UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-05-04 13:37

Élvezni és értékelni a sikert

Bár nem a győzelem volt az elsődleges cél, nyerni is meg kell tanulni – állítja ifjabb Kiss Szilárd, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági bajnok leánycsapatának egyik edzője. A másik tréner, Bohus Beáta pedig arra hívja fel a figyelmet: bár szinte természetesek a sikerek, fontos értékelni és megélni a diadalokat.

reb Váratlannak semmiképpen sem nevezhetjük, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági leánycsapata megnyerte a bajnokságot: a balatonbogláriak már a tavalyi szezonban is a legjobbnak bizonyultak, s az idén az utolsó két mérkőzésük eredményétől függetlenül ünnepelhettek kedden este, amikor 33-19-re legyőzték az MTK Budapestet. Az együttest nagyrészt Bohus Beáta irányította Hajdu János segítségével, illetve a rájátszásban ifjabb Kiss Szilárd is meccselt velük: mindegyikük hangsúlyozta, közös munka eredménye a siker.
neka_ificsapat
neka_ificsapat
„Az elsődleges cél az volt, hogy fejlődjenek a játékosok – jelzi ifjabb Kiss. – Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem akartunk volna nyerni, pusztán nekünk elsősorban a tehetséggondozás a feladatunk. Az pedig az értékrendünkben felülírja az eredményességet. Mérhető sportág a miénk, vannak győztesek és vesztesek, és ahhoz, hogy minél több jó játékost adjon az akadémia a hazai kézilabdának, nyerni is meg kell tanulni. A játékosaink a profivilágba vágynak, és az ilyen sikerek is segítenek abban, hogy el is juthassanak oda.” Úgy érzi, a legnagyobb rivális a Győr és a két éve ifjúsági bajnok Vác volt a sorozatban, ám az erős csapattal bíró NEKA-nak illett a legjobbnak bizonyulnia. A korosztályhoz tartozó játékosok mellett egyébként számos serdülőkorú fiatal kapott lehetőséget. Bohus Beáta nem győzte hangsúlyozni, milyen sokat dolgoztak a lányok, s ebből következően igencsak megérdemelték a sikert. Csakhogy nem szabad elfelejteni megélni, és helyén kezelni a diadalt! „Az évek alatt egyre nagyobb célokat tűztünk magunk elé, amelyeket sikerült elérni – mondja a serdülőválogatott szövetségi edzője. – Folyamatosan jó eredményeket gyűjtöttünk be, s talán a külső szemlélőkben is, de a lányokban mindenképpen mindez valahogy természetessé vált. Pedig fontos, hogy a játékosok örüljenek az ifjúsági sikereknek is, nemcsak annak, ha például a felnőtt NB I B-ben megverik a Szekszárdot. Az MTK elleni mérkőzés előtt azt kértem, amit máskor is: fontos a feladat, de lássam rajtuk, hogy élvezik a kézilabdát.” A bajnoki címet természetesen megünnepelte a csapat: a NEKA-s fiatalok közül aki csak tehette, a lelátón szurkolt, a mérkőzés végén pedig mindenki a győzteseket éltette.