UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-10-02 19:04

Szükség van szigorra is

A 15 éves Zombori Gábor háton egy arany- és egy ezüstérmet nyert a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál úszóversenyein, s a Mol Új Európa Alapítvány által támogatott sportoló szeme előtt máris a felnőttolimpia lebeg.

Lakner Gábor A Budafóka XXII. SE 15 éves úszója, Zombori Gábor remek versenyszezont tudhat maga mögött, hiszen a serdülőbajnokságon hét aranyérmet nyert, majd a Győrött megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) egy-egy aranyat és ezüstöt akasztottak a nyakába. Pedig tizenegy éve még senki sem gondolta volna róla, hogy a víz a természetes közege lesz… „Először négyéves koromban vittek le úszni, de akkor még nagy volt a sírás. Ahogy egy évvel később is, de aztán hatévesen már nem hagyták, hogy ne menjek be a vízbe. Amikor megbarátkoztam az úszással, gyorsan felfigyeltek rám, és átkerültem a Budafókába. Ez az első klubom, és szerintem nem is lesz másik a jövőben sem. Nagyon szeretek ott lenni, az úszótársaknak és az edzőknek köszönhetően remek a hangulat. Horváth Tamással dolgozom, vele is jó a kapcsolatom, de azért megvan a három lépés távolság, ami kell is a megfelelő minőségű munkához. Az a hitvallása: ha ez hiányzik, akkor a versenyzők nem veszik komolyan az edzéseket, amivel egyetértek, mert olykor szükség van a szigorra.”

MOL_Zombori_Gabor
MOL_Zombori_Gabor
A győri EYOF-on 100 méteres hátúszásban benyúlással szorult le a dobogó tetejéről, ami miatt máig bosszankodik picit, de 200 m háton már senki nem vehette el tőle a győzelmet. „Nem kérdés, hogy ez volt az eddigi legnagyobb versenyem. Viszonylag jónak értékelem a szereplésemet, bár a kétszáz és négyszáz vegyes sikerülhetett volna jobban is, ugyanakkor az utolsó napon, a kétszáz háton nyert aranyérmem mindenért kárpótolt. Nagyszerű volt a hangulat az uszodában és az olimpiai faluban is, bár az olaszok és a spanyolok szerettek még éjfélkor is hangoskodni, így viszonylag keveset pihentem. Nagy élmény volt az EYOF, egyértelműen kedvet hozott a folytatáshoz.” Gáborral az EYOF-győzelmét követően a helyszínen is beszélgettünk; akkor azt mondta, a közelgő nyári szünet is motivációt jelentett az utolsó ötven méteren. A jól megérdemelt pihenőt követően azonban  már újra a dolgos hétköznapoké a főszerep. „Ki tudtam pihenni magam, de újra elkezdtem edzeni, hetente háromszor reggel is tréningezem, délután pedig mindennap. Most lettem kilencedikes, egyéni tanrendben készülök, az edzések és az iskola mellett azért jut időm másra is. A délutáni tanulás után másfél-két órám marad szabadon, azt ki is használom.” A Mol Új Európa Alapítvány támogatásából felszerelést – többek között úszónadrágot, melegítőt, és a fogyóeszköznek számító úszószemüveget – vásárló sportoló komoly tervekkel vág a következő éveknek. „A jövő nyáron szeretnék bekerülni a négy fiú közé, aki elutazhat az ifjúsági olimpiára. Egy év múlva felnőtt-világbajnokságot rendeznek, ha más miatt nem is, tapasztalatszerzés céljából jó lenne részt venni rajta, ahogyan a kétezer-húszas olimpián is. Három húzós évnek nézek elébe, nagyok a célok, és mindent megteszek azért, hogy sikerüljön elérnem őket.” Míg a fiatalok közül Milák Kristóf pillangóban, Németh Nándor gyorsúszásban jeleskedik elsősorban, a náluk két évvel fiatalabb Zombori Gábornak a hát fekszik a leginkább. A jövő válogatott váltójába már csak a kiemelkedő mellúszó hiányzik a teljes palettához. „Egyértelműen a kétszáz hát a kedvencem, az EYOF-győzelem után nem is mondhatnék mást. Olyan szám nincsen, amelyet ne szeretnék, a legkeményebb a négyszáz vegyes, és nem létezik olyan úszó, aki ne ezt mondaná. Kemény a kétszáz mell és a kétszáz hát is, de utóbbiban még azt is szeretem, hogy nem egyszerű.” És ha minden jól megy, a Zombori családból a közeljövőben nem csak Gábor nevével találkozhatunk az úszóversenyek eredménylistáját böngészve. „A családban mindenki sportol valamit, de jelenleg rajtam kívül egyedül a húgom úszik. Elkezdett versenyszerűen sportolni, ugyanabban a klubban, ahová én is járok, kíváncsi vagyok, mire viszi. Nem lenne rossz, ha ő is a nyomdokaimba lépne.”