UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-11-25 21:59

Leánymesterhármas

A női mezőnyben hibátlan napot produkáltak az utánpótláskorú vívók a felnőtt országos bajnokságon: kardban Pusztai Liza (16), párbajtőrben Dékány Kinga (16), tőrben pedig Pásztor Flóra (19) végzett az első helyen. A fiúk közül Kiss Dániel Róbert (19) végzett a legelőkelőbb, a második helyen.

Bruckner Vince − utanpotlassport.huParádéztak a fiatalok a felnőtt vívók országos bajnokságának egyéni versenyszámaiban. Az utánpótláskorú versenyzők a két aranyérem és több dobogós helyezés mellett számos skalpot gyűjtöttek a Gerevich Aladár Sportcsarnokban, „áldozatul esett” például Rio olimpiai bajnoka, Szász-Kovács Emese is.

Dékány Kinga hatalmas meglepetésre győzött a párbajtőrözők között Forrás: AVA
Dékány Kinga hatalmas meglepetésre győzött a párbajtőrözők között Forrás: AVA
Női párbajtőrben egyenesen taroltak a fiatalok, hiszen a legjobb négy közé kizárólag utánpótláskorú vívó jutott be, nevezetesen Büki Lili (15, Tata), Borsody Emma (17, BVSC-Zugló), Dékány Kinga (16, Alföldi Vívó Akadémia) és Kardos Edina (17, Vasas). Közülük is kiemelkedik a még bőven kadétkorú Büki produkciója, aki kifejezetten magabiztosan 15–11-es győzelmével búcsúztatta Szász-Kovácsot. Azonban természetesen kijár az elismerés a többieknek is, kiváltképp a győztes és szintén kadét Dékány Kingának, aki a fináléban Kardos ellen nyert kiélezett csatában, 12–11-re. A fiúk mezőnyében ezúttal nem tudtak a tűz közelébe kerülni a fiatalok, a nyolc közé jutott Bánsági Barnabás (19, BVSC-Zugló) és Cziráki Bálint (19, Balaton Vívóklub). Említésre méltó esemény még Koch Máté remek teljesítménye, aki a 16 közé kerülésért a Honvéd versenyzőjét, Somfai Pétert győzte le, 13–12-re. A versenyt az egyébként szintén fiatal Bányai Zsombor (21, Vasas) nyerte. Leginkább talán a női kardozók között várhattunk utánpótlássikert, s nem is kellett csalódnunk. A felnőttmezőnyben már Eb-bronzéremmel büszkélkedő Pusztai Liza (16, BVSC-Zugló) Márton Anna távollétében ellentmondást nem tűrő produkcióval menetelt az aranyig. A legszorosabb asszóját a fináléban vívta klubtársa, Várhelyi Kata ellen, akkor 15–12-re nyert. Dicséretes a szintén BVSC-s Nagy Valentina (16) harmadik helye, akit Mikulik Júlia állított meg az elődöntőben.
Pusztai Liza ismét parádés volt, s megnyerte a felnőtt országos bajnokságot Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Pusztai Liza ismét parádés volt, s megnyerte a felnőtt országos bajnokságot Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A férfi kardozók között nem jutott utánpótláskorú vívó a nyolc közé. A roppant erős hazai mezőnyben az esélyesek biztosították a papírformát, a tizenhat közé Horváth Gergő (15, Vasas), Mészáros Balázs (19, UTE), Szlama Vilmos (18, DVSZ) és Rabinowitz Benjámin (19, BVSC) jutott. A viadalon egyébként létrejött az álomdöntő, amelyet Szatmári András nyert meg Szilágyi Áron ellen. A tőrözők küzdelmében a Törekvés versenyzője, a 19 éves Pásztor Flóra biztosította a harmadik „fiatalos” érmet a női mezőnyben. A fináléban a Honvéd rutinos vívóját, Knapek Edinát győzte le, döntő tussal, 15–14-re. Negyeddöntős helyezést ért még el az MTK két versenyzője, a 17 esztendős Pöltz Anna és a 19 éves Kókai Csilla. Férfitőrben Kiss Dániel Róbert (19, Budapesti Honvéd) egyenesen a döntőbe vívta magát, ahol a Törekvés versenyzője, Dósa Dániel győzte le 15–8-ra. Bronzérmet szerzett Mészáros Tamás (19, UTE) és a nyolc között zárt Mendrey Tamás (18, UTE) és Frűhauf Benjámin (19, Törekvés). További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.