UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-02-01 11:55

Faltól falig

A 14 éves fallabdázó, Nagy Simon pályafutása egyik legjobb eredményét érte el a Prágában megrendezett cseh nyílt versenyen, ahol a dobogó harmadik fokára állhatott az U15-ös fiúk mezőnyében. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott ígéret jelenleg az ötödik a korosztályos nemzetközi ranglistán, a kiugró eredmény tehát egyáltalán nem a véletlen műve.

Lakner Gábor Nagy Simon már hétéves korában elkezdett fallabdázni, hiszen gyakorlatilag a teremben nőtt fel. Édesapja, a szombathelyi klub egyik edzője, ráadásul a nővére, a 18 éves Sára is ezt a sportágat űzi. A fiát edzőként is terelgető Nagy Ferenc azt meséli, Simonon korán látszott, hogy szeret futni és van érzéke a sportághoz, de az első két esztendő még csak azzal telt, hogy megszeresse a squash-t. Aztán elkezdtek versenyekre járni, az eredmények pedig jöttek, így a motiváció mind nagyobb lett.
Nagy Simon 2
Nagy Simon 2
A fiú az országos bajnokságot és a diákolimpiát is megnyerte, s már évek óta a másodosztályú felnőtt csapatbajnokságban játszik. A fejlődéséhez azonban elengedhetetlenek a nemzetközi versenyek, így a család sokat jár külföldre. A Szombathelyi Öntöde Fallabda SE ígérete mindig a korosztálya élmezőnyébe tartozott, az U13-as nemzetközi ranglistán a második helyig is eljutott. Az edző-édesapának azonban nem a korosztályos eredmények a legfontosabbak.
Nagy Simon 3
Nagy Simon 3
„A távlati célunk az, hogy Simon felnőttként eredményes versenyző legyen, és akár profiként űzze ezt a sportot. Ennek rendeljük alá a felkészülését, nem az utánpótlás-eredmények a lényegesek, hanem az életkornak megfelelő terhelés és a folyamatos előrelépés – mondja Nagy Ferenc. – Ettől persze még szeretnénk, ha minél jobban szerepelne, pláne a válogatottban, hiszen nagy büszkeség, hogy a fiam magára öltheti a címeres mezt. Fizikailag például hátrányban van a riválisokhoz képest, de a serdülőkor előtt nem szabad erősítenie. Technikailag ugyanakkor rendkívül képzett, mentális ereje kiemelkedő és a taktikai váltásokat is jól kezeli meccs közben.” A nemzetközi versenyzés nem olcsó mulatság, az 50 eurós nevezési díjhoz hozzájön az utazás, a szállás és az étkezés költsége. A három-négynapos viadalok komoly összeget emésztenek fel, ezért elkél a támogatás. A Mol Új Európa Alapítvány segítségével jutottak el például a rangos kölni versenyre is, amelyen értékes tapasztalatokat szereztek.
Nagy Simon
Nagy Simon
Szombathelyen jó körülmények között készül az apa-fia páros. Jól megvannak egymással, bár az apuka szerint lassacskán szükség lesz majd másik trénerre is. Otthon is állandó téma a fallabdázás, hiszen a családban hárman is a sportágban élnek. Az első azonban a tanulás, a 14 éves Simon pedig ott is jeleskedik, a félévi bizonyítványa kitűnő lett. A sport és az iskola mellett azért jut ideje másra is: már hat éve hegedül, szabadidejében pedig szívesen sétál és játszik Gandalf névre hallgató kutyájával. A névválasztás nem véletlen, a Gyűrűk ura mágusáról elnevezett németjuhász arról is tanúskodik, Simon filmeket is szeret nézni. A prágai bronzéremnek nagyon örül, de reméli, hogy ez csak az egyik fontos lépcsőfok volt a hosszú, kemény munkával kikövezett úton, amely a profizmus felé vezet.