UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-09-08 10:01

Az eső is csak kedvez

A hétvégén rendezik az íjászat 3D szakágának országos bajnokságát a Vas megyei Kétvölgyben. A viadalra csaknem kétszázan neveztek. A szabadtéri verseny eső esetén sem marad el, mi több, a borongós, csapadékos idő csak izgalmasabbá teheti a fiatalok versengését.

Krecsik Adrienn Az íjászat 3D szakágának fontos versenye a kétnapos országos bajnokság, amelynek a helyszíne ezúttal az ország nyugati peremén elhelyezkedő, Vas megyei Kétvölgy. Ennek ellenére szép számmal, majd’ kétszázan neveztek. Akadnak, akik egybekötik családi kirándulással, ám vannak, akik kőkemény küzdelemre készülnek, mert a céljuk a világversenyek előtti tapasztalatszerzés.

Forrás: misz.hu
Forrás: misz.hu
Az íjászat igazi vonzereje a patinás múltja, nincs olyan ember, aki ne izgalommal venné kezébe az íjat, s ne gondolna közben arra, hogy az ősi magyarok is efféle lőfegyverrel a kezükben hódították meg Európát. Az egészen kicsik körében is rendkívül népszerű, akár már öt-hatévesen is íjat ragadhatnak. De komolyabban tízéves kortól érdemes belevágni. Kezdetben nem kell sok hozzá, elég a lelkesedés, no meg a jó szemmérték. A kitartás és a fegyelmezettség mind olyan kvalitás, amely jó, ha van, de leginkább a gyakorlás számít. – Ha a kitartás és fegyelmezettség szorgalommal társul, bármit megvalósíthat az illető. Fejben dől el minden. A legutóbbi Európa-bajnokságon a gyermek kategóriában indult egy hatéves kislány. Annyira koncentráltan vitte végig a négy napot, hogy sok felnőtt megirigyelhetné – mondta el honlapunknak Laboncz Csaba, aki bíróként és versenyzőként is helytáll mind a hazai, mind a nemzetközi viadalokon. A háromdimenziós íjászversenyen vadon élő állatokat megformázó, térbeli célokra kell lövést leadni a távolságok ismerete nélkül. Érdekesség, hogy a vetélkedő alatt az íjászok közti kommunikáció korlátozott, nem vitathatják meg egymással a célok távolságát, egészen a lövések értékeléséig. A viadalokat távol a fedett stadionoktól, a természetben bonyolítják le, így a versenyzők ki vannak téve az időjárás változó körülményeinek. Ha azt gondolnánk, rossz idő esetén lefújják vagy elhalasztják a vetélkedőt, nagyot tévednénk. Hiszen csak akkor élvezetes igazán. – A csendes, zuhogó eső kihívást jelent. Ugyan elázik a felszerelés: a nyílvesszők nehezebbek lesznek, az irányzékosok lencséje pedig vizes lesz, de mindenkinek ugyanolyan mértékben nehezedik a verseny, mindenkinek ugyanahhoz a helyzethez kell alkalmazkodnia. Még az is előfordulhat, hogy nem látják tisztán a célt, csak a környezetéből találják ki, hol lehet. A versenyzők pont ezt szeretik – avatott be Laboncz. A rendezők egyébként is igyekeznek nehezíteni a pályát: trükköznek az árnyakkal, a fák lombjának takarásával, a fényekkel. Megpróbálják minél jobban összezavarni a versenyzők távbecslését, többek között bukkanókkal, szűkülő ösvényekkel. A lefelé és felfelé irányuló lövések megkívánják az alaptesthelyzet-változtatást, a pontos lövés érdekében el kell mozdulni előre vagy hátra. Szombaton a kvalifikációs körben 28 célra adnak le egy-egy lövést a versenyzők. Vasárnap szintén kvalifikációs körrel kezdenek, de akkor már átalakított pályán. Minden kategóriából az első hat helyen álló versenyző jut a fináléba, ahol bírói felügyelet mellett, időre lőnek további hat célra. Végül az addig elért összes eredményük összeadódik, így alakul ki a végső sorrend. Egyéb korosztályos hírek ÍJÁSZATBAN a sportági aloldalunkon.