UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-07-11 17:30

Sorsdöntő csata a szerbekkel

A keddi szünnapot követően szerdán a torna legfontosabb mérkőzése, a nyolcaddöntő vár a magyar U20-as női válogatottra a Portugáliában zajló A divíziós Európa-bajnokságon. Két eltérő stílusú csapat találkozik, amelyen remélhetőleg a magyarok erősségei domborodnak ki a szerbekéivel szemben.

Lakner Gábor A csoportkör befejezése után szünnap várt a női U20-as A divíziós kosárlabda Európa-bajnokság résztvevőire. Ahogyan arról beszámoltunk, a magyar csapat a második helyen végzett a C jelű négyesben, így a nyolcaddöntőben a D csoport harmadik helyén zárt szerbekkel találkozik szerdán késő este, magyar idő szerint 21.45-től. A mérkőzést a youtube-csatornán lehet megnézni.

Studer Ágnes
Studer Ágnes
A szerbek tavaly az egészen kiváló negyedik helyen zártak az A divíziós – egyébként szintén a portugáliai Matosinhosban megrendezett – Európa-bajnokságon. A csapat fele azonban kicserélődött egy év alatt, egészen pontosan hat játékos maradt a tavalyi sikercsapatból (Katarina Zecs, Jovana Szubasics, Sznezana Bogisevics, Alekszandra Katanics, Jovana Nogics és Ana Ilics). Egy éve ugyanúgy zárták a csoportkört, mint az idén – egy győzelemmel és két vereséggel – intő jel azonban, hogy akkor csoportharmadikként kiütötték a házigazda portugálokat a nyolc közé jutásért. Most három szoros mérkőzésen vannak túl: az oroszoktól három ponttal kikaptak, a hollandokat hárommal verték, és néggyel maradtak alul a törökökkel szemben. A statisztikákat nézve kidomborodik, hogy a magyar és a szerb csapatnak más-más erőssége van. Míg a mieink dobják a leghatékonyabban a hárompontosokat, addig a szerbek a mezőny ötödik legjobb lepattanózói. Ebből is látszik, hogy az ellenfél elsősorban a palánk alatti területen veszélyes, míg a mi válogatottunk elsősorban a külső dobásokban hatékony. Nagy kérdés, hogy melyik együttes tudja érvényre juttatni az erősségeit. A magyar játékosok közül többen is az élmezőnyben találhatóak az egyéni statisztikában a csoportkör után. Studer Ágnes 21 gólpasszal a legjobb, Aho Nina 14 asszisztal az ötödik a vonatkozó rangsorban. Török Ágnes a hatodik leghatékonyabb kosaras a büntetővonalról, Kiss Angelika pedig a negyedik legtöbb blokkot osztotta ki. Studer Ágnes egyébként még két rangsorban is jól áll: ő a hatodik leghatékonyabb játékos mezőnyből, és a nyolcadik legügyesebb labdaszerző. Három együttes élte túl veretlenül a csoportkört, a spanyolok, az olaszok és az oroszok nem találtak még legyőzőre. A lebonyolítás sajátossága miatt azonban ugyanannyi esélyük van a nyolc közé jutásra, mint a mezőny három, még nyeretlen csapatának (a svédeknek, a litvánoknak és a bosnyákoknak). Arról ugyanis mindössze egyetlen mérkőzés dönt. Azon meg bármi előfordulhat. Mi azért abban bízunk, hogy a magyar csapat sikerrel veszi a szerbek elleni akadályt. További hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon. Korábbi írásaink az Eb-ről: Beharangozó 1. nap 2. nap 3. nap