UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2016-07-18 23:11

Európa teteje felé

Piros Zsombor és Kotormán Ákos is búcsúzott egyesben az U18-as teniszezők Klostersben zajló Európa-bajnokságán. Az U14-esek pilzeni kontinensviadalán mind a négy magyar győzelemmel kezdett.

P. V. Utolsó utánpótlás Európa-bajnokságán vesz részt a sikergeneráció. Az elmúlt években nem telt el úgy korosztályos kontinensviadal, hogy ne született volna magyar teniszsiker. 2012-ben az U14-es fiúk párosversenyében diadalmaskodott a Valkusz Máté, Kotormán Ákos kettős, Gálfi Dalma egyesben csak a döntőben kapott ki. Egy évvel később, már az U16-osok között, a Bondár Anna, Stollár Fanny kettős lett ezüstérmes, hogy aztán Stollár 2014-ben duplázzon: egyesben és Gálfival párosban is Európa-bajnok lett. Tavaly a lányok csaknem megismételték a sikert az U18-asok között, és a korosztálytól Bondár Anna Eb-győztesként búcsúzott.
Gálfi Dalma, Piros Zsombor és Kotormán Ákos edzőikkel Forrás: tenniseurope.org
Gálfi Dalma, Piros Zsombor és Kotormán Ákos edzőikkel Forrás: tenniseurope.org
Az még a jövő zenéje, pontosabban ennek a hétnek, hogy Gálfi Dalma, Stollár Fanny, Valkusz Máté és Kotormán Ákos sikerrel zárja-e élete utolsó, a svájci Klostersben zajló U18-as egyéni Európa-bajnokságát. Az már az első napon eldőlt, hogy Kotormán Ákosnak a folytatásban már csak a párosra kell koncentrálnia, hiszen egyesben a 128 között  5-7, 6-4, 6-4-es vereséget szenvedett a macedón Gjorgij Popovszkitól. Az első U18-as Eb-jén résztvevő Piros Zsombor erőnyerőként egy körrel később kezdett, de tovább neki sem tartott a verseny: a 64 között 6-2, 6-4-re kapott ki a holland Ryan Nijboertól. Valkusz Máté, Gálfi Dalma és Stollár Fanny a 64 között kezdi meg a versengést kedden. A legfiatalabb korosztály, azaz az U14-esek Pilzenben harcolnak az elsőségért. Az első napon egyesben mind a négy magyar pályára lépett, a fiúk versenyében Velcz Zsombor a 64 közé jutásért 3-6, 6-3, 6-1-re múlta felül a fehérorosz Mihail Knjazut, Buzonics Dominik a 32 közé kerülésért 6-1, 6-0-ra diadalmaskodott a holland Jesse Den Hartog ellen. A lányoknál a 64 között Tóth Amarissza Kiara 4-6, 6-1, 6-0-ra nyert a román Ana Paraschiva Manea ellen, Jánosi Luca 6-3, 6-1-re győzött a macedón Jana Ognyanovszkával szemben. Az U16-osok Eb-je Moszkvában zajlik Makk Péter, Zádori Réka és Nagy Adrienn részvételével. Az első napon csak Nagy játszott volna a 64 között – a többiek is a második körben kezdik meg az egyes küzdelmeit –, de a mérkőzésére estig nem került sor. A részletes eredmények ITT megtekinthetők.