UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-07-26 10:33

Csoda a vízben

Hát persze, hogy fülig érő szájjal mosolyog Németh Nándor a Duna Aréna bemelegítő-medencéjénél egy órával az után, hogy részese volt a magyar úszósport történelmi bronzérmének. Az Egri Úszó Klub 17 éves, a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, ifjúsági Európa-bajnok versenyzője a 4x100 m-es gyorsváltó második embereként elképesztő egyéni csúcsot úszott, így nagymértékben neki is köszönhető, hogy a szám történetében először lett világbajnoki dobogós magyar staféta.

Bruckner Gábor – A legrosszabb újságírói kérdések egyike, amelyik úgy kezdődik, hogy „mit éreztél?”, most mégis muszáj feltenni. Szóval milyen volt, amikor beszólították a magyar váltót a medencetérbe, és a hatalmas uszoda közönsége egy emberként ünnepelt benneteket – már a döntő előtt? – Leírhatatlan. Tizennégyezer néző, a többségük nekünk szurkol, zeng az egész uszoda... Akkor arra gondoltam, hogy ilyen közegben egyszerűen nem lehet rosszul úszni, és hogy a valaha volt legjobbamat kell nyújtanom. Mindig emlékezni fogok azokra a pillanatokra.

A vb-bronzérmes magyar 4x100-as gyorsváltó. Balról: Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd, Holoda Péter Fotó: Illyés Tibor/MTI
A vb-bronzérmes magyar 4x100-as gyorsváltó. Balról: Németh Nándor, Kozma Dominik, Bohus Richárd, Holoda Péter Fotó: Illyés Tibor/MTI
– Pedig ez még csak a kezdet volt. Az igazi csoda néhány perccel később következett, hiszen olyat alakított a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd alkotta négyes, amilyet korábban még soha. Noha addig még vb-döntőbe sem jutott magyar váltó, most az amerikaiak és a brazilok mögött bronzérmet szereztetek, s mindegyikőtök felülmúlta addigi legjobbját. Legalább titkon gondoltál rá, hogy ez megtörténhet? – Dehogy, ilyesmiről álmodni sem lehetett! A vébé előtt kilencedikek voltunk a rangsorban, úgyhogy azt mondtuk, célozzuk meg a döntőt, és ha sikerül bejutnunk, azzal már bravúrt viszünk véghez. Aztán az ötödik helyen kerültünk a nyolcas fináléba, amit szinte el se akartunk hinni, és ezt követte az este… – Mikor döbbentél rá, hogy érem lehet a vége? – Háromszázötven méternél, amikor Bohus Ricsi harmadikként fordult. – Ahogyan második emberként te is a harmadik helyen adtad át a pályát Holodának… – Soha nem úsztam még ilyen jól. A reggeli előfutamban elért időmhöz képest majdnem fél másodpercet javultam, 48,52-ről 48,04-re. De szenzációsan ment mindenki, amit jól mutat, hogy nálam még gyorsabb volt az országos csúcsot döntő Dominik és Ricsi is. Ezzel Kozma el is vette tőlem a felnőtt magyar rekordot, de elveszített csúcs miatt még életemben nem voltam ilyen boldog. – Ha már a boldogságnál tartunk: Bohus az utolsó ötven méterre fordul, a harmadik helyen tempózik, ti hárman önkívületben várjátok őt a túloldalon. Vissza tudsz emlékezni, mi történt az utolsó bő húsz másodpercben a rajtkőnél? – Csak arra, hogy ordítunk torkunk szakadtából, ugrándozunk, a végén meg egymás nyakába borulunk. Aztán csak nézünk a táblára, és el sem hisszük, amit látunk. –Tizenhét évesen világbajnoki bronz, éppen Budapesten. Mi kell még… Tényleg: mi kell még? – Most egyszerűen csak nagyon örülök, és várom, hogy a négyszer kétszázas gyorsváltóban számít-e rám a kapitány. Az már eldőlt, hogy százon egyéniben nem indulok, mert tartalékolok az ifjúsági vébére. – Kijelenthető, hogy ez a vasárnap volt életed eddigi legboldogabb napja? – Ez nem is kérdés, és soha nem fogom elfelejteni. Mégis, ha most kívánnom kellene valamit magamnak, akkor azt mondanám: ne túl sokáig maradjon az… További korosztályos híreink ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.