UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-02 21:06

Ezüst Esztertől, bronz Mórtól

A párbajtőröző Muhari Eszter ezüstérmet nyert a plovdivi kadet Európa-bajnokságon, míg a kardozó Milassin Mór a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Pusztai Viola E sorok írója nem is olyan rég vetette papírra, hogy a kardozó, immár háromszoros kadet Európa-bajnok Pusztai Lizához hasonlóan a párbajtőröző Muhari Eszter nevét is biztosan sokat halljuk a jövőben. Azért nem volt merész a kijelentés, mert az MTK Budapest vívója már tavaly, újonckorúként is részt vett a korosztályos kontinensviadalon, idén pedig – még mindig csak serdülőként – élen végzett a kadet- és a juniorranglistán is.
Muhari Eszter és mestere, László István az ezüstéremmel Forrás: eurofencing
Muhari Eszter és mestere, László István az ezüstéremmel Forrás: eurofencing
Ennek ellenére talán mégsem elsősorban tőle volt várható az érem Plovdivban, hiszen pástra lépett a kadet világbajnoki bronzérmes Petri Renáta és a felnőttbajnokság ezüstérmese, Gnám Tamara, aki nem mellesleg junior Világ Kupa-ezüstéremmel hangolt a bulgáriai kontinensviadalra. Ő majd az idősebbek között javíthat, hiszen a saját korosztályában a 32 között búcsúzott, miután egyetlen tussal alulmaradt az olasz Emilia Rossattival szemben, Petrinek azonban egyéniben ez volt az egyetlen esélye az éremszerzésre, de huszonegyedik hely lett belőle. A tizenhat között így is két magyar lány volt érdekelt, s bár Kazár Dóra búcsúzott ebben a fordulóban, Muhari tovább menetelt. A negyeddöntőben az előzetesen dobogóra várt izraeli Dar Hecht támadásait remekül hatástalanította, azaz „ültek” a parádriposztjai, miközben ellenfele fáradhatatlanul próbálkozott a lábszúrással, sikertelenül. László István tanítványa 15-11-re nyert, s már akkor Eb-érmesnek vallhatta magát. Eszter a közösségi oldalon tett bejegyzése szerint motiváltan vágott a folytatásnak, amit bizonyított a Gnámot búcsúztató Emilia Rossatti ellen is az elődöntőben. Az olasz lány hiába vezetett 4-2-re, nem sokkal később már 8-4-es hátrányban volt, Muhari pedig nem csinált más, mint a negyeddöntőben: türelmesen kivárta, míg vetélytársa támadást indított, azt védte, majd tust adott, 15-8-ra nyert. A döntőben Barbara Brych-hel találta szembe magát. Az asszó elején sorra jöttek az együttes találatok, miközben az ellenfele egyel vezetett. A lengyel lány remek ütemben találta el többször is Eszter lábát, akit ez láthatóan dühített, de nem zökkentette ki a nyugalmából. Erről árulkodik, hogy Brych hiába vezetett 12-10-re, fordított, s 14-13-ra vezetett is. A győztes találat helyet azonban vetélytárs egyenlített, majd ismét együttesek sorozatával borzolták a kedélyeket, mígnem a magyar lány támadásra szánta el magát, amiből tust kapott, így 15-14-re elvesztette a döntőt.
Milassin Mór mesterével, Piecs Adriennel és a bronzéremmel Forrás: eurofencing
Milassin Mór mesterével, Piecs Adriennel és a bronzéremmel Forrás: eurofencing
Azért az ezüst is szépen csillog, Eszter mosolygósan lépett fel a dobogó második fokára, mint ahogy a kardozó Milassin Mór is harmadikra. A szezonban elért eredmények alapján semmi jel nem mutatott arra, hogy a kardozó fiúk közül bárki is eljut az éremcsatározásokig, a sportban azonban mindig minden megtörténhet, pláne vívásban. Aki pedig ismerte a nagykanizsai vívó serdülők között elért sikereit, az nem is olyan titkoltan, valamikor és valahol várta tőle a kiugró eredményt. A mikor és hol kérdésére a helyes válasz: 2017-es kadet-Eb, Plovdiv. Ahogy Piecs Adrienn tanítványa sorra verte az ellenfeleket egészen az elődöntőig, arról szokták mondani, hogy remek napot fogott ki. Pedig nem volt könnyű útja, hiszen a 32 között ukrán, a nyolcaddöntőben német ellenfelet kellett legyőznie, majd a nyolc között jött az olasz Alberto Fornasir. Tegyük mindjárt hozzá, papíron nem ő volt az esélyes, a páston azonban 15-7-re nyert, s ezzel megszerezte első érmét korosztályos világversenyen. Az elődöntőben az ukrán Ivan Piszarenkóval hatalmas csatát vívott a fényesebb éremért, a szünetben még 8-7-re vezetett, a folytatásban azonban ellenfele elhúzott, s bár Mór a végén még felzárkózott, végül 15-13-ra kikapott. Így a verseny végén bronzérmet vehetett át. Az Európa-bajnok a török Ibrahim Ahmed Acar lett, aki 15-11-re múlta felül az ukránt a döntőben. Kaiser Balázs a nyolcaddöntőben, Fröhlich Bálint 32, míg Baaken Mátyás a 64 között búcsúzott. A magyarok tehát remek harmadik napot zártak Plovdivban és a csapatversenyek előtt egy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremel jelenleg a második helyen állnak az olaszok mögött, akik három arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyertek; leánytőrben az előző napon mindhárom színű éremből jutott nekik, és a fiú párbajtőrben is két olasz vívta a döntőt. Őket azért nehéz lesz már utolérni. Pénteken címvédőként lép pástra a leánykardcsapat, mellette a fiúpárbajtőr- és tőrcsapat lesz érdekelt.

