UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-07-15 19:05

Mint hal a vízben

Szabó Anita elégedett a franciaországi junior uszonyosúszó-világbajnokságon elért eredményeivel. A MOL Új Európa Alapítvány támogatottja szerint fejben kell megerősödnie, hogy a jövőben még nagyobb sikerek övezzék az útját.

Pusztai Viola „Az eddigi eredményei önmagukért beszélnek, remek adottságai vannak, és imádja a sportágat. Komolyak a céljai, amelyek eléréséhez még rengeteget kell dolgoznia, de jó úton halad. Még ő maga sem tudja, mire képes valójában. Keresi a határait, amelyek jócskán arrébb vannak” – így jellemezte nemrég a Debreceni Búvárklub versenyzőjét, Szabó Anitát edzője, Kókai Dávid, aki a junior uszonyosúszó-világbajnokság előtt képesnek tartotta tanítványát arra, hogy elsőévesként meglepetést okozzon.  A 15 éves lány sem titkolta, hogy érmemért utazik Franciaországba, de azzal is tisztában volt, hogy a sűrű élmezőnyben ez csak akkor sikerülhet, ha a legjobbját hozza.
Szabó Anita váltóban szerzett bronzérmet a junior uszonyosúszó-világbajnokságon Forrás: Debreceni Búvárklub
Szabó Anita váltóban szerzett bronzérmet a junior uszonyosúszó-világbajnokságon Forrás: Debreceni Búvárklub
Az  annemasse-i viadalon az egyéni számokban végül lemaradt a dobogóról: az 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban egyaránt negyedik lett. A 4x100 méteres felszíni leányváltó tagjaként azonban bronzérmet szerzett. „Elégedett vagyok az eredményekkel, még akkor is, ha a két egyéni számban délután nem tudtam a délelőttinél jobbat úszni – mondja. – De mindebből megtanultam, a sprinttávhoz csak úgy állhatok oda, hogy teljesen felkészültem rá, mert ha csak egy tempót is rosszul csinálok, akkor elmegy az egész versenyem. Az időeredményemnek egyébként örülök, hiszen ötven méteren megdöntöttem klubtársam, Senánszky Petra junior országos csúcsát.” A váltóban úszott idő miatt meg pláne boldog. „A 4x100 méteres váltóverseny nagyon jó sikerült – mondja mosolyogva. – Harmadik idővel kerültünk a döntőbe, és ott tényleg mindenki kihozta magából a maximumot. Az egyéniben elért időmhöz képest két-három másodperccel jobbat úsztam, azzal az egyéniben dobogós lettem volna.” Persze emiatt kicsit bosszús, de már előrenéz, hiszen még két évig a juniorok között versenyez, akik pedig előtte végeztek, mind kiöregedtek a korosztályból. Mint mondja, példaként előtte állnak debreceni klubtársai, a már említett Senánszky Petra és Kosina Gergő. Látja, milyen keményen kell dolgoznia azért, hogy hasonlóan kiemelkedő eredményeket érjen el, mint ők.
A bronzérmes váltó tagjai (balról): Szabó Anita váltóban szerzett bronzérmet a junior uszonyosúszó-világbajnokságon Blaszák Lilla, Szabó Anita, Szűcs Rebeka, Kothencz Petra Forrás: MBSZ
A bronzérmes váltó tagjai (balról): Szabó Anita váltóban szerzett bronzérmet a junior uszonyosúszó-világbajnokságon Blaszák Lilla, Szabó Anita, Szűcs Rebeka, Kothencz Petra Forrás: MBSZ
„A mentalitásuk az, ami a leginkább megfogott, minden edzésen nagyon odateszik magukat – így az idei korosztályos Világ Kupa-versenyeken hét elsőséget szerző versenyző. – Nekem még azért ez nem mindig megy, hiába lebeg előttem a következő cél. Úgy gondolom, a fizikális és a technikai fejlődés mellett fejben is erősebb lettem az elmúlt egy évben, de még mindig ez utóbbit tartom a legnagyobb gyengeségemnek.” Úgy véli, ha abban is javul, akkor a következő junior-világbajnokságon már az egyéni versenyszámokban is felállhat a dobogóra. Önbizalmat adhat neki, hogy eddigi eredményeit a rengeteg sikeres fiatal sportolót támogató MOL Új Európa Alapítvány is elismeri, hiszen az idén ő is a nyertes pályázók között szerepelt. A versenydressz nem olcsó, ezért a kapott összeget arra fordítja.