UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-05-15 14:29

Tiniprofizmus

Benyó Máté tizennégy évesen olyan tudatosan építi a karrierjét, hogy azt a sokat próbált, öreg rókák is megirigyelhetik. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott autóversenyző idén újra a Suzuki Swift Cup Europe-sorozatban indul.

  Majer Dániel A mindössze tizennégy éves kora miatt hivatalosan nem is értékelhetik a Nemzetközi Automobil Szövetség által felügyelt sorozatokban Benyó Máté teljesítményét, így a fiút „csak” a magyarok között rangsorolják. A GSF Racing Team versenyzője az idei szezonra tért vissza a lényegesen fiatalabb és erősebb Suzukikat felvonultató Európa-bajnoki mezőnybe, hogy a térség legnagyobb márkakupájában versenyezzen. „Tavaly az RCM-kupában indultam, a mostaninál jó negyven lóerővel gyengébb és nyolc évvel öregebb autóval. Amellett most a mezőny is erősebb, noha tavaly sem volt rossz. A legjobb hat magyarban bármikor benne van a futamgyőzelem ” –vázolja a helyzetet Benyó.
A sikeres ausztriai hétvége után Forrás: Benyó Máté facebook
A sikeres ausztriai hétvége után Forrás: Benyó Máté facebook
Eddig két versenyhétvége telt el a bajnokságból, áprilisban a Slovakia Ringen, május elején pedig a Red Bull Ringen csapott össze a mezőny. Máténak nem kezdődött valami jól a szezon, tavalyi baleset nyomai hátráltatták az első versenyen. „Valószínűleg valamilyen rejtett technikai hibája volt az autónak, amiatt nem ment úgy, ahogyan kellett volna. Mindössze egy futamra javult meg a háromból, akkor sikerült is feljönnöm a huszonhetedikről a hetedik helyre, másnap azonban, sajnos, megint visszaestem, pedig első voltam.” Az osztrák versenyre a csapat kijavította a hibákat, Máté pedig nagyszerű versenyzéssel az első napon a 4. és a 7., a másodikon pedig 2. helyen végzett a magyarok között. További pozitívum, hogy a Red Bull Ringen tett eddigi mindkét látogatása során kórházban kötött ki, de az idén megúszta a bukást. Máté sikeres felvételin van túl a Csík Ferenc Gimnáziumba, de nem csak tanulással tölti a mindennapjait. „Napi másfél-két órát edzek, futok, biciklizem, és különböző speciális gyakorlatokat végzek. Heti négy kézilabdaedzésem is van, merthogy azt a sportágat is nagyon szeretem, a meccseken viszont, sajnos, mind kevesebbet tudok játszani. Elengedhetetlen része a felkészülésemnek a szimulátorozás, a tél folyamán nyolc-tízezer kört mentem, de versenyszezonban is heti nyolc-tíz órát töltök a virtuális pályákon.” Jelenleg minden energiájával a tapasztalatszerzésre, a Swift Cup Europe magyar értékelésének megnyerésére, és a juniormezőny újabb első helyére összpontosít. „Egyelőre nagyon jól érzem magam a Suzukiban, a következő lépcsőfok pedig a Seat Leon Európa-kupa lehet. Távlati célként a túraautó-világbajnokságot tűztem ki, álmodni pedig a DTM-ről, a német túraautós szériáról szoktam.” Az álmok megvalósításához persze – a tehetségen és a szorgalmon túl – anyagi támogatásra is szükség van. „A mi sportágunk nagyon pénzigényes, sok magyar fiatal vérzett már el azért, mert nem tudta előteremteni a versenyzéshez szükséges összeget. Ezért is vagyok hálás a Mol Új Európa Alapítványnak, amiért támogat.” Benyó Máté legközelebb június 24-én versenyez a Pannónia-Ringen, addig is szorgalmasan edz, és „rója a köröket” a szimulátorban.