UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2018-03-28 14:34

Tekintettel Párizsra

Egyelőre Cipruson készül, de már közel jár a szezonkezdéshez a Mol Új Európa Alapítvány támogatottja, Lehmann Csongor. A 18 éves triatlonos jelenleg vezeti az európai juniorranglistát, de nem éri be ennyivel; 2024-ben, Párizsban már az olimpián szeretne kiemelkedőt nyújtani.

Bognár Domokos – utanpotlassport.hu Az atléták általában fedett pályán oldják meg a téli versenyeztetést, arra a triatlonban nincs lehetőség. Az úszással és a futással még nem is lenne gond, de a kerékpározást kénytelenek görgőkkel megoldani. Ilyen a több hónapos felkészülés a szezonra, illetve alternatívaként a külföldi edzőtáborozás is számításba jön. Utóbbi jegyében vesz részt éppen dél-európai túrán Lehmann Csongor is a junior-, illetve a felnőttválogatott több tagjával.

Lehmann Csongor az európai juniorranglista vezetőjeként vág neki az idei évadnak
Lehmann Csongor az európai juniorranglista vezetőjeként vág neki az idei évadnak
„December elején úszással alapoztunk, arra feküdtünk rá néhány hétig, majd jött Debrecen, a futós rész. Az új évben két hetet töltöttünk a Kanári-szigeteken, most pedig Cipruson nyomunk végig keményebb, háromhetes programot. Több korosztállyal együtt készülünk, ami annyiban jelent pluszt, hogy edzés közben is húzzuk egymást, mindenki próbálja kihozni magából a maximumot, már csak ezért is jobb profi körülmények között hangolódni a szezonra. Mondanom sem kell, a környezet is csodálatos, a Kanári-szigeteken még utolért minket néha egy-egy zápor, illetve erősebb széllökés, de Cipruson már az sincs, csak a munkára kell koncentrálnunk.” A Tiszaújvárosi TK versenyzője tavaly októberben Spanyolországban nyert Európa-kupa versenyt, amivel átvette a vezetést a kontinentális juniorranglistán, de nem ez volt az elmúlt szezon egyetlen kiugró eseménye. „Eddigi pályafutásom legszebb eredményeként tartom számon a tavaly Kitzbühelben szerzett junior Európa-bajnoki bronzérmet, illetve a rotterdami vb hetedik helyét. Mindkettő sajátos verseny volt. Az előbbin nem számítottam ilyen jó helyezésre, bár az edzőim igen. Hollandiában az extrém időjárás miatt borult a papírforma, sajnálom, hogy sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha… Az idén, utolsó éves juniorként nem lehet más a célom, mint megnyerni a korosztályos viadalokat, na meg biztosan elindulok felnőttversenyeken is, bár ez már nem újdonság. A ranglistás első helyem óriási motivációt ad, sokkal inkább pozitívumként élem meg, semmint tehernek. Szeretném, ha mindenhova úgy mehetnék, hogy tartanak tőlem a többiek, mert tudják, mire vagyok képes. Közben azért az is motoszkál a fejemben, hogy érettségiznem is kell, mert a tanulás nem szorulhat teljesen a sport mögé.” Ha háttérbe nem is szorulhatnak a tanulmányok, Csongornak érdemes élsportolói pályafutással kalkulálnia, és ezt ő is tudja. Legfőbb céljaként még nem a legközelebbi, tokiói olimpiát célozza meg, de mindenképpen szeretne valamikor a világ legnagyobb sporteseményén is bizonyítani. „Talán a huszonnégyes, párizsi játékok lehet életem versenye. Nehéz előrelátni, de most is azért dolgozom, hogy olimpiai bajnok legyek; az az álmom. Ha kifognám az aranyhalat, azt kívánnám tőle, hogy ne hátráltasson semmi sérülés, vagy egyéb tényező az odáig vezető úton.” Csongor tehát most a ciprusi tengerparton készül az év próbatételeire, amiben a Mol Új Európa Alapítvány is segítségére van, hiszen a támogatásból olyan, a pedálba szerelhető erőmérőt vett, amellyel edzés közben is folyamatosan figyeli a teljesítményét, így pontosabban meg tudja határozni a tréningek célkitűzéseit és eredményeit. További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.