UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-06-27 13:23

A tizenhat éves felnőtt

A tavalyi EYOF-on nyújtott kiváló teljesítménye után, idén már a felnőttek között is letette névjegyét Kovács Zsófia. Rióban ő képviseli a magyar sportot a szakágban. A célja nem konkrét helyezés, hanem a lehető legjobb produkció.

Pusztai Viola Kovács Zsófia alig várja, hogy visszatérjen Rióba, az onnan érkező rémhírekkel nem foglalkozik, hiszen áprilisban, a tornászok előolimpiai tesztversenyén – amelyen az egyéni összetettben elért 14. helye kvótát jelentett Magyarországnak – pozitív élmények érték.
Kovács Zsófia gőzerővel készül Rióra Fotó: Jasmin Schneebeli
Kovács Zsófia gőzerővel készül Rióra Fotó: Jasmin Schneebeli
„A verseny után volt időnk várost nézni, felmentük a Megváltó Krisztus szobrához és a Cukorsüveg-hegyre is, nagyon szép helyeken jártunk – idézi fel a Dunaferr SE 16 éves tornásza, aki a berni felnőtt Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményének köszönhetően utazhat augusztusban ismét Rióba. – Az Eb előtt nem gondoltam, hogy én szerepelhetek az olimpián, hiszen Makra Noémi is jó esélyekkel szállt harcba a részvételért. Aztán Bernben elsőéves felnőttként két szeren, ugrásban és felemás korláton is döntős lettem, utóbbin ráadásul a pontszerző ötödik helyet szereztem meg. Nagyon boldog vagyok, de nemcsak az egyéni, hanem a csapat régóta várt döntős helyezése miatt is.” Azzal, hogy az ifjúsági korosztályból tizenöt évesen átlépett a felnőttek közé, nem változott meg az élete, ráadásul gyorsan jött a siker a felnőttek között is: márciusban a linzi Austrian Openen megnyerte az egyéni összetettet. Persze, nemcsak az adott neki önbizalmat a folytatásra, hanem a már említett riói tesztversenyen nyújtott teljesítménye is. De az Eb-felkészülése nem volt zökkenőmentes: „Elég sérülékeny vagyok, most is gyógytapasz van a combomon. Az Eb előtt is kisebb combsérüléssel bajlódtam, de szerencsére nem volt vészes. Gyorsan lekopogom, most nincs komolyabb bajom, így zavartalanul gyakorolhatom ugrásban, felemás korláton és talajon is az új elemeket, amelyeket az olimpiáig edzőmmel, Trenka Jánossal be akarunk építeni a gyakorlataimba.” Az olimpiától nem konkrét helyezéseket vár, a cél az, hogy a gyakorlatait minél pontosabban mutassa be. Továbbá, hogy a pontozóbírók az eszükbe véssék, bár úgy véli, az Európa-bajnokságon már megjegyezték a nevét. Az olimpiára való felkészülést a második otthonában, a Dunaferr SE tornacsarnokában végzi, egy hét kivételével, amelyet Tatán tölt. Az elmúlt időszak sikerei nemcsak a szereken, de azon kívül is elismeréseket hoztak: Zsófia idén először került a MOL Új Európa Alapítvány támogatottjai közé. „Nagyon jó érzés, hogy ezáltal is megbecsülik a munkámat. Az elnyert összeg mindenképpen segíti a riói felkészülésemet.”