UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2018-01-28 10:17

Főpróba meglepetésekkel

Főpróbát tartottak a februári győri Európa-bajnokságra készülő junior-válogatott tagjai a hagyományos müncheni nemzetközi versenyen. A puskás fiúk között Pekler Zalán mindkétszer döntőbe jutott, s egy ezüstéremmel és egy ötödik helyezéssel zárt. A leány pisztolyosok versengésében az újonc Komáromi Krisztina Panna okozott meglepetést finálés szerepelésével, ahol végül ő is ötödik lett. Joó Éva sportági koordinátor szerint a nemzetközi mezőny erős, ezért a kontinensviadalig hátralévő időt megpróbálják a lehető legjobban kihasználni.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Népes magyar küldöttség utazott Münchenbe, a bajor sportlövő szövetség hagyományos 10 méteres nemzetközi versenyére, köztük a legjobb magyar fiatalok is. Az Európa-bajnokságra készülő válogatottaknak ez amolyan főpróba volt, hiszen a garching-hochbrücki olimpiai lőtéren 51 ország 700 versenyzője adott egymásnak randevút a felnőtt-, illetve az utánpótlás-kategóriában. Utolsó nemzetközi tesztelésre, kevesebb mint egy hónappal a győri kontinensviadal előtt, nem is lehetett volna ideálisabb körülményeket találni. A juniorok két napon át versengtek, s mindkét napon lőttek alapszakaszt és döntőt is, így dupla edzéslehetőséget kaptak. Ezzel Pekler Zalán élt a legjobban, hiszen mindkétszer döntőbe jutott, az első napon ötödik lett, a másodikon viszont ezüstérmet akasztottak a pillanatnyilag legjobb magyar utánpótláskorú puskás nyakába. Rajta kívül a légpisztolyosok között versenyző Komáromi Krisztinának sikerült egyszer döntőznie, ahol végül ötödik helyet szerzett.

Peler Zalán Münchenben is hozta magát. Forrás: bssb.de
Peler Zalán Münchenben is hozta magát. Forrás: bssb.de
− Zalán mindig hozza magát, lehet rá számítani, s úgy tűnik ez a vezérszerep tetszik is neki – értékelte a fiatalok teljesítményét Joó Éva a szövetség sportági koordinátora. – A puskás csapat másik erőssége, Vass Péter ezúttal gyengébben szerepelt a szokásosnál, az újonc Hammerl Soma pedig itt szembesült először a nagy nemzetközi versenyek hangulatával, ami hibázásra is kényszerítette. Hiába, a mi sportágunkban nem lehet bizonyos lépcsőfokokat átugrani, bármilyen tehetséges is valaki. A nemzetközi sikerek mögött nagyon kemény munka áll, s ezt a fiatalok ilyenkor tudják leginkább megtapasztalni. A puskás lányok közül Gáspár Lalita volt a legközelebb a döntős szerepléshez. Az az érdekes, hogy mindannyian jól lőttek, a nemzetközi mezőny azonban még náluk is jobb volt. Olyannyira jól lőttek a junior puskás leányok, hogy az első napon az eredményeikkel a fiúkat is lehagyták volna, ha együtt versenyeznek. Úgy tűnik tehát, hogy a szabálymódosítás, miszerint mostantól mindkét nem azonos számú (60) lövést ad le, cseppet sem zavarja a leányokat, nem teljesítenek rosszabbul, mint korábban. A szakemberek persze a puskás számokban erre eddig is számítottak, a pisztolyosokat jobban féltették a megnövekedett terheléstől. A magyar eredmények ezt némileg alá is támasztják, hiszen ebben a hazai utánpótlásversenyek fölényesen vezető Egri Viktória gyengébben szerepelt Münchenben. Ugyanakkor a válogatottba frissen bekerült Komáromi Krisztina Panna azonnal döntővel kezdett, ahol végül egy kiváló ötödik helyet szerzett. Persze, neki biztosan nincsenek kondicionális problémái, hiszen alig öt hónapja igazolt át az öttusázóktól, s most úgy tűnik, a sportlövészetben találta meg az igazit. Az első nemzetközi versenyén azonnal bizonyította rátermettségét. A közeledő Eb előtt ez a lehető legjobb jel a pisztolyos leány csapatnak, s akár még meglepetést is okozhat Győrben. − A pisztolyos fiúk is kellemes meglepetést okoztak, hiszen az első nap mind a hárman hatvan fölött lőttek, ami viszonylag régóta nem történt már meg velük – értékelt Joó Éva. – Nekik a döntő egyelőre még messze van, önmagukhoz képest azonban szépen és biztosan fejlődnek, Geier Dánielnek ráadásul ez volt az első nemzetközi versenye, de a másik két csapattag, Nagy Máté és Polgár János is fiatal és tapasztalatlan még. Mindenkin látható volt, hogy a válogatóversenyeket követően, munkából érkeztek a versenyre, de hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk. A nemzetközi mezőny nagyon erős, nehéz lesz az Európa-bajnokságon helytállni, de a hátralévő időt megpróbáljuk a lehető legjobban kihasználni. Az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyre készülő legfiatalabbak a jövő héten Tatán készülünk, a  juniorok pedig azt követően a felnőttekkel edzőtáboroznak, és végzik el az Eb előtti utolsó simításokat. Egyéb korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon