UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-06-17 09:08

Bajnoki hajrágyőzelem

Kántor Gergely U20-as bajnoki címmel hangolt a Mitropa-kupára és az U18-as csapat Európa-bajnokságra. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott 16 éves sakkozó az év végéig negyven-ötven Élő-pontot szeretne gyűjteni.

Lakner Gábor Kántor Gergely nyerte az U20-as országos sakkbajnokságot, amelyet a Zalakarosi Sakkfesztivál keretében rendeztek meg. A legjobb korosztályos versenyzők a 113 sakkozót felvonultató A csoportban indultak, a rangos nemzetközi mezőnyben elért teljesítményüket külön is értékelték. Az Aquaprofit NTSK játékosa, aki egy hónap múlva ünnepli a tizenhetedik születésnapját, összetettben a harmincadik helyen zárt. Jó szereplésével még saját magát is meglepte. „Mivel az év végi vizsgáim miatt keveset tudtam gyakorolni közvetlenül a verseny előtt, nem számítottam a bajnoki címre. Fejben nem is voltam még jelen az elején, két vereséggel kezdtem, ráadásul gyengébb ellenfelekkel szemben. Aztán a harmadik partiban szép trükkel győzni tudtam, és onnan kezdve elindult a szekér.”
U20-as sakkbajnokság
U20-as sakkbajnokság
A bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban dőlt el, amikor egymás ellen játszott a két korosztályos rivális, Kántor Gergely és Korpa Bence. Gergő nyerte a színvonalas partit, így az ő nyakába került az aranyérem. „Nagyon örültem a győzelemnek. Jó játékkal értem el, ráadásul Bence kicsit a mumusom is volt addig. A tavalyi korcsoportos világbajnokság negyedik helye után nem jöttek az eredmények, de remélem, az U20-as bajnoki cím csak az első lesz az idei sorban. Jó jelnek érzem, hogy sötéttel is ment a játék, ami korábban nem volt az erősségem.” A sakkozással komolyabban harmadikos korától foglalkozó Gergő tizenkét évesen már a világ második legjobbja volt, a tavaly veretlenül megszerzett világbajnoki negyedik helye pedig mutatja, hogy idősebben is a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Sokat is tesz érte, hiszen amikor éppen nem a vizsgáira készül, naponta hét-nyolc órát gyakorol. „Nyáron még annál is többet, nyolc-tíz órát szeretnék sakkozni, ami persze nem könnyű feladat, de elhivatottnak érzem magamat. Nyilván jár lemondással, de a sakkozás miatt még egyetlen, számomra fontos tevékenységtől sem kellett búcsút vennem. Szabadidőmben szeretek társasjátékozni és pingpongozni, mindkettő kikapcsol és feltölt.” Gergő kihagyja a jövő héten kezdődő korcsoportos országos bajnokságot, hiszen nagyobb feladat vár rá. Tagja ugyanis a Mitropa-kupán szereplő magyar válogatottnak, így Balatonlelle helyett Prágában ül asztalhoz. „Komolyabb célt nem tűztek ki elénk, de szeretnék minél jobban játszani, és nemzetközi rutint szerezni. A nyári U18-as csapat Európa-bajnokságon már más a helyzet, ott éremesélyesnek számítunk, és kimondatlanul is várják tőlünk az aranyat. Amellett több verseny szerepel a tervek között, meglátjuk, melyiken indulok még.” A tizenhat éves sakkozó célja a nemzetközi nagymesteri cím mielőbbi megszerzése. Év végéig szeretne negyven-ötven Élő-pontot gyűjteni, és legalább egy nagymesteri normát teljesíteni. Ahhoz minél több versenyen kell indulnia, amiben nagy segítséget jelent a Mol Új Európa Alapítvány támogatása. Gergő úgy érzi, a cél teljes mértékben reális, nem álom. Amennyiben hosszútávon úgy játszik, mint Zalakaroson, egészen biztosan közelebb kerül az áhított címhez.