UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-10-17 18:41

Túl az első lépésen

Sporttörténeti esemény szemtanúja lehetett vasárnap délután a székesfehérvári Takarodó úti First Field közönsége: lejátszotta első mérkőzését az U19-es magyar amerikaifoci-válogatott.

STJ Miközben az amerikaifutball népszerűsége – jelentős részben a Sport Tv NFL-közvetítéseinek köszönhetően – meredeken nő Magyarországon, a játék hazai meghonosítása lényegesen lassabban halad. De a hőskoron már mifelénk is túljutott a tojáslabdás foci, sőt immár a háttérbázis szélesítése zajlik. Bizonyság erre, hogy egy évvel a felnőtt válogatott színre lépése után kiállt a nyilvánosság elé az U19-es nemzeti együttes is.
Fotó: Photopium
Fotó: Photopium
„Magyarországon a sportág amatőr körülmények között működik, az éves központi támogatás összesen három millió forint – mondta honlapunknak Bachrathy Kornél, a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) főtitkára. – Épp ezért tudatos utánpótlásképzéssel nagyjából a klubok fele foglalkozik. A többiek, szükséges források híján, ezt egyelőre nem engedhetik meg maguknak. Az amerikaifutball meglehetősen költséges játék, s negyven fő alatt nincs igazán értelme csapatot működtetni. Márpedig ennyi embert a felnőtt csapatok egy része is csak kemény erőfeszítések árán tud összeszedni, a fiataloknál erre most még nincs esély.”
Fotó: Photopium
Fotó: Photopium
A látványos áttörést a pénzügyi nehézségek mellett a szakember- és a pályahiány akadályozza meg. De az amerikaifutball szerelmesei nemcsak a pályán kőkemények, a sportág meghonosításáért is szívósan küzdenek. S ha nagy ugrásokról nem is lehet beszámolni, azért lépésről lépésre haladnak. Az U19-es pontvadászat elindítása mellett már néhány U17-es gárda is összeállt. Nekik még nem bajnokságot, hanem egy-egy kispályás tornát rendeznek, hiszen azokon kisebb létszámú csapatok is részt vehetnek. Bachrathy Kornél szerint hozzávetőleg kétszáz utánpótláskorú játékost tartanak nyilván. „Három évente kellene újjáépíteni a juniorgárdákat, ehhez nagyon jelentős létszámú háttérbázis szükségeltetne, de annyian jelenleg még nem űzik mifelénk a sportágat. Így aztán az U17 és az U19 között e pillanatban jelentős az átfedés” – tette hozzá a főtitkár. Amire viszont méltán lehetünk büszkék: a kelet-közép-európai régióban is ritkaság számba megy a kifejezetten amerikaifutballra kialakított stadion. Márpedig a fehérvári First Field – amelyből a város önkormányzatának támogatásával lett a sportág itthoni Mekkája – ilyen létesítmény, ráadásul több ezer néző befogadására alkalmas. S ez nem túlzó, hiszen a felnőttbajnoki döntőn évek óta kénytelenek kitenni a szervezők a telt ház táblát; öt-hatezer ember is kíváncsi a HFL szuperfináléjára. Talán ez is lehet az oka annak, hogy az európai labdarúgás hazai képviselői, s elsősorban a fővárosban, nemigen segítik az „amerikai rokont” létesítményeik kölcsönzésével. Úgy hírlik, a bérleti szerződések megkötését nem anyagi viták lehetetlenítik el; a legtöbbször válasz sem érkezik a MAFSZ ajánlatára. Sőt, már az is előfordult, hogy az egyik labdarúgóklub egy nappal a rendezvény előtt rúgta fel a megállapodást, mondván, a rossz idő miatt felázott a talaj, s az amerikaifutballisták tönkre tehetik a gyepszőnyeget.
Fotó: Photopium
Fotó: Photopium
Az U19-es válogatott első meccsének megszervezése azonban nem létesítményprobléma miatt volt embert próbáló feladat. Sokkal inkább azért, mert az amerikaifutball a környező országok nagy részében szintén gyerekcipőben jár. A felkészülési mérkőzésre szóló meghívásra végül a szlovákok reagáltak, akik nagyjából hasonló helyzetben vannak, mint a magyarországiak. Pontosabban – legalábbis a székesfehérvári összecsapás ezt igazolta – az U19-es korosztályban valamelyest előbbre járnak. A mérkőzés ugyanis 14-6-os vendéggyőzelemmel zárult. „Ebben a korosztályban jellemző, hogy kevés pont születik egy-egy találkozón – mondta Bachrathy Kornél, aki az U19-es válogatott szakmai stábjának tagja is. – Ennek pedig az az oka, hogy a védelmet könnyebb összerakni, mint a támadóegységet. Az első félidőben mindkét együttes szerzett egy-egy touchdownt, viszont a nagyszünet után ez már csak a szlovákoknak sikerült. A mieink kilencszer vesztették el a labdát, ami végzetesnek bizonyult, mivel az ellenfél kíméletlenül lecsapott a hibáinkra.”
Up,US3
Up,US3
A vereség után persze borús volt a hangulat a magyar öltözőben, de a csapat rengeteget tanult már ebből az egy meccsből is. S máris újabb kihívás előtt áll. Legközelebb az oroszlán bajuszának megcibálására vállalkoznak a mieink, tudniillik a bécsi Vikings edzőközpontjába látogatnak, ahol az osztrák korosztályos együttessel csapnak össze. Az ellenfélről csak annyit: Európában Ausztria a sportág második számú fellegvára...
Fotó: Photopium
Fotó: Photopium
Ugyanakkor a bécsi fellépés is csak a felkészülés egyik állomása lesz. A magyar U19-esek ugyanis az Európa-bajnoki selejtezőre készülnek. A szövetség már elküldte a nevezését, ám egyelőre mindössze annyi bizonyos, hogy a továbbjutás egy mérkőzésen dől el, valamikor tavasszal. Az ellenfél – vélhetően – Olaszország vagy Szerbia lehet, bár ez inkább csak tipp. Ami tény: a győztes gárda a kvalifikáció középső körébe kerül. A négyes tornák egyik helyszíne Németország, a másik Franciaország lesz, és a két-két legjobb jut el a korosztályos Európa-bajnokságra. A mieinktől már az is bravúr lenne, ha az első akadályon túllendülnének. Hogy siker esetén Németországba vagy Franciaországba miből utaztatná el a MAFSZ a minimum félszáz tagú delegációt, arról a főtitkárnak pillanatnyilag elképzelése sincsen. „De addig még van legalább fél évünk, s bár már ott tartanánk, hogy ezen kellene törnünk a fejünket” – jegyezte meg Bachrathy Kornél. Ne legyen kétségünk: ha eljut odáig a csapat, addig nem nyugszik a sportág hazai közössége, amíg megoldást nem talál erre is.