UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-11-07 09:33

Vissza a dobogóra

A Csepeli BC szabadfogású birkózója, Budai-Kovács Marcell egyszerre két súlycsoportot lépett feljebb, így az idei esztendőt a tapasztalatszerzésnek szentelte. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló jövőre ismét érmekkel térne haza a világversenyekről, ahogyan tavaly is tette.

Lakner Gábor Budai-Kovács Marcell 2016-ban valósággal berobbant a szabadfogású birkózás nemzetközi élmezőnyébe. A Csepeli BC versenyzője újoncként, ráadásul korkedvezménnyel indulva egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kadét Európa-, majd világbajnokságon is, jókora meglepetést okozva. A 16 éves ígéret idei éve csendesebb volt, de ez annak fényében nem jelent meglepetést, hogy egyszerre két súlycsoportot lépett feljebb, a 46 kg helyett az 54 kg-ban mérette meg magát. „A fogyasztás már tavaly sem ment könnyen, ezért mindenképpen feljebb szerettem volna lépni. Végül a két edzőmmel, Tóth Gáborral és Bánkuti Zsolttal közösen úgy döntöttünk, hogy kihagyom az ötven kilót, és rögtön az ötvennégyre váltok. Éppen ezért ezt az évet gyakorlásra és tapasztalatszerzésre szántuk, komolyabb terhet nem tettek rám sem a klubomban, sem a válogatottban. Én azonban magamra alaposan pakoltam a súlyokból, túlzottan meg akartam felelni a tavalyi eredményeimnek, ezért sikerült gyengébben az Európa-bajnokság. Kicsit le is törtem utána, mert annak ellenére, hogy jól sikerült a felkészülésem, régen birkóztam ilyen rosszul.”

MOL_Budai-Kovács_Marcell
MOL_Budai-Kovács_Marcell
A csepeliek ifjú reménysége azonban nem az a típusú versenyző, aki bármit feladna. Becsülettel készült a korosztályos világbajnokságra, ahol ismét azt a birkózást láthattuk tőle a szőnyegen, amellyel tavaly komoly magasságokat hódított meg. „A vébén kibirkóztam magamat, az edzőimmel egyetemben én is elégedett voltam a teljesítményemmel. Az látszott, hogy erőben még nem vagyok a mezőny elején az új súlycsoportomban, de ezen lehet javítani. Komoly lökést adott, hogy újra jó szinten tudtam teljesíteni, ráadásul a hazai versenyek is remekül sikerültek. A szabadfogású kadétbajnokságot könnyedén megnyertem, kötöttfogásban pedig úgy lettem harmadik, hogy csak a későbbi győztes Farkas Rajmundtól kaptam ki, egyetlen ponttal.” A téli időszakban Marcell azért dolgozik, hogy jövőre az 54 kilósok között is érmeket hozzon a kadét-világversenyekről. Ráadásul az ifjúsági olimpia is a szeme előtt lebeg, de Buenos Airesbe nem lesz sétagalopp eljutni. „Minden világversenyre úgy utazom, hogy éremmel szeretnék hazatérni. Nem tudom garantálni, hogy jövőre mindenhol érmes leszek, de azt igen, hogy elvégzem a minőségi munkát, ami ahhoz kell, hogy minél kevesebb ellenfél okozhasson problémát. Az ifjúsági olimpiára egyenes ágon kizárólag az Európa-bajnok kvalifikálja magát, de mivel szabadfogásban országonként csak két versenyző indulhat, akár dobogós helyezéssel is megnyílhat előttem az út. A legjobb az lenne, ha győznék, és nem kellene matekozni, de ha szerencsével utazhatok Argentínába, annak is ugyanúgy örülök majd. Az Eb-n azonban még nem szabad ezzel foglalkoznom, csak a jelenre koncentrálva lehet esélyem a jó szereplésre.” A céltudatosság az élet minden területén jellemző Budai-Kovács Marcellre, aki a birkózószőnyeg mellett az iskolapadban is jól teljesít. Méghozzá nem is akármilyen iskolában, hiszen a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium az ország 27. legjobbja a friss rangsorban. „Szerencsés helyzetben vagyok, mert az iskolában támogatják a sportolást, így minden edzőtáborba, versenyre elutazhatok. A Mol Új Európa Alapítvány támogatása is rengeteget jelent. A kapott összegből felszerelést vásároltunk, hiszen a sportágunkban minden gyorsan elhasználódik. A birkózás és az iskola kitölti az életemet, de marad időm a barátaimra is, nem érzem úgy, hogy bármiből kimaradnék. És az érzés, amikor a verseny után felléphetek a dobogóra, mindenért kárpótol.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.