UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2018-03-28 17:17

Szertefoszlott álmok

Elveszítette utolsó Európa-bajnoki elitkörös mérkőzését U17-es labdarúgó-válogatottunk, így nem szerepelhet az angliai kontinensviadalon. Szélesi Zoltán együttese Vida Kristóf öngóljával került hátrányba az izraeliek ellen, s bár a hajrában közel járt az egyenlítéshez, lemaradt a tornáról.

Leiner Soma - utanpotlassport.huEgy árva pontra volt szüksége a magyar U17-es labdarúgó-válogatottnak, hogy kivívja a részvétel jogát a korosztály Európa-bajnokságán. Az angliai kontinensviadalra az izraelieken át vezetett az út, a korábbi óbudai helyszín helyett ezúttal az Új Hidegkuti Nándor Stadion adott otthont a találkozónak.

Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban zárta az elitkört U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
Az Új Hidegkuti Nándor Stadionban zárta az elitkört U17-es válogatottunk Fotó: mlsz.hu
A mieink veretlenül várhatták az elitkör záró napját, hiszen a szlovénekkel döntetlent játszott Szélesi Zoltán együttese, míg a románokat magabiztosan győzte le. Utóbbi a vendégekről is elmondható volt, ám ők csúfos vereséget szenvedtek délnyugati szomszédainktól, így nekik csak a győzelem jelenthetett kvalifikációt. Mindkét együttes óvatosan kezdte a mérkőzést, az első lövésre a 7. percig kellett várni: Dzsauabra próbálkozását könnyedén szedte fel Ásványi. Továbbra is aktívabbak voltak a kékmezesek, de mezőnyfölényük ellenére nem alakítottak ki komoly helyzetet a játékrész első felében. Amint azonban beléptünk a 21. percbe, rögtön megszerezhették volna a vezetést, Ram lapos lövése kerülte el a kaput. A vendégek uralták a félidő hátralévő részét is, és egyre közelebb kerültek a vezető gól megszerzéséhez. Két támadójuk, Dzsauabra és Abada rendkívül agilisan játszott, előbbi fejjel, utóbbi jobbal, távolról veszélyeztetett. Az első szót érdemlő magyar próbálkozásra a játékrész utolsó percéig kellett várni, Beke Péter kellemetlen lövését másodszorra tudta csak fogni Keouf. A fordulást követően, az első félideihez hasonlóan, agresszív harcmodorú izraeli csapat lépett pályára, ennek pedig hamar megittuk a levét: a 43. percben Dzsauabra élesen középre adott labdáját Vida Kristóf lőtte a saját kapunkba (0−1). Röviddel a gól után csak Ásványin múlt, hogy nem került szinte lehetetlen helyzetbe válogatottunk, Niddam veszélyes lövését tenyerelte szögletre a Puskás Akadémia hálóőre. Szélesi igyekezett hatékonyabbá tenni a támadójátékot, az eddigi két mérkőzésen egyaránt betaláló Tóth-Gábor Kristóf érkezett a centerpozícióba. A csere megtette hatását, a mieink egyre több időt töltöttek az ellenfél tizenhatosánál, ám egyúttal sebezhetőbbé váltak hátul. A labdabiztos izraeliek kontráiban pedig állandó volt a veszély. Az utolsó negyedóra kezdetén is a vendégek jártak közelebb a gólhoz, Ovadia ördögi cselek után lőtt a felső lécre. Az utolsó percekben is Gadi Brumer legénysége uralta a játékot, Ásványinak több alkalommal kellett bravúrral védenie.
Hiába küzdött az egyenlítésért a Szélesi-csapat, az izraeliek jutottak ki a kontinensviadalra Fotó: mlsz.hu
Hiába küzdött az egyenlítésért a Szélesi-csapat, az izraeliek jutottak ki a kontinensviadalra Fotó: mlsz.hu
A ráadásban mégis mennybe mehetett volna csapatunk, Papp Marcell lövését azonban bravúrral védte Keouf, a továbbcsorgó labdát pedig a gólvonalról vágták ki a vendégek. Az utolsó utáni lehetőség szabadrúgásból adódott, Beke Péter kísérlete azonban elhalt az izraeli kapus kezében. Így a találkozó egyetlen gólját ugyan magyar játékos szerezte, de azzal az izraeliek nyerték a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt. Szélesi Zoltán együttese egy győzelemmel, illetve ugyanennyi döntetlennel és vereséggel zárta az elitkört, a csoport harmadik helyén. A remélt kvalifikáció elmaradt, a magyar U17-es válogatott nem tudta megismételni közvetlen elődeinek sikerét. A lefújást követően Szélesi Zoltán szövetségi edző értékelt honlapunknak: „Nem sokon, csupán egy öngólon múlt a mai mérkőzés, összességében ismét kiderült, hogy az elitkörben kis különbségek döntenek. El kell ismerni, ma az izraeliek játszottak jobban, de a fiúk mindent kiadtak magukból. A játékunkban azonban ennél sokkal több van. Sajnáljuk természetesen mi, a stáb tagjai is, hiszen igyekeztünk legalább döntetlent elérni, sajnos nem sikerült. Azért is bosszantó, mert a találkozót jó pozícióból várhattuk, a fiúknak ez rossz tanulópénz volt.”

U17-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, ELITKÖR, 3. FORDULÓ Magyarország−Izrael 0−1 (0−0) Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion V.: Milacsics (montenegrói) Magyarország: Ásványi − Lakatos, Farkas, Varju, Vida − Irimiás, Posztobányi, Kocsis (Szabó B. 75.) − Cipf (Papp M. a félidőben), Beke, Kapronczai (Tóth-Gábor 50.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán Izrael: Keouf − Biton, Lugassy, Laufer, Hakim − Niddam, Szahar, Ovadia − Ram (Davida a félidőben) − Abada (Asszajam 63.), Dzsauabra (Gadir 57.). Szövetségi edző: Gadi Brumer Gól: Vida (öngól, 43.) A csoport másik mérkőzésén: Románia–Szlovénia 1–2 A 7. csoport végeredménye: 1. Szlovénia 7 pont, 2. Izrael 6, 3. Magyarország 4, 4. Románia 0

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.