UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-06-13 21:04

Módjával örüljünk

Még nem határozott az elnökség a keretről, de az már látszik, hogy nagyjából százhúsz főt számlál a magyar csapat a július 6-án kezdődő, hazai rendezésű úszó ifjúsági Európa-bajnokságon – vált (majdnem) véglegessé a szombaton zárult hódmezővásárhelyi korosztályos ob-n.

reb „Látszott, hogy egy-két versenyző kivételével mindenki a három hét múlva kezdődő ifjúsági Európa-bajnokságra készül, így nem születtek kiugró idők” – feleli Petrov Iván utánpótlás-kapitány, amikor arra kérjük, hogy összegezze a szombaton, a kontinensviadal helyszínén, Hódmezővásárhelyen rendezett országos ifjúsági úszóbajnokság történéseit.
remenyi_armin
remenyi_armin
Tekintettel arra, hogy Késely Ajna például olimpiai A szintet úszott 400 m vegyesen, ráadásul többen B szintet értek el (Holló Balázs például ennek révén vélhetően helyet kap az olimpián a 4x200-as gyorsváltóban), kissé meglepetten kérdeztünk vissza, miszerint ezek nem számítanak eléggé jó eredményeknek? „A magyar úszósport mindig is attól volt erős, hogy a gyerekek már ebben a korban is komoly időket úsztak. Azok a klasszisok, akik ma a felnőttválogatottat alkotják, például Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Gyurta Dániel és a többiek már tizenöt-tizenhat évesen olimpiai a szinteket tempóztak, és ötkarikás játékokon indultak. Kellő távolságtartással kell kezelni az időket... Ezek az eredmények nem a világelitet jelentik.” A korosztályos Európa-bajnokság előtti utolsó viadalként az ob-n lehetett bekerülni a magyar csapatba: a majdani indulók nagyjából fele teljesítette a július 6-án kezdődő kontinensviadal elsődleges szintjét (ez a tavaly Európa Játékok adott számának előfutamában elért nyolcadik időeredmény), de a házigazdaként természetesen az ország él a lehetőséggel, és minden számban a maximális négy-négy úszót indítja. A társaságról hamarosan elnökségi döntés határoz, addig pedig Petrov sem ment részletekbe, de az valószínű, hogy nagyjából százhúszat számlál a szakemberek és úszók alkotta válogatott. „A kétezer-ötös, budapesti ifjúsági Európa-bajnokság is óriási lökést adott a sportágnak, minden hasonló, hazai esemény katalizátorként hat. Óriási köszönettel tartozunk Hódmezővásárhelynek, amiért vállalta a rendezést. Az infrastruktúra kiváló, világszínvonalú.” (Utóbbiról mi is meggyőződtünk, amikor riportfilmet készítettünk a városi úszókomplexumban.) A Csongrád megyeiek decemberben otthont adtak a közép-európai országok juniortalálkozójának, s az akkor még utánpótlás-kapitányként dolgozó dr. Hargitay András finoman jelezte: a szervezőknek bizony van miben fejlődniük. Kíváncsiak voltunk utódja véleményére, ebből a szempontból hogy sikerült a korosztályos Eb főpróbája? „Néhány apróbb hibát elkövettek, és azok tényleg nem jelentettek nagy gondot. A magyar szervezésű események mindig sokkal-sokkal jobbak, mint bárhol a világon, biztos vagyok benne, hogy a rendezők tökéletesen megoldják a feladatukat.” Hogy azért van miben javulniuk, a megfelelő jegyzőkönyv hiánya mutatja: két nappal a verseny befejezte után még meglehetősen pontatlan a lista, így óvatosan csak annyit jelzünk: az edzésből érkező és sok számot úszó Késely Ajna vezette Kőbánya SC nyerte a pontversenyt…