UtánpótlásSport
2024. június 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-10-22 11:49

Felemás rajt

A négy magyar versenyző közül egyedül Gaál Zsóka rajtolt jól a grúziai Batumiban zajló U8-as, U10-es és U12-es sakkvilágbajnokságon. Az U10-es Európa-bajnok még veretlen, és csupán kilencen állnak jobban nála három fordulót követően.

Lakner Gábor Négy magyar versenyző részvételével zajlik a grúziai Batumiban az U8-as, U10-es és U12-es sakkvilágbajnokság. Az U8-as fiúk között Szadai Dávid, az U10-es lányok mezőnyében Gaál Zsóka, az U12-es lányok versengésében Juhász Judit, az U12-es fiúk között pedig Csíki Endre ült asztalhoz. A tizenegy fordulós, svájci rendszerben rendezett versenyből eddig három játéknapon vannak túl a fiatalok, akik közül egyedül az U10-es Európa-bajnok Gaál Zsóka kapta el igazán jól a rajtot.
Gaál Zsóka Batumi
Gaál Zsóka Batumi
A tavalyi világbajnokságon az U8-asok között ezüstérmet nyert, az idén az U10-es mezőnyben versenyző Zsóka a fehérorosz Marija Dubovik elleni nyitányon világossal győzött, majd sötéttel remizett a német Svenja Butenandt ellen. Az indiai Visva Vasnavala ellen újból világossal játszott és nyert, azzal három forduló után 2,5 pontot jegyez. Kilencen nyerték meg mindhárom mérkőzésüket, a veretlen magyar lány közvetlenül utánuk következik. Az U12-es fiúk között Csíki Endre a türkmén Alinyijaz Masalov felett aratott győzelemmel kezdett, majd remizett az amerikai Brandon Mingye-vel. A török Ekin Bariş Özenir ellen folytatódott a negatív tendencia, a két veretlen versenyző közül az ellenfél folytatta jó sorozatát, Endre így 1,5 pontot gyűjtött három forduló alatt. Az U12-es lányok mezőnyében Juhász Judit első mérkőzésén felülmúlta a litván Emilija Misiukot, majd két vereséget könyvelhetett el. Az orosz Marija Szovina világossal, a lengyel Lena Zarebska pedig még annál is fájóbb módon, sötéttel nyert a három mérkőzés után egy ponttal rendelkező magyar versenyző ellen. Az U8-as között induló, abszolút újonc Szadai Dávid sötéttel kétszer kikapott, közte pedig világossal győzött. Amennyiben a sorminta folytatódik, a negyedik fordulóban újra győzelem következik, hiszen Dávid ismét a világos bábukat vezetheti. Zsóka remélhetőleg folytatni tudja jó sorozatát, a többieknek azonban javítaniuk kell ahhoz, hogy a mezőny elején végezzenek.