UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-10-27 11:59

Arc lett Viktor

A fiatal tehetségek pályafutását segítő MOL Új Európa Alapítvány fennállásának tizedik évfordulója alkalmából megválasztották az alapítvány arcait. A háromhetes internetes szavazáson több mint ötvenezren voksoltak az addigi támogatottakra, akik közül három sikert sikerre halmozó ifjú sportoló érdemelte ki az elismerést és az azzal járó egymillió forintot. Sorozatunkban bemutatjuk a díjazottakat, most, másodikként Orosz Viktor íjászt.

reb Ha íjászat, akkor Orosz Viktor – jó néhány éve összeforrt a sportág és a debreceni Letizia SC tehetséges fiataljának a neve. A fia pályafutásával párhuzamosan magát edzővé képző apukától, Orosz Sándortól még gyerekként, vásárfiaként kapott csigás íjat Viktor, akinek aztán ki sem lehetett szedni a kezéből. orosz_viktor02Ahogyan teltek az évek, a most 18 esztendős versenyző egyre inkább felhívta magára a figyelmet: irigylésre méltó éremkollekciójának legbecsesebb darabja az utánpótlásban szerzett három világ- és két Európa-bajnoki arany, nyert teremben és szabadtéren egyaránt. A Mol Új Európa Alapítvány három éve patronálja a fiatalt, aki komoly szavazási kampányba kezdett, amikor kiderült, hogy a tehetséggondozó program fennállásának tizedik évfordulóján megválasztják annak arcait. „Nagyon örültem, hogy az alapítvány öt arca közé választottak, s nem is gondoltam volna, hogy a második legmagasabb szavazatszámmal sikerült közéjük kerülnöm – mondta Orosz Viktor. – Ha a hagyományőrzést nézzük, hatalmas idehaza az íjászat bázisa, versenysportként azonban már jóval kisebb az elismertsége. A díjat éppen ezért nemcsak a saját, hanem a sportág sikerének is tekintem.” Az elismeréssel egymillió forint is jár, amelyet a pályafutása biztosítására használhat fel. Jól jön az összeg, hiszen Viktor az évet a felnőttek közötti tapasztalatszerzésnek szenteli, így a felnőtt csigás Világ Kupa-sorozat négy állomásából hármon is indul. A negyedik viadal kimarad, hiszen azzal egy időben rendeznek rangos versenyt Berlinben, amely „szinte a szomszédban van” – ellentétben a bangkokival VK-eseménnyel. „Ahogyan számolgattuk, ha jól szerepelek, a három Világ Kupa-versenyen biztosíthatom az utolsó helyszínén, Las Vegasban rendezendő döntőn való indulást. Az érettségire is készülök, kicsit sok lett volna párhuzamosan helytállni a korosztályban és a felnőttek között is, ezért utóbbira helyezem a hangsúlyt. Ráadásul a profiviadalok már pénzdíjasak, hátha sikerül bevételre is szert tennem…” Bár a sportág az elmúlt években egyre több támogatást kap, az Orosz család sokáig saját zsebből finanszírozta a fiú sportolását. Csak példaként: egy-egy íj több százezer forintba kerül.

A csigás íjászat nem olimpiai szakág, így eleve kevésbé kerül a reflektorfénybe. Viktor annál többször: megpróbált indulási jogot szerezni a 2017-es Világjátékokra (amelyen a nem olimpiai sportágak szerepelnek), ám lecsúszott a kvalifikációról.