UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2018-01-12 14:02

Búcsú Ausztráliától

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében szabadkártyával indult 18 esztendős Piros Zsombornak véget ért a nagy kaland. A második körben 6:3, 6:4-es vereséget szenvedett az amerikai Björn Fratangelótól. A fiatal magyar játékos az előző körben aratott sikerével így is elégedetten térhet haza. Pillanatnyilag a sorozatterhelést kell szoknia, és folyamatosan fejlődnie tovább annak érdekében, hogy az évet már akár a top300-ban fejezhesse be.

gy.sz.cs. – utanpotlassport.hu Az Austal Open selejtezőjének első körében aratott nagyszerű győzelmét követően Piros Zsombornak a második mérkőzésén már nem sikerült a bravúr, és 6:3, 6:4-re kikapott az amerikai Björn Fratangelótól. Az 1 óra 12 percig tartó mérkőzésen a világranglista 107. helyén rangsorolt Fratangelo az első lehetőséget kihasználva breakelőnybe került, amelyet végig megtartva, 32 perc alatt nyerte meg az első szettet. A másodikban Piros ezt az előnyt már nem adta meg ellenfelének, és fej fej mellett haladtak, egészen 5:4-ig, amikor esőszünet miatt félbe kellett szakítani a mérkőzést. A többórás kényszerpihenőről az amerikai jött vissza nyugodtabban, s ekkor már egyetlen pontot sem engedélyezett magyar ellenfelének, és pillanatok alatt befejezte a mérkőzést.

A Davis Kupa-csapatban is helye van már Piros Zsombornak (középen) Forrás:MTSZ
A Davis Kupa-csapatban is helye van már Piros Zsombornak (középen) Forrás:MTSZ
Az ausztráliai kaland ennek ellenére sikeres volt. Zsombor, aki a tavalyi junior-verseny győzteseként kapott idén szabadkártyát a viadal selejtezőjére, az első találkozóját nagy küzdelemben, öt meccslabdát hárítva nyerte meg az argentin Facundo Bagnis ellen, aki pillanatnyilag a világranglista 172. helyét foglalja el. A magyar teniszező 556. helye ugyan most még nem fedi valós játéktudását, ám a férfi ATP-ranglistán való előrelépés nem lesz könnyű feladat a felnőttkorba idén átlépő versenyzőnek. Ezért is volt óriási lehetőség az, hogy szabadkártyájának köszönhetően olyan játékosok ellen léphetett pályára, akik ellen értékes tapasztalatot szerezhetett. Sőt, elsőkörös győzelmével önbizalmat és némi ATP-pontot is. A magyar idő szerint pénteken hajnalban befejezett mérkőzés igazolta a Davis Kupa-csapat kapitányának, Köves Gábornak a honlapunk részére adott szakmai véleményét, miszerint Zsombornak most a sorozatterhelést is meg kell szoknia, nem elegendő egyszer kiugróan jó formát mutatnia. Az utóbbi két hétben kétszer is vert nála sokkal esélyesebb versenyzőt, a jövőben ezt a produkcióját kell az egymást követő mérkőzéseken sorozatban megismételnie. Úgy tűnik, hogy mind az új-kaledóniai 75 ezer dolláros Challenger-tornán Julien Benneteau ellen aratott győzelme, mind pedig az ausztrál nyílt bajnokság selejtezőjének elsőkörös diadala sokat vett ki belőle, és a következő mérkőzésen már nem tudta az előző napi magas szintű játékot hozni. Igaz, utóbbi esetben Fratangelo mindenképpen nagyobb falatnak számított Bagnisnál. De hát ez is a tanulási folyamat része, amelyet Piros Zsombor most semmiképpen sem ugorhat át, amennyiben egy napon a legjobbak közé szeretne kerülni. Köves Gábor szerint egyébként most amúgy is az a legfontosabb, hogy mind fizikálisan, mind technikailag folyamatosan és töretlenül fejlődjön. Ha minden jól alakul, az év végére a top300-ban végezhet, s szép lassan elindulhat felfelé a ranglistán, amely lehetőséget ad arra, hogy újabb Grand Slam-versenyek selejtezőiben indulhasson. Immár saját jogon, hiszen a juniorgyőzelme mostantól inkább szép emlék lesz, mint valóságos privilégium. További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (50 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya) SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ Björn Fratangelo−Piros Zsombor (amerikai) 6:3, 6:4