UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-06-06 11:48

Csendes bajnok, hangos sikerek

Ígéretesen indul a 17 éves kajakos, Varga Ádám szezonja: a KSI SE fiatalja nyert a hazai ifjúsági rangsorolón és a maratoni országos bajnokságon is. A nyáron a világbajnokság élmezőnyében végezne K–1 1000 méteren, s persze, akárcsak tavaly, a maratoni eseményeken ismét dobogóra lépne.

reb „Nagy beszélgetések nincsenek köztünk. Elmondom, amit kérek, meghallgatja és végrehajtja. Nagyon keveset beszél, de ez irtó jó” – jellemzi Matyus Zsolt a tanítványát, a 17 éves Varga Ádámot, aki eddig sikert sikerre halmozott az év eddigi fontosabb kajakversenyein. A KSI SE fiatalja három számban nyerte meg az ifjúsági rangsorolót, aztán maratoni országos bajnoki címeket szerzett Győrött. Nem csoda hát, ha Dónusz Éva utánpótlás-kapitány a nyári sikerkovácsainak egyikét látja benne.

varga_adam_petro_erik
varga_adam_petro_erik
„Emlékszem, amikor kajakozni kezdtem, még hátrányban voltam a többiekkel szemben, akik két-három évvel korábban ismerkedtek meg a sportággal – idézi fel az első lapátcsapásokat Ádám. – Egyébként nem volt teljesen ismeretlen a hajó: a Balatonon volt kajakunk, azzal gyakoroltam. Nagyon kedvesek voltak az edzők, sokat foglalkoztak velem. Sokkal jobb volt kajakozni, mint úszni, mert ott csak a csempéket láttam, itt pedig a természetet, elvégre a szabadban vagyok. Már az elején úgy érkeztem a vízitelepre, hogy komolyan akarom csinálni. Három héttel később sikerült a leggyorsabban teljesítenem az öbölkört, amivel kiérdemeltem a jobb, hajlított lapátot. Mondták akkor, hogy ilyen rövid idő alatt ez kevés embernek jött össze.” Az édesapa, Varga Attila fiatal kenusokat edz a KSI-ben: nem is bánja, hogy fia nem azt a szakágat választotta, mert bár ért a kajakhoz is, abba nem szól bele. „Azért ha rajtam múlna, többet beszélgetnénk otthon a sportolásáról, de Ádám nem vevő rá” – jegyzi meg a papa. A fiú hallgatagon, ám annál eredményesebben dolgozik. Az idén sem a semmiből nyerte végig a megméretéseket: tavaly aranyéremmel tért haza az ifjúsági világbajnokságról, győzött maratoni világbajnokságon, és még Szegeden, a hazai rendezésű Olimpiai Reménységek Versenyén is a dobogó legtetejére állt. Matyus mester elmondása szerint tavaly a csapathajót preferálták, hogy tanuljon, az idén viszont az egyes kerül előtérbe. Szeretné, ha Varga nemcsak indulhatna, hanem a legjobb hat közé jutna klasszikus számban, K–1 1000 m-en az ifjúsági vb-n, s természetesen a maratoni-világversenyek is fontosak.
varga_adam
varga_adam
„Szinte mindenben fejlődött tavaly óta – összegez az edző. – Technikailag nagyon a mezőny fölé nő, az állóképessége hibátlan. Erőben még van hova fejlődnie, de a korának megfelelő az állapota. Rendkívül stabil versenyző, általában hozza, amire képes. Tud nyerni, s ez az, ami kevesekre igaz.” Varga Ádám szerint még kell néhány év, amíg a felnőttek között a legjobb lehet. „Szoktam nézni, mire képesek a felnőttek, milyen időket lapátolnak. Döntőbe juthatok közöttük, nem is lennék utolsó, szerintem ez biztató a jövőre nézve.” A tréner egyetért. „Ha ilyen töretlenül fejlődik, és nem jön közbe olyasmi, ami visszavetné, vagy elvonja a figyelmét, akkor felnőttversenyzőként is eredményes lehet. Nem sok embernek mondtam, hogy érdemes tovább kajakoznia. Neki igen” – mondja ki a végszót Matyus Zsolt. További hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalon. Szombaton Varga Ádámról készült portrét láthat a honlapunk által készített, az M4 Sporton látható, Jövünk című utánpótlás-magazinban.