UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-11-15 18:10

Példakép bronzba öntve

Elképesztően sok nagyszerű sportolót vonzó korosztályos világbajnokságon végzett harmadikként Tamás Ferdinánd, az MTK Budapest 20 éves karatékája. Kemény küzdelemben, hatalmas csatákon keresztül jutott el a bronzmérkőzésig Tenerifén, ahol is a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel a 67 kilósok kategóriájában.

Jancsó Kornél Az olimpiai programban a 2020-as tokiói játékokon bemutatkozó, japán eredetű küzdősport közvetlen utánpótlása sereglett össze 108 ország képviseletében a spanyolországi vb-n, amelyen a magyar csapat legeredményesebb tagjaként egyedüliként érmes Tamás Ferdinánd tulajdonképpen ismételt. Annyiban legalábbis biztosan, hogy két esztendeje, szintén a korcsoportos csúcsseregszemlén már átélhette, milyen az, amikor bronzérmet akasztanak az ember nyakába. Merthogy 2015-ben is világbajnoki harmadik volt. Vajon eltökélte az ismétlést?

MOL_Tamas_Ferdinand
MOL_Tamas_Ferdinand
„Azt azért nem mondanám, a célom az volt, hogy bejussak a legjobb négy közé. De nem feltétlenül akartam megint bronzot... Természetesen a döntő lett volna az igazi, de a harmadik helynek is nagyon örülök – mondta, majd már elemezte is, mit rontott el az elődöntőben. – Apró hiba volt, nyolc másodperccel a vége előtt, amikor még vezettem, egy fejrúgást megítéltek a bírók az egyiptomi ellenfelemnek. Ez döntött, ő ment a döntőbe, én pedig a bronzéremért küzdhettem.” Azt viszont nem engedte ki a kezéből. Éppenséggel még „bearanyozhatja” a korosztályos sikereit, hiszen utolsó éves juniorként februárban Szocsiban indulhat az Európa-bajnokságon. Majd pedig jöhetnek a felnőttvilágversenyek, köztük akár a tokiói olimpia is... „Magától értetődő, hogy szeretnék hangsúlyosan jelen lenni a felnőttek között is, és persze indulni majd az olimpián. Hogy ott mi lehet a célom, ha sikerül a kvalifikáció? Nem más, mint az érem, de fogalmazzunk úgy: természetesen az összes versenyemen arra törekszem, hogy minél előbbre jussak.” Ehhez ezután is megkapja a segítséget klubjától, az MTK Budapesttől, ahogyan nagyra értékeli a Mol Új Európa Alapítvány támogatását is. „Az alapítványi pénznek nagy jelentősége van az életemben; amit kapok, azt versenyekre, edzőtáborokra, utazásra költöm” – mondta, majd határozottan sorolta, az egyéniségének a jellemzőit. – Mindig a végsőkig küzdök, nem létezik olyan meccs, amelyet feladnék, próbálok mindig a lehető legjobban teljesíteni, nem foglalkozom azzal, ha valami nem sikerül, hanem megyek tovább...” A Szinyei Merse Pál Gimnázium után, az idén kezdte el a felsőfokú tanulmányait a „monogramját viselő” intézményben, a TF-en rekreáció és sportszervezés szakon. A mestere, Fischer Mihály, a kék-fehérek vezetőedzője az elismerés hangján beszél róla: „Tízéves kora óta foglalkozom Ferdivel, két esztendeje hivatalosan is az MTK szakosztályában. Igazi jó ember, valódi példakép a négyszáz fős műhelyben. Olyan fiatal, aki a szüleivel, a környezetével példaadóan viselkedik, s akit a kisebbek elé is mintaként állítok. Rendkívül tudatos sportoló, aki versenyzőként is nagyon sokra viheti még.” Egyéb korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.