UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-10-05 18:13

Bajnoki tripla

Már-már szokás szerint a 17 éves Jászapáti Petra nyerte meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók idénynyitó országos felnőttbajnokságát. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület fiatalja csak félig örül a sikernek, mert nem szeret csapattársai ellen versenyezni.

reb Immár harmadik éve, sorozatban Jászapáti Petra diadalmaskodott a rövid pályás gyorskorcsolyázók országos bajnokságán (négy számból háromszor a szintén 17 éves Bácskai Sára Luca végzett mögötte), amelyet Budapesten, a Gyakorló Jégcsarnokban rendeztek meg. A szegedi versenyző összetett sikere cseppet sem számít meglepetésnek, bár a szerénységére jellemző, ahogyan a korábbi években, ezúttal is hozzátette, kik hiányoztak a mezőnyből.
jaszapati_petra_szalmas
jaszapati_petra_szalmas
„Heidum Bernadett megsérült, Keszler Andreát pedig elütötte egy bójarakó, így azért könnyebb dolgom volt – mondja a MOL Új Európa Alapítvány 17 éves támogatottja, aki 500, 1000 és 1500 m-en, valamint a szuperdöntőben is a legjobbnak bizonyult. – Nem nagyon szeretem a bajnokságokat. Nyerni persze jó, és a hangulat is remek volt, de azok ellen versenyzem, akikkel a válogatott edzéseken és a Világ Kupa-futamokon mindig összedolgozom. Nem jó őket ellenfélként látni.” Jászapáti elsősorban annak örül, hogy jó időeredményeket ért el, és különböző taktikákat próbálhatott ki. A leghosszabb távon, a 3000 m-es szuperdöntőben és 1500-on is megfelelő ritmusban tudott elindulni, és meglépni a többiektől. A 500 m-en annak ellenére sikerült nyerni, hogy bár edzője kérte, figyeljen rá, és elsőnek „rajtoljon be”, csak harmadikként tette. Ezt leszámítva egyébként nem is nagyon kapott tanácsot Szabó Krisztiántól, ugyanis a verseny része volt, hogy ezúttal „magára marad”. „Ilyenkor a tréner hagyja, hogy én találjam ki a taktikát, és legfeljebb rábólint, vagy nem mond semmit. A verseny után pedig megbeszéljük, miért úgy építettem fel, ahogy. Jó lehetőség gyakorolni, hiszen a Világ Kupa-viadalokon már rutinosabban oldhatom meg a feladatokat, s persze boldogságot ad, ha sikerül megvalósítani, amit elterveztem.” Márpedig sikerült. Az ob jó lehetőséget adott arra a Szegedi Korcsolyázó Egylet tinédzserének, hogy versenyszituációban tesztelje, mire elég a nyári felkészülésben elvégzett munka. „Az edzéstől teljesen eltérő helyzet, amikor elcsendesedik a csarnok, startpisztolyra indulunk, majd hallom a gyerekek szurkolását.” Jászapáti titkon reméli, hogy a külföldi riválisok figyelték, s kicsit akár meg is ijedtek attól, hogy jó formában versenyzett Budapesten. Az elkövetkező három hetet még itthon tölti, majd kanadai túra következik: előbb edzőtábor, majd Világ Kupa-futam Calgaryban, aztán szintén verseny Salt Lake City-ben. Utána újabb három hét Magyarországon, majd jönnek az ázsiai viadalok. „Szeretnék a versenyeken legalább egy számban a legjobb tizenhat közé, azaz a negyeddöntőbe kerülni. Az ezer méter a kedvencen, bízom benne, hogy ott sikerül.” Az ob eredményeit itt találja.