UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-07 15:05

Hat arany és duplázások Szibériában

A Tomszkban megrendezett junior uszonyosúszó-világbajnokságon remekül szerepelt a magyar válogatott. Fiataljaink hat aranyat és négy ezüstöt szereztek a korosztályos vb-én. S bár a duplázás ilyen világeseményen elég ritka, ezúttal három sportolónknak, Hamlin Dorothynak (16), Szabó Anitának (16) és Mozsár Alexnek (16) is sikerült.

gy.sz.cs.A búvárúszás hazánkban egyik legeredményesebb szakága az uszonyosúszás. Ráadásul ez az egyetlen, amelyben a sportolóknak a nem olimpiai sportágak számára életre hívott Világjátékokon való részvételre is lehetőségük nyílik. A Tomszkban megrendezett korosztályos világbajnokságon tizennégy fős válogatott képviselte színeinket, amire eddig még nem volt példa. A nagy létszámú utazó csapat ténye már eleve magában hordozta a jó szereplés lehetőségét, hiszen a résztvevők mind teljesítették a nemzetközi szövetség által megkövetelt szintidőket. A tavalyi korosztályos világbajnokságon egy ezüst és három bronz volt a magyar csapat termése.

Mozsár Alex (16) a dobogó tetején Forrás: Magyar Búvár Szakszövetség
Mozsár Alex (16) a dobogó tetején Forrás: Magyar Búvár Szakszövetség
„Az előzetes eredmények alapján mindenképpen jó szereplésben reménykedtünk, de azért be kell vallanunk, hogy nagyon sok kellemes meglepetés is ért minket ezen a világbajnokságon – nyilatkozta honlapunknak Árvai Andrea, a Magyar Búvár Szakszövetség sportreferense. – Ilyen például a tizennégy éves Stadler Csenge szereplése, akinek ez volt az első világversenye a válogatott tagjaként. Az egyaránt tizenhat éves Hamlin Dorothy és Szabó Anita esetében csak az volt a kérdés, melyikük fog nyerni valamit. Nagy örömünkre kifogtak rajtunk, mindketten nyertek, ráadásul kétszer is. Azt hiszem, a szakágban versenyzők számára nagy motiváció lehet a Világjátékokon való szereplés lehetősége, különösen, hogy a felnőttek legutóbb igen jó eredményeket értek el. A fiatalok, most őket kívánják követni.” Voltak eredmények, amelyeket nem csak utánpótlásszinten értékelni. A lányokhoz hasonlóan szintén két aranyérmet nyert Mozsár Alex (16) időeredményei már a felnőtt Európa-bajnokságon is jónak számítanának, mindkét számában ötödik lett volna velük. „Számunkra ez igazi csoda – mondta a csapat teljesítményét értékelve Miklós Adrienn, a szövetség főtitkára. – A felkészülés jegyében, még márciusban, a juniorok is elég nagy létszámban részt vehettek egy olaszországi Világ Kupa versenyen, ami sokat segített nekik a tapasztalatszerzésben. A sportágunk egyik legnagyobb problémája, azonban az edzőhiány. Márpedig hiába is népszerűsítjük a sportágunkat, ha nincs, aki a gyermekeket az alapokra megtanítsa. Most úgy gondoljuk, hogy ezek a sikerek az edzőknek is motivációul szolgálhatnak, s talán aktív és régebbi versenyzőink közül többen is beülnek majd az iskolapadba. A három bajnok egyébként három kiváló edző, Kovács László, Kókai Dávid és Veress András kezei közül került ki.”

A magyar csapat dobogósai Aranyérmesek: Hamlin Dorothy 400m uszonyos gyorsúszás és 200m uszonyos gyorsúszás, Szabó Anita 50m uszonyos gyorsúszás és 100m uszonyos gyorsúszás, Mozsár Alex 400m búvárúszás és 400m felszíni úszás Ezüstérmesek: Hamlin Dorothy 100m uszonyos gyorsúszás, Stadler Bence 400m uszonyos gyorsúszás, Stadler Csenge 200m uszonyos gyorsúszás, 4x100m mix uszonyos gyorsúszás váltó (Hamlin Dorothy, Szabó Anita, Kocsis Marcell, Fazekas András)

További korosztályos hírek BÚVÁRSPORTBAN sportági aloldalunkon