UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-05-12 09:12

Piszkos kétszer tizenkettő

Óriási bravúr lenne, ha magyar görkorcsolyázó is eljutna a jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára, hiszen nemenként csupán tizenkét versenyző állhat rajthoz a korosztályos játékokon. A magyarok így sem esélytelenül vágnak neki az egyedinek ígérkező kvalifikációnak.

reb Sikerként könyvelhetik el a görkorcsolyázók, hogy 2018-ban először a sportág is szerepel az ifjúsági olimpia programján. Csakhogy az öröm mellé érkeznek a felhők is: a görkorcsolyaversenyek rendre népes mezőnyt vonzanak, Argentínában viszont csupán 12-12 lány és fiú állhat rajthoz.

gorkori_olympic
gorkori_olympic
A sportágban 200 métertől a maratonig, 42 195 m-ig rendeznek viadalokat ezúttal viszont csak három számban, 500 és 1000 m-en, valamint 5000 m-en eliminációban pattannak korcsolyára a fiúk-lányok. A három műfaj együttes eredménye alapján alakul ki a végső sorrend. „Mi is csak nemrég kaptunk hivatalos tájékoztatást az ifjúsági olimpiáról. Mit ne mondjak, piszok nehéz lesz eljutni Argentínába – mondja Garzó Erika, a Tornádó Team Szeged vezetője, a hazai görkorcsolyasport egyik lelke. – Jelen állás szerint a jövő évi oostendei világbajnokságon lehet kvalifikációt szerezni a játékokra.” Már az nagy segítség egyébként a magyaroknak, hogy Belgiumban, és nem mondjuk – ahogyan az idén – Kínában rendezik a vb-t, hiszen nagy erőfeszítéseket igényelne előteremteni az utazáshoz szükséges anyagi forrásokat. Tehát a jövő évi világbajnokságon alapvetően a felnőttek és a junior A korosztályú versenyzők méretnének meg, ám az ifjúsági olimpiai kvalifikáció miatt ezúttal az ifjúsági B korosztálynak is rendeznek versenyeket. A Buenos Aires-i játékokon a 15-18 évesek szerepelhetnek: ez a kadet- és az ifjúsági B korosztály képviselőit jelenti. Garzó több magyart is említ, aki joggal pályázik a legjobb tizenkét hely valamelyikére (ami nem is biztos, hogy ténylegesen a tizenkét legjobb görkorist jelenti, hiszen az országonkénti kvótára is figyelni kell). „Szombathelyről Mercs Abigél, Tatabányáról Malinovszky Lilla és Rigó Nikolett, valamint Gyurmánczi Dániel, Szegedről pedig Iványi Tamás, Hunyadi Anna vagy Sajgó Anna is sokra hivatott, de mindegyiküknek nagyon nehéz dolguk lesz, hiszen óriási tülekedés várható a tizenkét-tizenkét helyért” – jegyzi meg Garzó. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapja amolyan kedvcsinálót közölt a sportághoz, amelyben megemlíti, hogy a 200 m-en világcsúcstartó spanyol Joseba Fernandez ideje 3,3 mp-vel gyorsabb, mint a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt rekordja ugyanezen a távon. A cikk szerint nem ritka, hogy a görkorcsolyázók nagypályás gyorskorcsolyában is megméretik magukat, illetve fordítva. A tízszeres világbajnok görkorcsolyázó, az amerikai Derek Parra a Salt Lake Cityben 2002-ben rendezett téli olimpián arany- és ezüstérmet is szerzett . Érdekesség, hogy a téli olimpiát is megjáró, váltóval Eb első rövid pályás gyorskorcsolyázó, Huszár Erika juniorként görkorcsolya Eb-t nyert. További korosztályos hírek GÖRKORCSOLYÁBAN a sportági aloldalon.