UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-08-15 13:44

Akadálytalanul felfelé

A múlt év ifjúsági leányatlétájának választott Pavuk Tíra az idén korosztályt váltott, a 2000 méteres akadályfutást pedig 3000-re cserélte. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott, 18 éves, békéscsabai versenyző remekelt az grossetói U20-as Európa-bajnokságon, ráadásul Fair Play-díjas cselekedetével is lenyűgözte a közönséget.

Leiner SomaA 2016-os korosztályos Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a Békéscsabai AC akadályfutója, Pavuk Tíra, így senkit nem ért váratlanul, hogy a szövetség az év ifjúsági atlétájának választotta. Januártól viszont teljes gőzzel az U20-as Eb-re készült, s ez a feladat tucatnyi új akadályt jelentett az ifjú versenyzőnek. „Az idén korosztályt váltottam, ami amellett, hogy idősebbekkel versenyzem, azt is jelenti, hogy kettő helyett immár háromezer métert futok. Természetesen nem csupán a táv nagyobb, hanem az akadályok száma is nőtt: tizenkettővel kell többet teljesítenem, így emiatt sem volt egyszerű az elején. De sikerült alkalmazkodnom az új helyzethez, rengeteget edzettünk, sok lépcsőzést iktattunk be a tervbe, jó formába kerültem.” Szükség is volt a formaidőzítésre, hiszen a 18 éves akadályfutónak a kontinens legjobbjaival kellett szembenéznie a júliusi, grossetói U20-as Európa-bajnokságon. „Jó érzés, hogy ott lehettem, hiszen kiváló csapat verbuválódott, remek volt a hangulat. Az eredményemmel elégedett vagyok, a célom az volt, hogy a döntőbe kerüljek. A selejtezőben elért eredményemmel ez sikerült, ráadásul új egyéni csúccsal, pedig átlöktek az egyik akadályon. Az időt kicsit sajnálom, hogy nem lett ennél is jobb, de van még bőven lehetőségem javítani rajta.”

Az akadályfutó Pavuk Tíra tizenkettedikként végzett az U20-as Európa-bajnokságon, de a Fair Play-díj az övé lett Forrás: atletika.hu
Az akadályfutó Pavuk Tíra tizenkettedikként végzett az U20-as Európa-bajnokságon, de a Fair Play-díj az övé lett Forrás: atletika.hu
A fináléban is meglett volna erre az esélye, de Tíra a verseny elején olyasmit csinált, amivel mindenkit lenyűgözött. Honfitársa, egyben a szám legnagyobb esélyese, Tóth Lili Anna ugyanis nagyot esett az egyik akadálynál, a békéscsabai atléta pedig nem törődve mással, megállt, és igyekezett felsegíteni edzőpartnerét. Miután világossá vált, hogy Lili nem tudja folytatni a küzdelmet, továbbfutott, és így tizenkettedikként ért célba. „Először nem láttam, ki volt az, aki elesett, de azt hiszem, természetes, hogy megálltam, és próbáltam segíteni. Sajnos Lili nem tudott feltápászkodni, én viszont folytattam a versenyt. Először kicsit demoralizáló volt, hogy senki nincs a közelemben, de a közönség rengeteget jelentett, minden körben óriási ovációval fogadtak, illetve a befutónál a hangosbemondó is külön figyelmeztette a nézőket, hogy jövök. Azt hiszem, ennek a biztatásnak is óriási szerepe volt abban, hogy végül meg tudtam előzni egy ellenfelemet.” Az U20-as korosztályba éppen csak belépő atléta jövőre a junior világbajnokságon is indulhat, ám annál távolabbra egyelőre nem szeretne tekinteni. „Még nem tudjuk a szintidőket, de az edzőmmel bízunk abban, hogy kijutok a világbajnokságra. Az atlétikát természetesen szeretném folytatni, a nagyon távoli jövőre azonban még nem gondolok.” A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott versenyzőre a vb mellett az érettségi is vár az előttünk álló évadban, így két fronton kell helytállnia. A támogatást sportfelszerelésekre, egyebek mellett futócipőre és nadrágra költi. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.