UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-07-07 11:52

Merész célokkal Matosinhosban

Szombaton megkezdődik a korosztályos kosárlabda Európa-bajnokságok sora, elsőként az U20-as női kontinensbajnokságot rendezik meg. A magyar válogatott az A divíziós tornán szerepel a portugáliai Matosinhosban, s a csapat céljai nagyra törőek.

Lakner Gábor A női U20-as kosárlabda-válogatott június elején kezdte meg a felkészülést az A divíziós Európa-bajnokságra, ahová a tavaly a B-ben elért harmadik helyezésének köszönhetően jutott vissza. Cziczás László szövetségi edző ugyanakkor csupán a felkészülés finisében, az utolsó másfél hétben dolgozhatott együtt a teljes csapattal.

Dubei Debóra felnőtt Eb
Dubei Debóra felnőtt Eb
„Szerencsére, a múlt hét közepe óta mindenki a fedélzeten volt: a sérültjeink munkába álltak, véget ért az érettségi, valamint Dubei Debóra is visszatért hozzánk a felnőtt Európa-bajnokságról. A legfontosabb dolgot a felkészülés végére hagytuk, az utolsó két hétben raktuk össze a csapat védekezését” – mondja a mester. A Cegléd élvonalbeli női együttesének vezetőedzőjeként is tevékenykedő szakember február óta vezeti az U20-as válogatottat, korábban az U18-as együttes stábjában kapott helyet. Mivel elődje, Imreh Ajtony a felnőttválogatott szakmai csapatában is szerepel, ezért muszáj volt váltani, hiszen a két garnitúra Európa-bajnoki felkészülése nagyrészt fedte egymást. Az U20-as válogatott több felkészülési mérkőzést is játszott, odahaza az oroszokkal kétszer, a törökökkel háromszor találkozott, és az egyébként Eb-csoportellenfél franciák vendégeként is lejátszott három találkozót. A széria a britek elleni kettős mérkőzéssel zárult, amelyek után Cziczás László szűkítette a játékoskeretet, és a szakember úgy döntött, hogy a Vasas centere, Solymosi Noémi és a Sopron bedobója, Böröndy Dominika marad itthon.

Az U20-as női kosárlabda-válogatott Eb-kerete Aho Nina (Duquesne Egyetem), Bach Boglárka (Aluinvent DVTK Miskolc), Benke Sára(PINKK Pécsi 424 NKK), Dubei Debóra (Sopron Basket), Kiss Angelika(Aluinvent DVTK Miskolc), Kocsis Fanni (BEAC-Újbuda), Kuttor Enikő (Duquesne Egyetem),  Markó Dorina (CMB Cargo UNI Győr), Studer Ágnes (KSC Szekszárd), Tóth Tímea (Teaxas Egyetem), Török Ágnes (CMB Cargo UNI Győr), Weininger Virág (Sopron Basket)

A szombaton kezdődő Eb-n a már említett franciák mellett a szlovének és a bosnyákok lesznek a magyar csapat ellenfelei a C jelű kvartettben. A csoportmérkőzések után, helyezéstől függetlenül, mindenkire vár a nyolcaddöntő, de értelemszerűen az első helyezett könnyebb ellenfelet kap, mint a negyedik. A mieink így fél szemmel már a lehetséges riválisokat is figyelik.
Cziczás László
Cziczás László
„Nagyon nehéz csoportba kerültünk, a szlovének tavaly megnyerték azt a B divíziós Európa-bajnokságot, amelyen a mi csapatunk harmadik lett. A bosnyákok rutinosak, ráadásul a meghatározó játékosaik külföldi felnőttbajnokságokban kosaraznak. A franciák merítési lehetősége óriási, ők a torna egyik esélyesének számítanak – értékel a szövetségi edző, aki a sorsolás ellenére harcos játékot és jó szereplést vár. – A szakmán belül sok olyan véleményt hallok, hogy már a bennmaradás is bravúr lenne, de ennél sokkal merészebb céljaink vannak. Szeretnénk a nyolc közé jutni, s azt gondolom, még a négy közé kerülés sem elérhetetlen. Rendkívül pozitív szemléletű játékosok alkotják a válogatottat, akik között erős a kötelék, hiszen sok nyarat végigdolgoztak már együtt. Többeknek ez az utolsó korosztályos világversenyük, szeretnénk emlékezetessé tenni a búcsút. Bízunk a jó eredményben; az egyértelmű, hogy a mentalitáson semmi nem fog múlni.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Az U20-as női kosárlabda-válogatott csoportmérkőzései Szombat, 18.30: Magyarország–Franciaország. Vasárnap, 18.30: Magyarország–Szlovénia. Hétfő, 20.45: Magyarország–Bosznia-Hercegovina