Kadet-leánypárbajtőr egyéni, 96 induló. A csoportmérkőzéseken: Gnám Tamara 6 győzelem/0 vereség, Petri Renáta 5/1, Kazár Dóra 5/1, Muhari Eszter 5/1 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Gnám–Vincencová (cseh) 15-3, Kazár–Wasiak (belga) 15-10, Muhari–Engdahl (svéd) 15-6, Petri–Danajlova (bolgár) 15-4 A 16 közé jutásért: Kazár–Enache (román) 15-12, Muhari–Traditi (olasz) 15-13, Petri–Zsarkova (orosz) 13-15, Gnám–Rossatti (olasz) 14-15 Nyolcaddöntő: Muhari–Favre (svájci) 15-8, Kazár–Kowalczyk (olasz) 11-15 Negyeddöntő: Muhari–Hecht (izraeli) 15–11 Elődöntő: Muhari–Rossatti (olasz) 15-8 Döntő: Muhari–Brych (lengyel) 14–15 Európa-bajnok: Barbara Brych (Lengyelország), 2. Muhari Eszter (Magyarország), 3. Laura Sheffield (Nagy-Britannia) és Emilia Rossatti (Olaszország), …12. Kazár Dóra, …17. Gnám Tamara, …21. Petri Renáta Fiú kadet kard egyéni, 73 induló. A csoportmérkőzéseken: Milassin Mór 5 győzelem/1 vereség, Kaiser Balázs 5/1, Baaken Mátyás 3/2, Fröhlich Bálint 2/3 A 32 közé jutásért: Kaiser–Edwards (brit) 15-14, Fröhlich–Friedheim (svájci) 15-11, Baaken–Gallo (olasz) 4-15 A 16 közé jutásért: Milassin–Jeremenko (ukrán) 15-11, Kaiser–Halimbekov (orosz) 15-14, Fröhlich–Lillo (spanyol) 14-15 Nyolcaddöntő: Milassin-Haag (német) 15-11, Kaiser-Piszarenko (ukrán) 6-15 Negyeddöntő: Milassin-Fornasir (olasz) 15-7 Elődöntő: Milassin-Piszarenko (ukrán) 13-15 Európa-bajnok: Ibrahim Ahmed Acar (Törökország), 2. Ivan Piszarenko (Ukrajna), 3. Prohor Szvitics (Oroszország) és Milassin Mór (Magyarország), …, 9-16. Kaiser Balázs,  ...17-32. Fröhlich Bálint, ...40. Baaken Mátyás