UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-03-08 20:40

Nagy-nap Szocsiban

A juniorválogatott is megszerezte első érmét a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. A párbajtőröző Nagy Dávid az egész versenyen parádésan teljesített, az elődöntőig megszorongatni sem tudták, a fináléban viszont vereséget szenvedett a kadétok között is aranyérmes olasz Davide Di Veroli ellen. A leány tőrözők közül Hajas Nóra szerepelt a legjobban, neki a negyeddöntő jelentette a végállomást.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huAz első idei junior Eb-érmére hajtott a magyar küldöttség a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. Erre minden esélye meg is volt, hiszen azok a párbajtőröző fiúk léptek pástra, akik mind a négyen álltak már dobogón az évad világkupaversenyein. S persze jöttek a leány tőrözők is, többek között a legutóbbi vk-versenyen ezüstérmes Pásztor Flórával. A fiúk közül, ahogyan az várható volt, mind a négyen sikerrel vették a selejtezőt, Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor és Debnár Gergely is felkerült a táblára. A 32 közé jutást jelentő, első akadályt valamennyien sikerrel vették, a következő körben viszont Andrásfi Tibor nem tudott győzni, az észt Bobrovtól szenvedett 15:12-es vereséget.

Nagy Dávidot a döntőig megszorongatni sem tudták Fotó: Augusto Bizzi
Nagy Dávidot a döntőig megszorongatni sem tudták Fotó: Augusto Bizzi
A nyolc közé már csak a Vasas versenyzője, Nagy Dávid került be, Koch a francia Philippe, Debár az osztrák Biro ellen búcsúzott. Nagy kitűnő formája viszont tovább tartott, egymás után nyerte az asszóit, ráadásul simán. A negyeddöntőbe úgy jutott el, hogy a legszorosabb mérkőzése 15:11-re végződött. S a következő két összecsapása sem alakult másképpen, előbb az olasz Cuomót, majd a Koch Mátét búcsúztató Philippe-et verte nagyon magabiztosan. Következhetett a finálé a néhány napja a kadétok között aranyérmet szerző Davide Di Veroli ellen. Az első tust ugyan Nagy adta, de aztán a balkezes olasz átvette az irányítást, s az első három perc után már az ellenfél vezetett 3:1-re. A második felvonásban sem változott a helyzet, Di Veroli dominálta a mérkőzést, s a záróetap előtt már 7:2-es előnyben volt. Onnan egyértelműen az olasznak állt a zászló, s végül 15:8-ra be is húzta az asszót. A még jövőre is juniorkorú Nagy Dávid egész napos, parádés teljesítménye ezüstéremre volt elég. S ne feledjük, hátravan még a csapatverseny, ahol vissza lehet vágni a nagy rivális olaszoknak. A leányok közül Pásztor Flóra, Kondricz Kata és Hajas Nóra továbblépett a selejtezőből, Kókai Csilla viszont kiesett. A főtáblás lányok ezek után azonnal a tizenhat közé kerülésért vívhattak, s valamennyien sikeresen megoldották a feladatot. A nyolcaddöntőből viszont már csak a tavaly még kadét korú és vb-ezüstérmes Hajas Nóra lépett tovább, aki már a nyolc közé jutással is nagy bravúrt vitt véghez. Az újabb nagy tett viszont már nem sikerült, az éremért folyó asszóban a Törekvés SE 16 esztendős versenyzője vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes, német Eberttől. Az Európa-bajnokságot Martina Favaretto nyerte, így az olaszok kettős győzelmet ünnepelhettek a kontinensviadal utolsó előtti egyéni versenynapján. Pénteken újabb két fegyvernem képviselői lépnek pástra, a leány kardozók és a fiú tőrözők.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG) Fiú párbajtőr egyéni (91 induló) A csoportmérkőzéseken: Nagy Dávid 6 győzelem/0 vereség, Koch Máté 5/1, Andrásfi Tibor 4/2, Debnár Gergely 3/3 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Koch–Gedzo (észt) 15:9, Nagy–Cooper (brit) 15:6, Andrásfi–Mancewicz (svéd) 13:10, Debnár–Andrijaskin (orosz) 14:13 A 16 közé jutásért: Koch–Svensson (svéd) 15:11, Nagy–Galper (izraeli) 15:11, Andrásfi–Bobrov (észt) 12:15, Debnár–Dagani (svájci) 15:11 Nyolcaddöntő: Koch–Philippe (francia) 9:15, Nagy–Dikov (bolgár) 15:10, Debnár–Biro (osztrák) 10:15 Negyeddöntő: Nagy–Cuomo (olasz) 15:7 Elődöntő: Nagy–Philippe 15:4 Döntő: Nagy–Di Veroli (olasz) 8:15 Európa-bajnok: Davide Di Veroli (Olaszország), 2. Nagy Dávid (Magyarország), 3. Alexander Biro (Ausztria) és Arthur Philippe (Franciaország), …12. Koch Máté, 16. Debnár Gergely, …21. Andrásfi Tibor Leány tőr egyéni (57 induló) A csoportmérkőzéseken: Hajas Nóra 5 győzelem/1 vereség, Kondricz Kata 3/2, Pásztor Flóra 3/2, Kókai Csilla 1/5 (Hajas, Kondricz és Pásztor továbbjutott, Kókai kiesett) A 16 közé jutásért: Pásztor–Rasszolova (orosz) 15:11, Kondricz–Recher (francia) 15:9, Hajas–Tomczak (lengyel) 15:11 Nyolcaddöntő: Pásztor–Martyjanova (orosz) 7:15, Kondricz–Lacheray (francia) 9:15, Hajas–Rossini (olasz) 15:10 Negyeddöntő: Hajas–Ebert (német) 5:15 Döntő:  Favaretto–Ebert 15:14 Európa-bajnok: Martina Favaretto (Olaszország), 2. Leonie Ebert (Németország), 3. Viktorija Juszova (Oroszország) és Marta Martyjanova (Ororszország), …7. Hajas Nóra, …14. Kondricz Kata, 15. Pásztor Flóra, …49. Kókai Csilla

Nagy Dávid az ezüstéremmel Fotó: Augusto Bizz
Nagy Dávid az ezüstéremmel Fotó: Augusto Bizz
Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink: En garde! Prêts? Allez! – beharangozó 1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr 2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr 3. nap: kadét fiú tőr és leány kard 4. nap: kadét csapatverseny (fiú kard, leány párbajtőr, leány tőr) 5. nap: kadét csapatverseny (fiú párbajtőr, fiú tőr, leány kard) 6. nap: junior fiú kard és leány párbajtőr Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.