UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-11-29 17:21

Horvát siker a Buborékban

Három városéból négy ország versenyévé fejlődött a hagyományos utánpótlás-műugróviadal, amelynek ezúttal Budapest adott otthont. Összesítésben az újonnan csatlakozó Horvátország csapata győzött, a magyarok a második helyen zártak. Hais Dorottya két magasságon is a dobogó tetejére állhatott a 12-13 évesek kategóriájában.

reb Pardubice, Bécs, Budapest – évekig e három város versenye volt a hazai fiatal műugrók fő megméretéseinek egyike. Aztán a cseh városban leépítették a sportágat, Bécsben pedig az uszodafelújtás akadályozta a rendezést, így idővel, más házigazdákkal, három ország versenyévé alakult át a viadal.
muugras
muugras
Az idén tovább bővült az esemény, hiszen a horvátok érdeklődésének köszönhetően már négy ország legjobbjai indultak a C (12-13 évesek) és a D (11 évesek és fiatalabbak) korcsoportban. „Örültünk a horvátok belépésének, mert az elmúlt években rengeteget fejlődtek, így az indulásuk garanciát jelentett a színvonal emelkedésére – mondta Haász Katalin, a hazai szövetség szakmai bizottságának elnöke, vezetőedző. – Általában jól szerepeltünk a korábbi versenyeken, és most is a második helyen zártuk a csapatversenyt, amelyet nagy fölénnyel nyertek meg az újonnan csatlakozó horvátok.” Haász dicsérte Hais Dorottyát (Honvéd Utánpótlás VK), aki a C korcsoportban 1 és 3 m-en is nyert, illetve kiemelte Veisz Emmát (D): a Pénzügyőr versenyzője 1 m-en második, 3 m-en harmadik lett. A BVSC ugrója, Csóri Dorka (C) 3 m-en bronzérmet szerzett. Haász dicsérte a Pénzügyőrt is: a szakosztály a két héttel ezelőtti válogatón kivívta, hogy a legtöbb magyart indítsa, ennek megfelelően a hétvégi versenyen sok pontot tett a közösbe. A viadalt a Széchy Tamás Uszoda nemrég befedett részén, a Buborékban tartották, a létesítménnyel együtt az új digitális pontozópanelek is debütáltak. „Eddig kis kézi pontozótáblákkal jelezték az eredményeket a bírók, sikerült ezen a téren is előre lépni – folytatta az edző. – Csupa jó visszajelzést kaptunk a külföldiektől. A műugrók szeretnek szárnyalni, és nem örülnek, ha alacsonyabb létesítménybe zárják be őket. A Buborék viszont nem nyomasztó, kimondottan nagy benne a tér, szóval mindenkinek tetszett. Az már kihívást jelentett, hogy a hely szűke miatt hogyan ültessük le a szülőket, de gyerekversenyen ezt is meg tudtuk oldani.” Korábban az E korosztály képviselői, azaz a 9 évesek és fiatalabb is indulhattak, ám részben szakmai szempontok, részben a megnövekedett versenyzői létszám miatt ezt a korcsoportot kivették a programból. „Az igazán jelentős versenyeken tizenöt-húsz ország szerepel, de a mi szintünkön ez is remek alkalom a fiataloknak, akik amúgy ritkán mérethetik meg magukat a nemzetközi mezőnyben. Hosszú távon szeretnénk az ifjúságiaknak és a felnőtteknek is nemzetközi viadalt rendezni idehaza, de ez még a jövő zenéje.” A jegyzőkönyvet itt éri el.