által utazási költséggel és felszerelések megvásárlásában támogatott táncos. – Pedig a cipő nagyon hamar elkopik, a fejlődéshez különórákat kell venni, és azt nem tudja mindenki megfizetni. Óriási hálával tartozom a szüleimnek, akik a pályafutásom kezdete óta segítenek, és látnak bennem, bennünk fantáziát.” Laura még gimnazista, míg Balázs a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója, így a tanulás erősen meghatározza az edzések számát, de igyekeznek mindennap táncolni, s ha belefér, este együtt futnak. A felkészülésüket azonban az sem segíti, hogy a hazai szövetségnek – szerinte – nincs kellő befolyása a nemzetközi sportdiplomáciában, pedig a sportágban óriási a bírók szerepe. Ráadásul idehaza kicsi a mezőny: részint kevesen fognak a táncba, részint pedig kevés a fiú, s pár nélkül vajmi kevésre mennek a lányok. Egyébként Balázs sem a parketten kezdett. A labdarúgásba kóstolt bele először, ám a szülei tánctanításra jártak, és a fiúkat is odacsábították, mondván, jó lesz az, izomlazító jelleggel. Megtetszett neki egy lány, s bár a kiszemelt hölgy nem folytatta, Hidi menthetetlenül ott ragadt. Tízéves lehetett, amikor úgy érezte, a két sportág nem megy együtt, s ő sokakkal ellentétben a táncban látott perspektívát. „Szeptemberben rendezik meg az U21-es világbajnokságot, arra készülünk, illetve az azt megelőző, igencsak rangos nemzetközi versenyre, a német nyílt bajnokságra. Laurával közös az álmunk, minél nagyobb elismerésre vágyunk, világhírű táncosok akarunk lenni.”