UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-01-23 20:05

„Átlagélet” Máté módra

Sérülés miatt négy hónapja nem teniszezik a 18 éves Valkusz Máté, aki azonban cseppet sem letört. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja élvezi a szabadidőt, iskolába jár, s közben persze dolgozik azon, hogy minél hamarabb ütőt ragadhasson.

reb Legutóbb 2016 szeptemberében hallhattunk Valkusz Mátéról. Az ígéretes teniszező éppen a székesfehérvári férfitorna elődöntőjében szerepelt, ám a mérkőzés óta egészen mostanáig nem lépett pályára versenyen.
valkusz_mate_ao_corinne_dubreuil
valkusz_mate_ao_corinne_dubreuil
„Már hosszabb ideje küzdök a vállammal: begyulladt a rotátorköpenyem, és addig nem jön rendbe, amíg nem erősödnek meg a környékén található izmok. Az elmúlt négy hónapban gyógytornáztam és kondiztam” – avat be a mindennapokba az utánpótlásból csak éppen kilépő, korábbi junior-világranglistaelső. Mint mondja, napi két órát vett igénybe az erősítés és a gyógytorna, a többi idejét pedig – kivételesen – úgy használta fel, ahogyan korábban nem szokta. „Szerintem a szüleimet jobban megviselte, hogy ennyi időt kell kihagynom, én közben kipróbáltam, milyen átlagos korombeliként élni. És tetszett! Iskolába jártam, találkoztam a barátaimmal, sok szabadidőm volt. Nyilván nem örülök a sérülésnek, de tudom értékelni a pozitív hozadékait.” A szakemberek szerint a vállának már játékra alkalmas állapotban kellene lenni, ám amikor komolyabban teniszezni próbált, az alapütésekkel nem volt problémája, egyes mozdulatoknál viszont érzett fájdalmat. Egyelőre a jövő zenéje, hogy mikor, hol, melyik tornán léphet újra a pályára, és hogyan küszöböli ki játékában a hosszú kihagyást. „Fizikailag rendben vagyok, teniszezni sem felejtettem el. Edzőmmel, Kuhárszky Zoltánnal próbálgattam, mit tudok. Elképedve jegyezte meg, hogy ő még senkit sem látott, aki hosszabb kimaradást követően így játsszon újra, persze nem huzamosan, arra nem vagyok még képes.” Bárhogyan is alakulnak a következő napok, hetek, a Mol Új Európa Alapítvány által az utazási költségeiben támogatott játékos hamarosan ismét a tizennégyszeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal alapított spanyolországi teniszakadémia felé veszi az irányt. Mint ismert, 2016 nyarán állapodtak meg arról, hogy Valkusz időről időre a centrumban készülhet. Szeptemberben például két hetet töltött Manacorban. „Brutálisak az edzők, és nem rossz értelemben, hanem pontosan tudják, hogy hogyan kell jól tréningezni. Naponta öt-hat órát gyakoroltam, zombit csináltak belőlem, este általában mozdulni sem volt erőm. Toni Nadal is foglalkozott velem, a tenyeresemen sikerült javítania. Akkortájt még épült az akadémia, de az egyértelmű volt, hogy mindent a tenisz köré szerveznek. Remélem, azóta még több felnőttjátékos is érkezett, mert szeptemberben jobbára a kisebbek készültek ott. Hamarosan újra Spanyolországba utazom, nem baj, ha az ottani orvosok is látnak. Nagyon remélem, hogy a februári budapesti felnőttversenyen már én is szerepelhetek” – zárta gondolatait Valkusz.