UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-06-16 17:54

Úticél: Brazília és vébé

A tízéves Gaál Zsóka mindkét versenyszámban a legjobb hat között végzett az először megrendezett korcsoportos rapid- és villámsakk-világbajnokságon. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott sportoló már a hagyományos utánpótlás-vébére készül, ahol a tíz közé jutás a célja.

Lakner Gábor A nemzetközi szövetség (FIDE) az idén új korcsoportos megméretést iktatott a versenynaptárba. A Minszkben első alkalommal megrendezett U8-as, U10-es és U12-es rapid- és villámsakk-világbajnokságon egyedüli magyar versenyzőként Gaál Zsóka vett részt, méghozzá a középső korosztályban.

Gaál Zsóka Minszk vágott
Gaál Zsóka Minszk vágott
Arról, hogy a hagyományos sakkban U10-es Európa-bajnoki címet és U8-as világbajnoki ezüstérmet nyert Zsókának a villám- és rapidsakkban is jól megy, a tavaly decemberi, újvidéki Eb-n már meggyőződhettünk. Akkor villámsakkban holtversenyben a második-negyedik helyen végzett, rapidsakkban pedig felült Európa trónjára az U10-esek között. Az április óta „már” tízéves reménység most is kitett magáért: villámsakkban holtversenyben a harmadik-hatodik helyen zárt, rapidsakkban pedig a hatodik helyen fejezte be a világbajnokságot. „Nem ez volt nekünk az év főversenye, de a hazai szövetség ifjúsági bizottságának elnöke, Varga Péter arra törekszik, hogy Zsóka minél több világversenyen vegyen részt. Szoknia kell a légkört, teljesen más ezeknek a megméretéseknek a miliője: nem mindegy, hogy húsz vagy hatszáz sakkórát ütnek egyszerre a teremben – mondja Gaál Sándor, Zsóka édesapja. – Nekünk is sok tanulsággal szolgálnak ezek a versenyek, azt például már látjuk: fontos hamarabb megérkezni a helyszínre, hogy Zsóka akklimatizálódjon, és kipihenten üljön asztalhoz.” Az idei, hagyományos világbajnokságot augusztusban Brazíliában, egészen pontosan az annak déli részén fekvő Pocos de Caldasban tartják. A család a minszki tapasztalatok alapján két-három nappal a verseny előtt szeretné letudni a kereken huszonnégy órás utazást. Zsóka ugyanis hiába sakkozik éretten, mégiscsak tízéves kislányról van szó, akit természetesen a szülei is elkísérnek a versenyekre. Az utazásban nagy segítséget nyújt a Mol Új Európa Alapítvány támogatása, amelyet az idén először nyert el az Ajkán élő, de a Tapolcai VSE színiben versenyző sakkozó. A „szomszédolásból” semmilyen hátránya nem akad a kislánynak, sőt, mindkét városban büszkék a teljesítményére. „Zsóka nagyon élvezi ezeket a versenyeket, Minszkben is remekül érezte magát – folytatja az édesapa. – Külön élményt jelentett, hogy a felnőtt Európa-bajnokságot is ott rendezték meg, és a helyszínen szurkolhattunk a magyar versenyzőknek. Most már a hagyományos világbajnokságra készülünk, ahol az első tízbe kerülés a cél. Zsóka az első három kiemelt között lesz, így új helyzettel szembesül. Más lesz esélyesként asztalhoz ülni, kezelnie kell a nyomást, és nyilván az ellenfelek is más stílust választanak ellene. Addig rengeteg versenyen indul, de a világbajnokság előtti két-három hétben kevesebbet sakkozik, akkor az aktív pihenésé lesz a főszerep. Sok futás, tenisz és pingpong szerepel a programban, hogy fizikailag és mentálisan is a legjobb állapotban utazzon Brazíliába.” És ha mindez összejön, akkor biztosan újra reszkethetnek az ellenfelek.