UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2016-08-08 16:57

Fékezett vágta

Világcsúcsot, egészen pontosan a korosztály eddigi legjobb nemzetközi eredményét futotta a 14 éves Illovszky Dominik 100 méteren a felnőttbajnokságon. Nem állítjuk, hogy itt a magyar vagy az új Usain Bolt, de az eredmény és főleg a mértéktartó, a kiégést elkerülő munka, amelyet a fiúval végeznek, bizakodásra ad okot.

reb „Olyan nevetségesen hangzik most már, de a verseny előtt azt mondtam neki, hogy élvezze a futást, a döntőt. A feleségemmel együtt még mindig nem értjük, hogyan volt képes ilyen jó időt futni” – hüledezett Illovszky Viktor, miközben telefonvégre kerítette fiát, Dominikot. Jobb lesz, ha a szülők gyorsan megtalálják a megoldást, hiszen a gyermekük vélhetően nem utoljára jelentkezett elképesztő teljesítménnyel.
illovszky_dominik
illovszky_dominik
A Budapesti Honvéd atlétája erős, 10,59-es időt repesztett 100 méteren a felnőtt országos bajnokságon. Ezzel nemcsak ezüstérmet vehetett át, hanem a 14 évesek között a világ legjobb idejét futotta. Nem először hajt végre hasonló bravúrt: két évvel ezelőtt ugyancsak a világ legjobbját érte el, 12 évesen. Pontosítsunk. Hivatalosan a juniorkortól beszélhetünk világcsúcsról, mert nem akarják az eredmény jelzésével pártolni a korai rekordhajhászást. A precíz megfogalmazás a nem hivatalos legjobb eredmény, de még ez is veszélyes, mert Spiriev Attila, az atlétikai szövetség sportigazgatója hallott arról, hogy egy kínai fiú 10,35-öt ért el. Azt viszont nagy bátorsággal állíthatjuk: Európában senki sem futott Dominiknál gyorsabban a korosztályában. „Fantasztikus eredményt ért el, nagyon tehetséges és különleges adottságai vannak, olyan, mint egy tűzgolyó – méltatta a fiatalt Spiriev. – Öröm látni, hogy a szó jó értelmében véve profi gondolkodású legény, aki megmutatta, téthelyzetben is jól teljesít. Már az előző évhez képest is nagyot fejlődött, egyre jobb a mozgása.” A korosztályos időeredményeket nyilvántartó statisztika persze létezik, s mint az a fiút edző Könye Irma szavaiból kiderült, figyelik is.
illovszky_ML
illovszky_ML
„Kiszemeltem ezt az időt, és az edzések alapján tudtam is, hogy képes lehet megjavítani az korábbi rekordot, 10,65-t. Ez nem kényszer felé, inkább csak motiváció. Van annyira jó, hogy kitűzzünk neki ilyen célokat. Az pedig külön feldobta, hogy az országon bajnokságon a felnőttek között szerepelhet.” Egyetért ezzel a 14 éves fiú is, aki viszont még most sem hiszi el, hogy ilyen jelentősen megjavította a 10,70-es egyéni csúcsát, ráadásul még a lélektani határt jelentő 10,6 alá is képes volt befutni. Hogy ez a bizonyos 10,59 mennyire jó idő, azt néhány adattal támasztjuk alá. Spiriev Attila utánanézett, s kiderült, hogy az 1999-es születésű és fiatalabb sportolók mezőnyében ez az ötödik legjobb idő a kontinensen, míg a világon is a 23. Igen ám, de Dominik 2002-ben látta meg a napvilágot! A hivatalos világrekordot a felnőttek között a négyszeres olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt tartja. Nem találtuk meg, hogy ennyi idősen mennyi idő alatt is teljesítette a 100 m-t, fiatal korában egyébként is elsősorban 200 m-en remekelt (2002-ben, azaz 16 évesen már junior vb-t nyert a távon).
illovszky02_ML
illovszky02_ML
A francia Christophe Lemaitre az első fehér bőrű, aki képes volt tíz másodperc alatt befejezni a sprintszámot. Nos, ő a 16. születésnapja után kevéssel futott 10,96-ot, egy évvel később pedig 10,62-t, azaz rosszabb időt, mint most a 14 éves Illovszky. Csakhogy míg a Honvéd tinédzsere hat éve atletizál, Lemaitre kézilabdázott, rögbizett és focizott, s csak 15 évesen váltott végleg a futásra. Hiba lenne elmenni a tény mellett, hogy Illovszky akcelerált, a szakemberek szerint biológiai korban akár két évvel is előbbre jár. Az edzésmennyiségben viszont nem: Könye Irma kényesen ügyel arra, hogy csak az életkornak megfelelő módon készítse fel, így egy héten háromszor gyakorolnak, csak néha-néha négyszer. „A héten például le sem mehetnék a Honvéd-pályára, tán ki is dobnának, ha arra járnék, hiszen pihenőt kaptam” – mondta nevetve Dominik. A célok grandiózusok: Könye szeretné, ha a fiú minden évben megdöntené a korosztály világ legjobb eredményének számító idejét, ám nincs hajszolás. „Csak néha kalandoznak el a gondolataim, hogy milyen jó volna felnőtt-világversenyek döntőiben futni, de a legtöbbször szeretem reálisan nézni a lehetőségeimet – így Dominik – Most, az ezüstérem után nagyon jól esett Baji Balázs gratulációja, és persze mindenkiének örültem, viszont azt nem bánom, ha nem kap fel annyira a média, mint két éve. Még jövőre is csak serdülő leszek, rengeteg munka és feladat vár rám.” Könye egyelőre arra gondol, hogy a tanítványa egyszer átírja a ma már szakreferensként dolgozó Németh Roland 1999-es 10,08-as felnőttrekordját. „Dominik kitűnő edzővel dolgozik, földön jár ő és a családja is, kiválóak az adottságai és tehetséges, azaz minden adott, hogy nagyszerű futó legyen belőle. De hogy mire viheti, arra csak az idő tud választ adni” – zárta mértéktartóan Spiriev.