UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-06-05 09:21

Pécs–Belgrád-tengely

Azt követően, hogy a Szolnoki Sportiskola a Stellazzura Rómával lépett partneri kapcsolatra, a PVSK a Crvena zvezdával működik együtt a fiúkosárlabdázók nevelésében. A nemzetközi partnerség a pécsi egyesület akadémiai akkreditációját is segíti.

UP-info Az elmúlt hat évben tíz trófeát szerzett a Crvena zvezda férfi kosárlabdacsapata, amely hazája bajnoksága mellett az Adria Ligában, illetve a kontinens sztárcsapatait tömörítő Euroligában is szerepel. 1945-ös megalakulása óta a csapat 17-szer bizonyult hazája legjobbjának, az utóbbi három évadban megnyerte az Adria Ligát, míg az Euroligában tavaly a negyeddöntőben búcsúzott. Fennállása alatt kilenc hazai kupagyőzelmet is ünnepelhetett a nagy tradíciókkal és fanatikus szurkolókkal rendelkező belgrádi egyesület.

pvsk-zvezda
pvsk-zvezda
A többnyire szerb játékosokkal felálló férficsapat a klub saját utánpótlásából meríti a tehetségeket. Van honnan: az akadémiai rendszerű képzésben korosztályonként 15-20 fiatalt gondoznak, összesen pedig csaknem 300, többnyire Szerbiából, illetve a volt Jugoszlávia többi területéről, kisebb részben pedig a világ számos pontjáról származó ifjú sportoló képzését végzik az egyesület akadémiáján, ahol az iskolai oktatást is a kosárlabda-képzéshez igazítják. Több kiváló játékost nevelt fel a klub, akik az Euroligás felnőttcsapatban is bizonyítottak, majd onnan igazoltak a kontinens vagy akár az NBA sztárcsapataiba. Az értékesítésükből származó bevételt évről évre visszaforgatják az akadémia fejlesztésére. Akadémiai rendszer kiépítését tervezi a PVSK is, amely megkezdte a képzéshez szükséges szövetségi regisztrációt. Ennek fontos eleme a leendő akadémia partneregyesületi rendszere, amelybe – a nemrég aláírt megállapodás alapján – immár a világhírű Crvena zvezda is beletartozik. A megállapodás értelmében a leendő akadémia utánpótlásedzőit, illetve játékosait fogadja a belgrádi sztárcsapat akadémiája, és pécsi fiúcsapatok az erős ellenfélnek ígérkező szerb korosztályos csapatok ellen is vívhatnak edzőmérkőzéseket. „Szerbián kívüli alig néhány egyesülettel van csak partneri megállapodásunk, megválogatjuk, kikkel működünk együtt. A pécsi csapat filozófiája és kialakított rendszere közel áll a mienkhez, így gyümölcsöző lehet az együttműködés, amelyben nemcsak az edzőket és a játékosokat, hanem akár a menedzsment tagjait is szívesen látjuk nálunk. Biztos vagyok abban, hogy a türelmes és szorgalmas munka a PVSK esetében is ugyanúgy meghozza a gyümölcsét, ahogy nálunk” – mondta Davor Ristovics, a Crvena Zvezda ügyvezető igazgatója. „Fontosnak tartjuk, hogy mind az edzőink, mind a játékosaink testközelből ismerjék meg a délszláv kosárlabdát, ezt a törekvést célozza az idén felélesztett Pannon Liga, amelyben a PVSK horvát és szerb együttesekkel játszik rendszeresen. Az együttműködés ezt erősítheti tovább, hiszen annak a keretében olyan módszereket sajátíthatunk el a partnertől, amelyek még hatékonyabbá tehetik a pécsi képzést. A két klub földrajzi közelsége és hasonló gondolkodásmódja a garancia arra, hogy az együttműködési megállapodás aláírását folyamatos kapcsolattartás és szorgos munka követi” – értékelt Máté János, a PVSK utánpótlás-szakosztályvezetője.